ROOIBOS ZIELONY
Opis
CZERWONOKRZEW (ASPALAT PROSTY) - rooibos
(Aspalathus linearis)
ang. rooibos, red bush;
hiszp. rooibos;
niem. Rooibos;
fran. rooibos, buisson rougeâtre;
ros. Ройбос;
Rooibos to powszechnie używana nazwa naparu przyrządzanego z liści afrykańskiego czerwonokrzewu na wzór tradycyjnej herbaty. Czerwonokrzew, botanikom znany lepiej jako aspalat prosty, jest krzewem z rodziny bobowatych naturalnie występującym wyłącznie w południowej części Czarnego Lądu. Wyróżnia się dość specyficznym, miotlastym kształtem oraz ciemną, czerwoną barwą pędów, od której pochodzi jego nazwa zwyczajowa. Od tysięcy lat jego igiełkowate liście wykorzystywane były przez rdzennych mieszkańców Afryki do przyrządzania orzeźwiającego naparu o bursztynowej barwie, doskonale gaszącego pragnienie i przynoszącego ukojenie w gorące, duszne dni. Jak wykazały współcześnie prowadzone badania, napój z czerwonokrzewu, prócz walorów smakowych, posiada również wiele właściwości prozdrowotnych. Jest również całkowicie pozbawiony jest kofeiny, co czyni go zdatnym do podawania dzieciom i osobom starszyma.
SUROWIEC: liść czerwonokrzewu (folium aspalathi)
Surowiec nie zawiera kofeiny, a stężenie garbników jest daleko niższe niż w tradycyjnych herbatach zielonej i czarnej. Dzięki temu gotowy napar pozbawiony jest charakterystycznej goryczy właściwej dla większości herbat. Obfituje natomiast w polifenole (w tym flawonoidy) oraz liczne substancje antyoksydacyjne, także witaminę C, magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, mangan, sód oraz fluor. Rooibos zielony daje napar o słomkowej barwie przypominającej wyciąg z zielonej herbaty.
DZIAŁANIE
Główną zaletą Rooibos są jego właściwości antyoksydacyjne. Napój przeciwdziała szkodom wyrządzanym w organizmie przez wolne rodniki, chroni komórki ciała przez stresem oksydacyjnym i tym samym zmniejsza ryzyko pojawienia się zmian mutagennych prowadzących do rozwoju nowotworów. Opóźnia procesy starzenia, stymuluje działanie układu odpornościowego i obniża ciśnienie krwi. Pomaga również wyrównać poziom cholesterolu i regulować stężenie cukru we krwi. Dzięki miodowemu smakowi wpływa kojąco na zmysły, rozluźnia mięśnie i łagodzi rozdrażnienia. Zmniejsza dolegliwości nerwicowe i pomaga w problemach trawiennych, zmniejszając bolesność skurczy jelit, zapobiegając mdłościom i wymiotom. Przeciwdziała skurczom i kolkom, łagodzi dolegliwości astmatyczne. Ze względu na działanie odżywcze i delikatnie ściągające może być wykorzystywany zewnętrznie do przemywania skóry skłonnej do wyprysków.
ZASTOSOWANIE
Napar Rooibos to przede wszystkim doskonały napój orzeźwiający. Ze względu na brak kofeiny może być bezpiecznie spożywany przez dzieci i osoby starsze, cierpiące na choroby układu trawiennego i wątroby. Nie wykazuje właściwości pobudzających, przeciwnie - można go stosować na uspokojenie skołatanych nerwów przed snem. Dla stonowania nastroju, złagodzenia bólów głowy i ułatwienia zasypiania. Rooibos zalecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby nerek, jak również dla stymulacji systemu odpornościowego w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia. Pomocniczo mogą go spożywać chorzy na cukrzycę i hipercholesterolemię. Rooibos znajduje także zastosowanie jako środek uzupełniający minerały i wzmacniający kości, w szczególności u dzieci. Bywa zalecany dla łagodzenia duszności u astmatyków i alergików.
PRZECIWWSKAZANIA
Nieznane.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
1-2 łyżeczki rooibos zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia na 15 minut. Można pić z dodatkiem miodu i cytryny.
Dane techniczne
Rodzaj | Rooibos zielony |
Postać | liściasta, cięta (medium cut), niefermentowana |
Gatunek | aspalat prosty |
Skład | czerwonokrzew 100% |
Kraj pochodzenia | RPA |