PRZYPRAWA HUZARSKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200123

Opis

POSYPKA HUZARSKA
 

ang. "hussar meat" seasoning for sprinking meats;
hiszp. "carne de húsares" condimento para espolvorear carnes;
niem. "Fleisch à la Husaren " Würzen um Fleisch streuen;
fran. "viande à la hussard" assaisonnement pour saupoudrer viandes;
ros. "Мясо-ля Гусары" приправа для мяса;


Posypki do mięs należą do specyficznego rodzaju mieszanek przyprawowych pełniących dwojaką rolę: z jednej strony wpływających na wzbogacenie walorów smakowych przygotowywanych potraw, z drugiej - nadają im szczególnie atrakcyjną formę wizualną. Najczęściej komponowane są z kilku uważnie wyselekcjonowanych składników wzajemnie uzupełniających się tak pod względem aromatycznym, jak i wizualnym. Grubo-mielone i wielobarwne mogą być stosowane zarówno jako marynaty bazowe, jak i obsypki używane pod koniec smażenia czy pieczenia do nadania potrawie ostatecznego, niepowtarzalnego wyglądu. 

Głównym składnikiem posypki huzarskiej jest papryka czerwona w postaci słodkich płatków i ostrego, mielonego proszku. Wzbogacona dodatkiem rozkruszonych, białych płatków czosnku i młotkowanymi ziarnami czarnego pieprzu i czarnuszki nadaje potrawom wyrazistego, paprykowego posmaku o delikatnie pikantnej nucie. Kompozycję dopełniają zielone liście skrusznej bazylii i cząbru, wsparte niewielkim dodatkiem żółtych ziaren gorczycy. Posypka huzarska doskonale sprawdza się jako panierka lub dodatek do wszelkiego rodzaju mięs grillowanych i pieczonych (karkówka, żeberka, szaszłyki drobiowe i kiełbasy), jak również potraw warzywnych na bazie pomidorów i papryki (leczo, sałatki, etc.). Może być również stosowana jako składnik marynat na bazie oliwy.


SKŁAD:
sól, czosnek, cukier, gorczyca biała, pieprz czarny, papryka czerwona ostra, bazylia, oregano, czarnuszka, cząber, aromat
;


SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Pieczeń po huzarsku

1 kg schabu (bez kości)
4 ząbki czosnku
2 twarde jabłka
2 łyżeczki majeranku
1-2 łyżeczki rozmarynu
25 g obsypki huzarskiej
5 łyżek oleju
1 cytryna
sól, pieprz


Schab umyć pod strumieniem zimnej wody, po czym dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odłożyć w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ósemki (albo szesnastki). Skropić sokiem z połowy cytryny. W schłodzonym schabie wyciąć ostrym nożem kieszonki, do środka wkładać jabłka i do każdej dosypywać odrobinę rozmarynu. Na patelni rozgrzać pozostały olej i krótko obsmażyć ze wszystkich stron gotowe mięso. Pieczeń przełożyć do rękawa foliowego lub na folię aluminiową, posypać przyprawą huzarską i piec w temp. 180 st. C przez 90 minut. Olej pozostały po obsmażeniu mięsa można wykorzystać do podduszenia pozostałych jabłek z dodatkiem rozmarynu i szczypty przyprawy huzarskiej, jako dodatek do gotowej pieczeni.
 

Dane techniczne

Postać grys
Skład sól, czosnek, cukier, gorczyca biała, pieprz czarny, papryka czerwona ostra, bazylia, oregano, czarnuszka, cząber, aromat
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do doprawiania i dekoracji potraw
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl