RODZYNKI GOLDEN JUMBO
Opis
RODZYNKI Golden Jumbo XXL
(Racemus)
ang. raisins;
hiszp. pasas;
niem. Rosine;
fran. raisin-sec;
ros. Изюм ;
Rodzynki, czyli suszone na słońcu winogrona, znane były już starożytnym Egipcjanom. W ówczesnej epoce stanowiły jedno z niewielu powszechnie dostępnych produktów o wyraziście słodkim smaku, uzyskiwanym poprzez odparowanie wody z owoców o wysokiej zawartości fruktozy. Również obecnie pozostają bardzo cenione w gastronomii, są jedną z tzw. zdrowych przekąsek i stanowią ważny składnik mieszanek bakaliowych wykorzystywanych w piekarnictwie i cukiernictwie. W zależności od miejsca pochodzenia i gatunku mogą zdecydowanie różnić się od siebie kształtem, barwą i smakiem: od największych i najbardziej mięsistych tureckich sułtanek, przez ciemne, greckie koryntki, aż po podłużne, wypełnione pestkami rodzaje rodzynek arabskich.
Rodzynki golden jumbo oferowane przez firmę Aromatika pozostają wolne od konserwantów i nie zawierają dwutlenku siarki, co gwarantuje nie tylko w pełni naturalny smak produktu, lecz również zapewnia zachowanie wszystkich naturalnych właściwości prozdrowotnych (m.in. w odniesieniu do zawartości witamin z grupy B niszczonych przez ten związek). Odmiana charakteryzuje się jasną barwą oraz dużym rozmiarem owoców, jak również stosunkowo niską zawartością cukru. W odróżnieniu od innych odmian rodzynek, golden jumbo są słodkie, lecz jednocześnie zauważalnie kwaskowate w smaku.
SUROWIEC: suszone owoce (racemus)
Zawierają bardzo dużą ilość cukrów (nawet do 70%, wśród których przeważają fruktoza i dekstroza), błonnika, żelaza, potasu, cynku, magnezu, boru oraz witamin z grupy B, witaminę C i E.
DZIAŁANIE
Rodzynki należą do bakalii wywierających korzystny wpływ na zdrowie, a ich regularne spożywanie zalecane jest przede wszystkim kobietom. Po pierwsze - ze względu na fakt, że właśnie przedstawicielki słabej płci pozostają szczególnie narażone na osteoporozę, a rodzynki zawierają znaczne ilości łatwo przyswajalnego wapna i boru - ważnych budulców kości. Dzięki temu zahamowują proces wypłukiwania wapnia z organizmu nasilający się szczególnie w okresie menopauzy, zmniejszając ryzyko złamań i urazów. Z drugiej strony, z powodu zawartości błonnika, korzystnie wpływają na procesy trawienne, przyspieszając przemianę materii i regulując wypróżnienia. Z kolei magnez i witaminy grupy B ułatwiają koncentrację i skupienie uwagi, co pomaga w procesach uczenia i w wykonywaniu prac wymagających wysokiego stopnia precyzji. Pozostałe mikroelementy i witaminy wzmacniają odporność organizmu i poprawiają wyglad skóry, paznokci i włosów. Potas odgrywa ponadto rolę w regulacji ciśnienia tętniczego krwi, zaś związki antyoksydacyjne działają prewencyjnie na ewentualnie zachodzące w organizmie procesy nowotworowe. Dodatkowo związki zawarte w rodzynkach neutralizują bakterie zasiedlające jamę ustną i odpowiedzialne za rozwój próchnicy, jak również regulują gospodarkę kwasowo-zasadową przeciwdziałając występowaniu kwasicy metabolicznej.
ZASTOSOWANIE
Rodzynki należą do grupy bakalii szczególnie cenionych przez miłośniczki domowych wypieków. Dodawane do ciast, tortów, lodów, wykorzystywane jako posypka lub słodki dodatek do muesli, bywają również wykorzystywane jako składnik marynat i owocowych farszów do nadziewania mięs. Zalecane są kobietom w okresie menopauzy oraz osobom narażonym na wahania wydzielania żeńskich hormonów płciowych, zwłaszcza estrogenu. Stanowiąc składnik wzbogacający dietę osób utrzymujących dietę odchudzającą z jednej strony zapewniają źródło naturalnego, nieprzetworzonego cukru (bez dodatku odpowiedzialnych za tycie tłuszczów), z drugiej - przeciwdziałają zaparciom i regulują prawidłową pracę jelita grubego. Dzięki wysokiej zawartości potasu korzystnie wpływają na działanie układu krążenia wspierając tradycyjne leki na ciśnienie, ponadto pomagają unormować rytm pracy serca. Mogą być wykorzystywane w zastępstwie wysokoenergetycznych produktów przez osoby narażone na długotrwały wysiłek fizyczny, ponieważ dostarczają szybkoprzyswajalnych węglowodanów.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na rodzynki.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1158 kJ / 277 kcal | 14% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5 g 0,16 g |
1% 1% |
Węglowodany - w tym cukry |
71,2 g 58 g |
27% 64% |
Błonnik | 6,5 g | - |
Białko | 2,3 g | 5% |
Sól | 0,05 g | 1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Rodzaj | suszone winogrona, jasne |
Postać | całe, suszone, duże owoce XXL |
Skład | rodzynka golden jumbo 99%, olej roślinny (słonecznikowy) 1%; |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dodatek do ciast i deserów |
Kraj pochodzenia | Chile |