PRZYPRAWA SALSA DE YUCATAN

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,25 zł 2.25
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200873

Opis

PRZYPRAWA SALSA DE YUCATAN

ang. salsa de Yucatan;
hiszp. salsa de Yucatan;
niem. salsa de Yucatan;
fran. salsa de Yucatan;
ros. Сальса Юкатана;


Współczesna gastronomia półwyspu Jukatan stanowi wypadkową tradycji kulinarnych hiszpańskich kolonizatorów i miejscowych produktów spożywanych przez najdawniejszych mieszkańców Ameryki Środkowej. Jej współczesne podstawy ukształtowały się w szesnastym stuleciu, ulegając rozwinięciu przez fale kolejnych emigracji (m.in. przybyszów z Azji) szukających schronienia na ziemi meksykańskiej. Bazuje przede wszystkim na lokalnych produktach takich jak ananas, gorzka pomarańcza, pomidory, ostra papryka, orzeszki ziemne, nasiona achiote i kukurydza, wzbogacone dodatkiem wieprzowiny lub drobiu oraz owoców morza, serwowanych z ryżem lub wypiekami z mąki kukurydzianej. Należy do kuchni urozmaiconych i stosunkowo ostrych.

Mieszanka Salsa de Yucatan (dosłownie: sos Jukatański) to kompozycja aromatycznych i pikantnych przypraw typowych dla obszarów Ameryki Środkowej i stosowanych tradycyjnie w kuchni meksykańskiej. W jej skład wchodzi ostra papryka chili wsparta nutami pieprzu czarnego i pikantnego pieprzu kajeńskiego, aromatyczna kolendra zmieszana a orzeźwiającym aromatem kminku i oregano oraz doskonale znany czosnek granulowany. Przeznaczona jest przede wszystkim do doprawiania produktów mięsnych i warzywnych w szczególności potraw na bazie fasoli i dyni, pieczonych, smażonych i duszonych w gęstych sosach. Idealnie komponuje się z daniami z dodatkiem żółtego sera, może być również stosowana jako składnik dipów, dressingów i marynat.


SKŁAD:
sól, kukurydza, cukier, oregano, czosnek, kolendra, kminek, pieprz cayenne, maltodekstryna, chili, pieprz czarny, kwasek cytrynowy, barwnik naturalny- ekstrakt papryki;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Poc Chuc po Jukatańsku

1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
4 średnie cebule czerwone
4 pomidory
1 kwaśna pomarańcza
1 limonka
10 g przyprawy Salsa de Yucatan
sól, pieprz
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
4 tortille kukurydziane

Marynata do mięsa:
2 limonki
2 kwaśne pomarańcze
15 g przyprawy Salsa de Yucatan
1 łyżeczka soli


Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na cienkie filety. Przygotować marynatę: sok z limonek i pomarańczy wymieszać z przyprawą Salsa de Yucatan, doprawić do smaku solą i tak przygotowaną mieszanką zalać mięso. Odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (idealnym czasem marynowania jest jedna doba). Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, po czym pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i obsmażyć filety z obu stron. Dodać pomidory, cebulę, resztę przyprawy Salsa de Yucatan i wszystko zalać płynem pozostałym po marynowaniu mięsa oraz sokiem z jednej limonki i jednej pomarańczy. Dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cebula stanie się miękka. Tuż przed końcem obróbki termicznej dodać kukurydzę i czerwoną fasolę i doprawić do smaku solą. Podawać gorące na kukurydzianych tortillach w formie tacos. 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, kukurydza, cukier, oregano, czosnek, kolendra, kminek, pieprz cayenne, maltodekstryna, chili, pieprz czarny, kwasek cytrynowy, barwnik naturalny- ekstrakt papryki
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania dania kuchni meksykańskiej
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl