PRZYPRAWA SALSA DE YUCATAN
Opis
PRZYPRAWA SALSA DE YUCATAN
ang. salsa de Yucatan;
hiszp. salsa de Yucatan;
niem. salsa de Yucatan;
fran. salsa de Yucatan;
ros. Сальса Юкатана;
Współczesna gastronomia półwyspu Jukatan stanowi wypadkową tradycji kulinarnych hiszpańskich kolonizatorów i miejscowych produktów spożywanych przez najdawniejszych mieszkańców Ameryki Środkowej. Jej współczesne podstawy ukształtowały się w szesnastym stuleciu, ulegając rozwinięciu przez fale kolejnych emigracji (m.in. przybyszów z Azji) szukających schronienia na ziemi meksykańskiej. Bazuje przede wszystkim na lokalnych produktach takich jak ananas, gorzka pomarańcza, pomidory, ostra papryka, orzeszki ziemne, nasiona achiote i kukurydza, wzbogacone dodatkiem wieprzowiny lub drobiu oraz owoców morza, serwowanych z ryżem lub wypiekami z mąki kukurydzianej. Należy do kuchni urozmaiconych i stosunkowo ostrych.
Mieszanka Salsa de Yucatan (dosłownie: sos Jukatański) to kompozycja aromatycznych i pikantnych przypraw typowych dla obszarów Ameryki Środkowej i stosowanych tradycyjnie w kuchni meksykańskiej. W jej skład wchodzi ostra papryka chili wsparta nutami pieprzu czarnego i pikantnego pieprzu kajeńskiego, aromatyczna kolendra zmieszana a orzeźwiającym aromatem kminku i oregano oraz doskonale znany czosnek granulowany. Przeznaczona jest przede wszystkim do doprawiania produktów mięsnych i warzywnych w szczególności potraw na bazie fasoli i dyni, pieczonych, smażonych i duszonych w gęstych sosach. Idealnie komponuje się z daniami z dodatkiem żółtego sera, może być również stosowana jako składnik dipów, dressingów i marynat.
SKŁAD: sól, kukurydza, cukier, oregano, czosnek, kolendra, kminek, pieprz cayenne, maltodekstryna, chili, pieprz czarny, kwasek cytrynowy, barwnik naturalny- ekstrakt papryki;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Poc Chuc po Jukatańsku
1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
4 średnie cebule czerwone
4 pomidory
1 kwaśna pomarańcza
1 limonka
10 g przyprawy Salsa de Yucatan
sól, pieprz
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
4 tortille kukurydziane
Marynata do mięsa:
2 limonki
2 kwaśne pomarańcze
15 g przyprawy Salsa de Yucatan
1 łyżeczka soli
Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na cienkie filety. Przygotować marynatę: sok z limonek i pomarańczy wymieszać z przyprawą Salsa de Yucatan, doprawić do smaku solą i tak przygotowaną mieszanką zalać mięso. Odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (idealnym czasem marynowania jest jedna doba). Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, po czym pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i obsmażyć filety z obu stron. Dodać pomidory, cebulę, resztę przyprawy Salsa de Yucatan i wszystko zalać płynem pozostałym po marynowaniu mięsa oraz sokiem z jednej limonki i jednej pomarańczy. Dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cebula stanie się miękka. Tuż przed końcem obróbki termicznej dodać kukurydzę i czerwoną fasolę i doprawić do smaku solą. Podawać gorące na kukurydzianych tortillach w formie tacos.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, kukurydza, cukier, oregano, czosnek, kolendra, kminek, pieprz cayenne, maltodekstryna, chili, pieprz czarny, kwasek cytrynowy, barwnik naturalny- ekstrakt papryki |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | dania kuchni meksykańskiej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |