Przyprawa Arabska
Opis
Przyprawa Arabska - do potraw kuchni arabskiej
ang. seasoning for Arabic dishes;
hiszp. condimento para la cocina árabe;
niem. Gewürz für die arabische Küche;
fran. assaisonnement pour la cuisine arabe;
ros. приправа для арабской кухни;
Kuchnia arabska, choć nadal uważana za egzotyczną, cieszy się szerokim uznaniem wśród Polaków. Coraz większą popularnością cieszą się też potrawy arabskie, które trudno zaliczyć do dań typu fastfood - bazujące na warzywach (w szczególności strączkowych), jagnięcinie i baraninie, ryżu i kaszach oraz orzeźwiających sosach i dressingach opartych na jogurtach z dodatkiem soku cytrynowego, mięty i dużej ilości orzechów. Smaczne, zdrowe i pożywne potrawy, łatwe do przygotowania w warunkach domowych, coraz częściej goszczą na naszych polskich stołach. Podstawowym sekretem ich niepowtarzalnego bukietu jest mieszanka aromatycznych ziół i przypraw dodawanych dla wydobycia maksimum smaku.
Przyprawa arabska to mieszanka składników zestawionych w idealnych proporcjach gwarantująca nadanie potrawie typowego, maghrebskiego aromatu. Doskonale komponuje się z mięsem, w szczególności jagnięciną i drobiem, jak również koziną, może być również stosowana jako dodatek do ryb, potraw na bazie ryżu i kaszy, fasoli, ciecierzycy, cukinii, pomidorów i bakłażana. Można jej używać w formie marynaty lub do ostatecznego nadania smaku potrawom pod koniec ich obróbki kulinarnej. Pomaga wyczarować takie dania jak jordański mansaf, islamski pilaw z dodatkiem baraniny, pasta baba ganoush, egipska mutabba, popularny hummus czy odżywcza zupa harira. Idealnie nadaje się do podkreślenia smaku mięsnych i warzywnych farszów do pit, placków khubz i bajgli.
Składniki przyprawy arabskiej
sól, kukurydza, pieprz ziołowy (kukurydza, pietruszka, gorczyca, kolendra, kminek, majeranek, cząber, tymianek, papryka chili), papryka słodka, cukier, kolendra, papryka ostra, kmin rzymski, cynamon, soda, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: Wartość energetyczna 1179kJ/280kcal; tłuszcz 5,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,09 g; węglowodany 47,18 g, w tym cukry 11,42 g; błonnik 11,22 g; białko 5,55 g; sól 24,6 g.
Skala ostrości
1/5 ,,,,,
Przepis kulinarny z przyprawą arabską
Mansaf
800 g jogurtu typu greckiego
800 ml wody
2 cebule
500 g jagnięciny (lub piersi z kuczaka)
3-5 ząbków czosnku
500 g ryżu
50 g migdałów blanszowanych (bez skórki)
25 g przyprawy Arabskiej Aromatiki
1 pęczek pietruszki
2-3 liście laurowe
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz czarny
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, wyłowić szumowiny, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek, 2-3 liście laurowe i 25 g przyprawy arabskiej, gotować na wolnym ogniu aż mięso stanie się miękkie (jagnięcinę ok. 2 godz., kurczaka – 30 minut). Mięso odcedzić i odstawić do przestygnięcia, rosół ostudzić. Jogurt rozcieńczyć schłodzonym rosołem (w proporcji 1:1) do uzyskania sosu o dość rzadkiej konsystencji. Sos podgrzewać na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając uważając, żeby nie zaczął wrzeć, po 20 minutach dodać mięso i podgrzewać jeszcze około kwadransa. Można doprawić do smaku większą ilością przyprawy arabskiej i pieprzu. W osobnym garnku ugotować na sypko solony ryż z dodatkiem kurkumy. Na patelni rozgrzać masło i uprażyć migdały na złoty kolor. Pietruszkę drobno posiekać.
Na duży talerz wyłożyć ryż, na wierzch nałożyć mięso, obficie polać sosem jogurtowym, oprószyć migdałami i posypać pietruszką. Resztę sosu przelać do miseczki. Podawać z chlebkiem arabskim typu pita.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | kuchnia arabska, bliskowschodnia i azjatycka |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |