PRZYPRAWA TAJSKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200843

Opis

PRZYPRAWA TAJSKA

ang. Thai cuisine seasoning;
hiszp. especias para platos tailandeses;
niem. Thailändische Küche Gewürze;
fran. épicée de cuisine Thaï;
ros. приправы тайскай кухни;


Kuchnia tajska należy do silnie kosmopolitycznych i kształtowała się pod wpływem tradycji napływających z sąsiedniego Wietnamu, Kambodży, pobliskich Chin i Malezji. Być może dlatego, choć dla Europejczyków pozostaje dość egzotyczna, zaliczana jest do najsmaczniejszych i zarazem najbardziej urozmaiconych na świecie. Potrawy lokalne wyróżniają się stosunkowo wysoką pikantnością, łączą też przyprawy typowe dla państw środka (curry z Indii i 5 smaków z Chin) z lokalnymi składnikami, które dodawane są ze swobodą i indywidualnymi upodobaniami. Do sztandarowych potraw kuchni tajskiej należą m.in. zupy (słodko-kwaśne, z krewetkami i mulami), drób duszony w ziołach z dodatkiem miodu, zapiekany ryż z dodatkiem pikantnie przyprawionych warzyw oraz curry i dania przygotowane w oparciu o wyraziste sosy rybne.

Mieszanka tajska stanowi kompozycję przypraw umiejętnie dobranych pod kątem nut smakowych. Naturalną słodycz papryki podkreśla odrobina cukru zestawiona z korzennymi nutami kardamonu i mielonej kolendry, których łagodny aromat przełamuje wyrazisty smak bazylii, przeciwstawionej kwaśnej nucie cytrynowej i piekielnie pikantnej chili. Taka kompozycja gwarantuje, że każda tajska potrawa przygotowana w domu charakteryzować się będzie smakiem i aromatem w pełni oddającym bogactwo oryginału. Przyprawę dodawać można do zup, sałatek warzywno-mięsnych, potraw na bazie ryżu i makaronu oraz jednogarnkowych potraw z woka, jak i mięs, pieczeni i marynat.


SKŁAD:
sól, kolendra, papryka słodka, pietruszka, kukurydza, cukier, bazylia, chilli, szczypiorek, kwasek cytrynowy, barwnik naturalny- ekstrakt papryki;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym

800 ml bulionu warzywnego
300 ml mleczka kokosowego
1 opakowanie makaronu ryżowego
1 mała cukinia
1 mała cebula
1 marchew
1 por
1 czerwona papryka
1 podwójna pierś z kurczaka
1 pęczek dymki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 cm świeżego kłącza imbiru
25 g przyprawy tajskiej
1 łyżka masła


Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa obrać ze skórki i pokroić: paprykę, cukinię i marchew w paski, dymkę i imbir w talarki, cebulę bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i krótko przesmażyć mięso. Dodać cebulę, czosnek i imbir i smażyć 2-3 minuty, następnie wrzucić pozostałe warzywa i smażyć kolejne 3 minuty. Potem całość zalać bulionem warzywnym i mleczkiem kokosowym, dodać sosy rybny i sojowy, po czym doprawić do smaku przyprawą tajską. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. W tym czasie przygotować makaron ryżowy. Gotową zupę podawać z makaronem posypaną świeżą dymką. 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, kolendra, papryka słodka, pietruszka, kukurydza, cukier, bazylia, chili, kwasek cytrynowy, szczypiorek, papryka - barwnik naturalny
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania dania kuchni tajskiej
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl