RUTA ZIELE
Opis
RUTA ZWYCZAJNA ziele
(Ruta graveolens)
ang. rue, common rue, herb-of-grace;
hiszp. ruda;
niem. Weinraute;
fran. Rue des jardins, Rue fétide;
ros. Рута душистая;
Ruta zwyczajna jest wieloletnią byliną wywodząca się z południowo-wschodniej Europy, z okolic Bałkanów, Bułgarii i Krymu; a współcześnie w stanie dzikim spotykana również w państwach basenu Morza Śródziemnego i Afryki Północnej. Ma ozdobny charakter: dorasta do wysokości 1 metra, ma podwójne lub nawet potrójne pierzastosieczne liście i drobne, żółte kwiaty zebrane w wiechowate kwiatostany. W dawnych gospodarstwach bywała wykorzystywana jako rodzaj kwiecistego żywopłotu, a prócz funkcji dekoracyjnych dostarczała również gorzkich, balsamicznych liści do aromatyzacji mięs i sałatek, jak również kiszonych warzyw i domowych marynat (kwas redukuje stężenie goryczy obecnych w zielu).
SUROWIEC: ziele ruty (herba rutae)
Zawiera kumaryny, flawonoidy (w tym rutynę), alkaloidy, olejek eteryczny złożony w dużej mierze z limonenu i pinenu, lignany, gorycze i garbniki.
DZIAŁANIE
Ziele ruty posiada właściwości wzmacniające. Dostarcza łatwoprzyswajalnej witaminy P wykazującej synergię z witaminą C, dzięki czemu wzmacnia siły odpornościowe organizmu i przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Ruta działa przeciwalergicznie i przeciwwysiękowo, zmniejsza objawy kataru siennego i łzawienia stanowiących oznaki alergii. Redukuje stany zapalne, obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu krwawych wybroczyn przez wzmocnienie i rozszerzenie naczyń krwionośnych, co korzystnie wpływa na działanie systemu krążenia. Z jednej strony działa uspokajająco, z drugiej - redukuje ospałość i popycha organizm do aktywnego funkcjonowania. W połączeniu z wrotyczem okazuje się skutecznym środkiem przciwrobaczym i przeciwpasożytniczym. W nadmiarze może okazać się toksyną: powoduje ślinotok, otępienie, zwolnienie tętna, zawroty głowy, a nawet zapaść i śmierć. Nie należy przekraczać zalecanych dawek. Wyciągi z ziela ruty można stosować zewnętrznie do łagodzenia łojotoku ze względu na właściwości ściągające i przeciwzapalne.
ZASTOSOWANIE
Ruta nazywana była żeńskim ziołem, bowiem medycyna naturalna zalecała jej stosowanie przede wszystkim w problemach natury kobiecej: w zaburzeniach miesiączkowaniach i bólach miesiączkowych. W przeszłości wykorzystywano ją również jako ludowy środek poronny – powodowała silne skurcze macicy przerywające ciążę, co jednak wiązało się z wysokim ryzykiem wystąpienia zagrażających życiu krwotoków. Bywa zalecana do redukowania objawów alergii wziewnej i stanów zapalnych jamy ustnej. Również wspomagająco w chorobie wieńcowej, zaburzeniach pracy serca, nadciśnieniu i artretyzmie. Przy wykorzystaniu zewnętrznym nie należy eksponować ciała na działanie promieni słonecznych, ponieważ miejsca przemywane wyciągiem z ruty mogą przejściowo wykazywać właściwości fotouczulające.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżeczki ziela ruty zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 30 minut, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po 100 ml. Po schłodzeniu można używać zewnętrznie do przemywania ropni, pryszczy, ran skórnych, itp. (pamiętać, aby skóry nie wystawiać na działanie promieni słonecznych).
Nalewka
50 g ziela ruty zalać 300 ml alkoholu o mocy 40-60%. Pozostawić do maceracji w chłodnym i ciemnym miejscu na 14 dni. Po upływie dwóch tygodni odfiltrować i zlać do butelki. Zażywać 2 x dziennie po 5 kropli na cukrze dla złagodzenia bólów brzucha wywołanych stresem i przemęczeniem oraz dla wywołania krwawienia miesięcznego.
Alkoholmel rutae
100 ml nalewki z ruty połączyć z 100 ml płynnego, naturalnego miodu i 50 ml soku z cytryny. Podawać do 3 x dziennie po 1 łyżce.
Olej rutowy
50 g ziela ruty zalać 200 ml oleju rozgrzanego do temperatury 60 st.C. Naczynie szczelnie zamknąć i pozostawić do wytrawienia na 10 dni. Odfiltrować i zlać do butelki. Spożywać do 2 razy dziennie po 1 łyżeczce po jedzeniu lub wcierać w skórę przy dermatozach, wysypkach skórnych, owrzodzeniach, łojotoku, itp.).
Dane techniczne
Nazwa polska | Ruta zwyczajna |
Nazwa łacińska | ruta graveolens |
Skład | 100% ziele ruty |
Rodzaj surowca | ziele |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,3-1 cm |
Wskazania | choroby kobiece, zaburzenia menstruacji, alergie wziewne |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |