PRZYPRAWA TEXAS
Opis
PRZYPRAWA TEXAS
ang. texas-style condiment;
hiszp. condimiento al estilo de Texas;
niem. Texas-Stil Würze;
fran. épices a la texas style;
ros. приправавтехасскомстиле;
Kuchnia teksańska, często określana również mianem Tex Mex (od nazwy kolei łączącej amerykański stan z miastami południowego sąsiada USA) jest kuchnią pogranicza, łączącą wpływy meksykańskie z tradycjami kulinarnymi meksykańskich Indian. Jej podstawę stanowią grillowane lub smażone mięsa, w szczególności wołowina, podawane z pieczonymi warzywami i bardzo pikantnymi sosami (salsa) przyrządzanymi na bazie pomidorów i ostrej papryki. Współcześnie jej sztandarowe dania znane są na całym świecie i chętnie serwowane w barach szybkiej obsługi ze względu na szybkość i prostotę przyrządzenia, jak również wyjątkową pożywność i wyśmienity smak.
Mieszanka Texas stanowi kompozycję przypraw najczęściej wykorzystywanych w kuchni teksańskiej i meksykańskiej, nadającą potrawom charakterystycznego posmaku amerykańskiego pogranicza. Nieznacznie pikantna umożliwia rozkoszowanie się meksykańskimi smakami również osobom, które nie przepadają za szczególną ostrością jedzenia. Umiejętnie łączy smaki słodkiej i ostrej papryki, czosnku i zielonej kolendry dodającej całej przyprawie lekko cytrynowego posmaku. Jednocześnie, dzięki obecności kurkumy i szczypty cukru, potrawy przygotowane z zastosowaniem tej kompozycji charakteryzują się bardzo apetycznym kolorem. Dodatek bazylii i majeranku uzupełnia całość o orzeźwiające, ziołowe nuty, a jednocześnie poprawia zdrowotne walory dań, ułatwiając ich trawienie.
Przyprawa Texas wyśmienicie komponuje się przede wszystkim z wszelkiego rodzaju potrawami mięsnymi, w szczególności wołowiną, przygotowaną w postaci pieczonej, grillowanej, smażonej i duszonej. Doskonale podkreśla smak duszonych i pieczonych potraw warzywnych, oraz wszelkiego rodzaju carnes, potrawek chili, fajitas, enchiladas i tacos. Można jej dodawać do sosów typu salsa oraz potraw na bazie fasoli i grochu. Wraz z majonezem tworzy bardzo smaczny dip i podstawę dodatków do wiosennych sałatek.
SKŁAD: sól, papryka słodka mielona, bazylia, czosnek, kolendra, kminek, cukier, chili, majeranek, kurkuma mielona;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Enchilada z kurczaka
1 pierś z kurczaka
1 średnia czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1/2 czerwonej papryki
4 kukurydziane tortille
20 g przyprawy Texas
5 g czerwonej papryki jalapeno
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
100 g żółtego sera (najlepiej cheddar)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Mięso umyć w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na dość drobne kawałki. Obtoczyć w przyprawie Texas i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. W tym czasie cebulę i czosnek obrać i posiekać, paprykę pokroić w paski, a ser żółty zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać nieco tłuszczu i zrumienić kurczaka. Obsmażone mięso przełożyć na talerz i posypać połową startego, żółtego sera (aby się roztopił), a na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Następnie dodać czerwoną paprykę i czosnek. Dusić około 3 minut, po czym warzywa zalać pomidorami z puszki. Dodać papryczkę jalapeno i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Doprawić do smaku kolendrą i kuminem. Gdy sos pomidorowy będzie gotowy, połowę jego objętości wymieszać z mięsem, a połowę - zachować.
Przygotować tortille. Na każdy placek nałożyć mięsno-warzywny farsz, po czym ciasno zawinąć w rulonik. Zrolowane tortille przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Polać pozostałą częścią sosu pomidorowego i posypać żółtym serem. Zapiekać w temp. 180 st. C przez 10-15 minut
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka słodka mielona, bazylia, czosnek, kolendra, kminek, cukier, chili, majeranek, kurkuma mielona |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | kuchnia tex-mex |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |