

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
PRZYPRAWA PFEFFER GOLD
Opis
PRZYPRAWA PFEFFER GOLD
(-)
ang. pfeffer gold seasoning;
hiszp. especias pfeffer gold
niem. Gewürze pfeffer gold;
fran. épices a pfeffer gold;
ros. специя pfeffer gold;
Pfeffer Gold to odpowiednik polskiego pieprzu ziołowego, lecz wywodzący się z regionu Europy Środkowej, głównie Austrii i Węgier. Stanowi niezwykle aromatyczną kompozycję pikantnych przypraw, wśród których królują cebula i pieprz cayenne, z dodatkiem kolendry i orientalnego imbiru oraz suszonych warzyw, nadającymi mieszance niepowtarzalnych właściwości smakowych. Pfeffer Gold to z jednej strony wyśmienity sposób na podkreślenie walorów smakowych wszelkiego rodzaju dań, z drugiej – sprawdza się jako środek ułatwiający trawienie ciężkostrawnych potraw, pobudzający wydzielanie żółci i soku żołądkowego oraz zapobiegający powstawaniu wzdęć.
Pfeffer Gold wyróżnia się niejednolitą, brunatno-brązową barwą oraz dość intensywnym zapachem. Ma absolutnie uniwersalny charakter i nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Można go wykorzystywać zarówno do marynowania mięs i ryb, doprawiania duszonych i pieczonych potraw z dodatkiem warzyw, jak i wyostrzania smaku sezonowych sałatek i surówek. Rewelacyjnie komponuje się z jajami, serem białym i żółtym oraz daniami na bazie makaronu z dodatkiem pomidorów. Może stanowić podstawę zawiesistych sosów mięsnych, gulaszów i dipów wszędzie tam, gdzie pożądany jest delikatny dodatek pikantnej nuty.
SKŁAD: sól, papryka czerwona słodka, cebula, kolendra, kminek, czarnuszka, pieprz cayenne, pasternak, lubczyk, marchew, pietruszka, imbir, liść laurowy, aromat;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Parpadelle w pikantnym sosie mięsnym
makaron parpadelle
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
1 czerwona papryka
3-4 pieczarki
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w zalewie lub passaty
20 g przyprawy pfeffer gold
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Warzywa obrać, cebulę pokroić w piórka, pieczarki - w plasterki, paprykę w paseczki, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, zeszklić cebulę, po czym wrzucić mięso. Smażyć kilka minut często mieszając, następnie dodać pozostałe warzywa i wszystko zalać koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i przyprawą pfeffer gold. Dusić pod przykryciem przez co najmniej 20 minut. W tym czasie makaron parpadelle ugotować w osolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Zahartować zimną wodą. Podawać obficie polane mięsnym sosem, z dodatkiem kolorowych pikli i lampką czerwonego, węgierskiego wina.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka czerwona słodka, cebula, kolendra, kminek, czarnuszka, pieprz cayenne, pasternak, lubczyk, marchew, pietruszka, imbir, liść laurowy, aromat |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | jako pieprz ziołowy |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |