PRZYPRAWA HUZARSKA
Opis
POSYPKA HUZARSKA
ang. "hussar meat" seasoning for sprinking meats;
hiszp. "carne de húsares" condimento para espolvorear carnes;
niem. "Fleisch à la Husaren " Würzen um Fleisch streuen;
fran. "viande à la hussard" assaisonnement pour saupoudrer viandes;
ros. "Мясо-ля Гусары" приправа для мяса;
Posypki do mięs należą do specyficznego rodzaju mieszanek przyprawowych pełniących dwojaką rolę: z jednej strony wpływających na wzbogacenie walorów smakowych przygotowywanych potraw, z drugiej - nadają im szczególnie atrakcyjną formę wizualną. Najczęściej komponowane są z kilku uważnie wyselekcjonowanych składników wzajemnie uzupełniających się tak pod względem aromatycznym, jak i wizualnym. Grubo-mielone i wielobarwne mogą być stosowane zarówno jako marynaty bazowe, jak i obsypki używane pod koniec smażenia czy pieczenia do nadania potrawie ostatecznego, niepowtarzalnego wyglądu.
Głównym składnikiem posypki huzarskiej jest papryka czerwona w postaci słodkich płatków i ostrego, mielonego proszku. Wzbogacona dodatkiem rozkruszonych, białych płatków czosnku i młotkowanymi ziarnami czarnego pieprzu i czarnuszki nadaje potrawom wyrazistego, paprykowego posmaku o delikatnie pikantnej nucie. Kompozycję dopełniają zielone liście skrusznej bazylii i cząbru, wsparte niewielkim dodatkiem żółtych ziaren gorczycy. Posypka huzarska doskonale sprawdza się jako panierka lub dodatek do wszelkiego rodzaju mięs grillowanych i pieczonych (karkówka, żeberka, szaszłyki drobiowe i kiełbasy), jak również potraw warzywnych na bazie pomidorów i papryki (leczo, sałatki, etc.). Może być również stosowana jako składnik marynat na bazie oliwy.
SKŁAD: sól, czosnek, cukier, gorczyca biała, pieprz czarny, papryka czerwona ostra, bazylia, oregano, czarnuszka, cząber, aromat;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pieczeń po huzarsku
1 kg schabu (bez kości)
4 ząbki czosnku
2 twarde jabłka
2 łyżeczki majeranku
1-2 łyżeczki rozmarynu
25 g obsypki huzarskiej
5 łyżek oleju
1 cytryna
sól, pieprz
Schab umyć pod strumieniem zimnej wody, po czym dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odłożyć w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ósemki (albo szesnastki). Skropić sokiem z połowy cytryny. W schłodzonym schabie wyciąć ostrym nożem kieszonki, do środka wkładać jabłka i do każdej dosypywać odrobinę rozmarynu. Na patelni rozgrzać pozostały olej i krótko obsmażyć ze wszystkich stron gotowe mięso. Pieczeń przełożyć do rękawa foliowego lub na folię aluminiową, posypać przyprawą huzarską i piec w temp. 180 st. C przez 90 minut. Olej pozostały po obsmażeniu mięsa można wykorzystać do podduszenia pozostałych jabłek z dodatkiem rozmarynu i szczypty przyprawy huzarskiej, jako dodatek do gotowej pieczeni.
Dane techniczne
Postać | grys |
Skład | sól, czosnek, cukier, gorczyca biała, pieprz czarny, papryka czerwona ostra, bazylia, oregano, czarnuszka, cząber, aromat |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do doprawiania i dekoracji potraw |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |