PRZYPRAWA SHOARMA BIAŁA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,25 zł 2.25
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200563

Opis

 SZARMA BIAŁA / SZAŁARNA 
(-)


ang. white shawarma
hiszp. Shawarma blanca;
niem. Shawarma Weiß;
fran. Kawarma blanc;
ros. Шаурма белая


Shoarma to rodzaj dania wywodzącego się z Bliskiego Wschodu i państw arabskich, odpowiadająca greckiemu gyrosowi i tureckiemu kebabowi. Tradycyjnie przyrządzano ją ze sztuk mięsa jagnięcego, koziego lub wołowego (również mieszanego), przedzielonych cebulą i pomidorami i nadzianych na pionowy rożen umieszczony nad ogniem. Mięso opiekano powoli obracając i ścinając zewnętrzne warstwy gotowe do spożycia, zaś sekretem smaku shoarmy była mieszanka ziół użytych do przyprawienia mięsa przed pieczeniem. Obecnie to arabskie danie należy do szczególnie popularnych w Europie – rozpropagowane przez afrykańskich uchodźców stało się jedną z potraw serwowanych m.in. przez bary szybkiej obsługi i tzw. sieciówki gastronomiczne.

Szałarma należy do dań bardzo łatwych i szybkich do przyrządzenia. Choć w oryginalnym wydaniu składa się ze skrawków mięsa opiekanego na grillu lub piecyku, w prosty i wygodny sposób można ją przyrządzić w domu dysponując jedynie tradycyjną patelnią. Wystarczy wybrane rodzaje mięsa pokroić na małe kawałki, zamarynować je w mieszance przyprawowej (wystarczy ok. 1-2 godz.), a następnie obsmażyć na oleju. Niektórzy preferują danie wzbogacone o mieszankę duszonych warzyw (cebulę, pomidory, niekiedy czerwona kapustę) lub posypane tartym żółtym serem, rozpuszczonym pod wpływem ciepła. Nierzadko shoarmę serwuje się z dodatkiem sosu czosnkowego lub cacyki.


SKŁAD: 
pieprz ziołowy, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, goździk, cynamon, kardamon;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Shoarma drobiowa z ryżem

2 filety z kurczaka;
20 g przyprawy białej do shoarmy
50 g tartego żółtego sera
200 g ryżu
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
5 łyżeczek curry
olej do smażenia

Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki (kostkę lub paseczki), po czym dokładnie posypać przyprawą do shoarmy. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1-2 godziny (jeśli to możliwe – na całą noc). Następnego dnia w osolonej wodzie ugotować ryż al dente (1-2 minutę krócej, niż podaje producent na opakowaniu). Odcedzić. Na patelni rozgrzać nieco tłuszczu i dokładnie przesmażyć z dodatkiem curry i kurkumy. Na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i na dość ostrym ogniu smażyć mięso, aż się zarumieni. Pod koniec obróbki można je posypać tartym żółtym serem. Shoarmę podawać z prażonym ryżem curry oraz dodatkiem sosu czosnkowego.
 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład pieprz ziołowy, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, cynamon, goździk, kardamon
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania dania kuchni arabskiej
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl