Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

QUINOA / KOMOSA RYŻOWA CZARNA

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 27,90 zł 27.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 060400138

Opis

QUINOA / KOMOSA RYŻOWA czarna
(Chenopodium quinoa)

ang. quinna, goosefoot;
hiszp. quinua, quinoa;
niem. Inkareis, Reismelde, Inkakorn, Reisspinat;
fran. quinoa;
ros. Ки́ноа;


Naturalnym obszarem występowania komosy ryżowej są wyżynne i górskie rejony Chile, Peru i Boliwii. Roślina ta porasta obszary znajdujące się na wysokości 2500-4000 m n.p.m. i zaliczana jest do tzw. pseudozbóż. Oznacza to, że znajduje zastosowanie podobne do tego, jak pszenica czy zboże, jednak gatunkowo najbliżej spokrewniona jest ze szpinakiem i boćwiną. Zamiast liści spożywa się bowiem ich nasiona, obfitujące w skrobię i pełnowartościowe białka, które pozwalają wyeliminować z diety produkty glutenowe. Z tego powodu quinoa, gotowane jak kasza, polecane są przede wszystkim osobom cierpiącym na problemy z przewodem pokarmowym oraz pozostające na diecie bezglutenowej.


SUROWIEC: nasiona komosy (Plantaginis folium)

Zwierają dużo białek i osiem najpopularniejszych aminokwasów (w tym lizynę), jak również mikroelementów, takich jak mangan, magnez, wapń, żelazo, miedź i fosfor. Ponadto obfitują w witaminę E oraz kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. 


DZIAŁANIE


Spożywanie komosy ryżowej zalecane jest osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, celiakię, kłopoty z wchłanianiem jelitowym oraz na diecie bezglutenowej. Dzięki wysokiej zawartości mikroelementów łagodzą migreny i związane z nimi dolegliwości (m.in. nudności, nadwrażliwość na bodźce zewnętrzne), ułatwiają walkę z cukrzycą oraz arteriosklerozą. Papka z namoczonych nasiona quinoa w tradycyjnej medycynie andyjskiej wykorzystywana była do przemywania ropni, wrzodów i trudno gojących się ran skóry, hamowania krwotoków oraz zmniejszania obrzęków powstałych w efekcie złamań i zwichnięć. Nałożona do twarz wygładzała cerę i wspomagała pozbycie się trądziku.


ZASTOSOWANIE

Quinoa doskonale sprawdza się w kuchni w zastępstwie kasz i ryżu. Może być dodatkiem do dań mięsnych, takich jak gulasz, jak również, po połączeniu z warzywami, składnikiem sycących sałatek zastępujących główne danie. Przygotowana na słodko, z bakaliami i orzechami z powodzeniem zastępuje deser lub pożywne śniadanie (płatki z mlekiem). Komosę ryżową można mielić, a z otrzymanej mąki przygotowywać makaron, kluski oraz ciasta i inne słodkie wypieki.

Przed gotowaniem nasiona komosy ryżowej należy dokładnie i obficie opłukać zimną wodą, co pozwala pozbyć się saponin pokrywających ziarno i nadających produktowi charakterystycznej goryczy. Quinoa przygotowuje się zalewając 1 część nasion 2 częściami zimnej wody, a po doprowadzeniu do wrzenia gotując na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż do wchłonięcia całej wody. Produkt gotowy do spożycia jest lekko przezroczysty, wyraźnie uwidocznionymi białymi kiełkami .


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1566 kJ / 378 kcal  18%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 3 g
 0 g
2%
 0% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
79 g
0 g 
 30%
0%
 Błonnik  0 g
 Białko 8 g  18% 
 Sól <0,01 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). 
Możliwe naturalne odchylenia.

 

PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Quinoa ze szpinakiem i pesto

1/2 szklanki nasion komosy ryżowej
1 szklanka bulionu
100 g świeżego szpinaku
2 łyżeczki zielonego Pesto
1/2 łyżeczki soku z cytryny
30 g parmezanu lub tartego, żółtego sera

Nasiona quinoa bardzo dokładnie opłukać pod silnym strumieniem zimnej wody. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem przez około 10-12 minut. Dodać szpinak i dusić jeszcze ok. 5 minut, aż komosa się dogotuje, a liście szpinaku zmiękną. Następnie wymieszać z Pesto i skropić sokiem z cytryny. Po przełożeniu na talerz posypać parmezanem lub innym tartym żółtym serem.


Sałatka z quinoa

1/2 szklanki nasion komosy ryżowej
1 szklanka bulionu
3 cebule dymki
3 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka konserwowanej kukurydzy
2 gałązki kolendry
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól, olej

Nasiona quinoa bardzo dokładnie opłukać pod silnym strumieniem zimnej wody. Cebulę i kolendrę posiekać, czosnek pokroić na małe kawałki, kukurydzę i fasolę odsączyć.  W rondelku rozgrzać niewielką ilość oleju, na którym ostrożnie podsmażyć czosnek (uważając, aby się nie przypalił), a następnie zeszklić cebulę. Dodać komosę ryżową i zalać bulionem. Gotować około 15-20 minut, aż nasiona będą zupełnie miękkie. Dodać kukurydzę, fasolę i doprawić do smaku pieprzem kajeńskim i solą. Po przełożeniu na talerz pokropić sokiem z cytryny i oprószyć czarnym pieprzem do smaku, po czym posypać świeżo posiekaną kolendrą.

Quinoa doskonale sprawdza się w kuchni w zastępstwie kasz i ryżu. Może być dodatkiem do dań mięsnych, takich jak gulasz, jak również, po połączeniu z warzywami, składnikiem sycących sałatek zastępujących główne danie. Przygotowana na słodko, z bakaliami i orzechami z powodzeniem zastępuje deser lub pożywne śniadanie (płatki z mlekiem). Komosę ryżową można mielić, a z otrzymanej mąki przygotowywać makaron, kluski oraz ciasta i inne słodkie wypieki.

Przed gotowaniem nasiona komosy ryżowej należy dokładnie i obficie opłukać zimną wodą, co pozwala pozbyć się saponin pokrywających ziarno i nadających produktowi charakterystycznej goryczy. Quinoa przygotowuje się zalewając 1 część nasion 2 częściami zimnej wody, a po doprowadzeniu do wrzenia gotując na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż do wchłonięcia całej wody. Produkt gotowy do spożycia jest lekko przezroczysty, wyraźnie uwidocznionymi białymi kiełkami

Dane techniczne

Rodzaj komosa ryżowa czarna
Postać całe ziarna, łuskane
Skład 100% quinoa
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania dodatek do mięs i sałatek
Kraj pochodzenia Peru

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl