ROKITNIK OWOC
Opis
ROKITNIK ZWYCZAJNY owoc
(Hippophae rhamnoides)
ang. common sea-buckthorn;
hiszp. espino amarillo;
niem. Sanddorn, Weidendorn, Dünendorn, Audorn, Fasanenbeere;
fran. L'Argousier;
ros. Облепи́хакрушинови́дная круши́новая;
Rokitnik zwyczajny jest krzewem z rodziny oliwnikowatych występujących powszechnie w Europie i Azji aż po środkowe Chiny. Najczęściej spotkać go można na morskich nabrzeżach, gdzie tworzy gęste, kolczaste zarośla, praktycznie niemożliwe do przebycia przez zwierzęta i niedostępne dla ptaków. Osiąga do 6 m wysokości i rodzi podłużne, pokryte włoskami liście, które z wierzchu mają kolor szaro-zielony, podczas gdy od spodu przybierają wyraźnie srebrzystą barwę. Na wiosnę krzewy pokryte są gęstymi, żółtawymi kwiatami, które na jesieni przekształcają się w pomarańczowe, soczyste owoce (pestkowce). Ze względu na walory dekoracyjne rokitniki często nasadzane są w parkach i ogrodach, zaś ze względu na swoje walory użytkowe (odporność na mróz i suszę oraz tolerancję lekko zasolonych gleb) wykorzystuje się je do umacniania skarp i nadmorskich wydm.
SUROWIEC: owoc rokitnika (fructus hippophae)
Zawierają stosunkowo niewiele cukru, za to obfitują w witaminę C, a także E, F, K i P, kwas foliowy, prowitaminę A i D, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro i mikroelementy, m.in. mangan, żelazo, bor. Po przemrożeniu tracą charakterystyczną cierpkość i stają się słodkie.
DZIAŁANIE
Owoce rokitnika to przede wszystkim doskonałe źródło łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów podnoszących odporność organizmu. Obfituje w antyoksydanty stymulujące naturalne siły obronne organizmu, przeciwdziałające procesom starzenia się i chroniące komórki przed mutacjami materiału genetycznego. Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, pomaga przy przeziębieniach jako doskonały środek wzmacniający i przeciwgorączkowy. Wykazuje właściwości rozkurczające, powlekające błony śluzowe i ułatwiające odkrztuszanie. Poprawia samopoczucie i przyspiesza procesy regeneracji tkanek. Wspomaga detoksykację w zatruciach substancjami chemicznymi i chroni przed niekorzystnym działaniem nadmiernego promieniowania. Może być wykorzystywany zewnętrznie do przemywania uszkodzeń skóry, gdyż ułatwia odbudowę komórek, a rany chroni przed infekcjami i zakażeniami.
ZASTOSOWANIE
Owoc rokitnika zalecany jest przede wszystkim jako środek wzmacniający podawany na jesieni przed rozpoczęciem sezonu grypowego i zimy. Uznaje się za skuteczny w łagodzeniu dolegliwości spowodowanych przez przeziębienia, grypę, anginę i infekcje gardła, zbija gorączkę i działa napotnie usuwając z organizmu toksyczne produkty przemiany materii i szkodliwe substancje wydzielane przez drobnoustroje chorobotwórcze. Wspiera regenerację pacjentów po ciężkich i przewlekłych chorobach, pomaga przy niedożywieniu, anemii i osłabieniu. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran, również odmrożeń, odparzeń i odleżyn.
PRZECIWWSKAZANIA
Nieznane.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżeczki owoców rokitnika zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez 20 minut, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 200 ml jako środek wzmacniający, odżywczy i chroniący przed zachorowaniem na grypę.
Dane techniczne
Nazwa polska | Rokitnik zwyczajny |
Nazwa łacińska | hippophaë rhamnoides |
Skład | 100% owoców rokitnika |
Rodzaj surowca | owoc |
Postać | cały suszony |
Frakcja | - |
Wskazania | na wzmocnienie odporności, suplementacja witamin i minerałów |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |