RYŻ ARBORIO
Opis
RYŻ ARBORIO
(-)
ang. arborio rice;
hiszp. arroz arborio;
niem. Arborio-reis;
fran. riz Arborio;
ros. Арборио рис;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż arborio zaliczany jest do krótkoziarnistych odmian zboża. Wyróżnia się lekko zaokrąglonym, pękatym kształtem ziaren, które podczas gotowania chłoną duże ilości wody, a wraz z nią - charakterystyczny smak potrawy. Po ugotowaniu zewnętrzna warstwa każdego ziarna staje się kleista i bardzo miękka, podczas gdy środek pozostaje twardy niczym ryż podawany al dente. Ryż arborio wyróżnia się wysoką zawartością skrobi i nie wymaga płukania przed obróbką cieplną - poddany działaniu bieżącej wody może utracić część składników odpowiedzialnych za jego kleistość, a co za tym idzie - charakterystyczne zgęstnienie potraw z jego udziałem. Wyśmienicie nadaje się do przygotowania tradycyjnej, włoskiej potrawy risotto, można go również wykorzystać jako dodatek do zawiesistych gulaszów, pilawów oraz jako podstawę do gęstych, mlecznych deserów ryżowych.
SKŁAD: ryż arborio 100%
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1524 kJ / 359 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,4 g 0,11 g |
2% <1% |
Węglowodany - w tym cukry |
79,8 g 0,2 g |
30% <1% |
Błonnik | 5,0 g | - |
Białko | 6,8 g | 14% |
Sól | 0 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Risotto z kurczakiem i warzywami
1 podwójny filet z kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku czosnku
1/2 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
1 czerwona papryka
400 g cukinii
ok. 500 ml gorącego bulionu drobiowego
1/3 szklanki tartego parmezanu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Cebulę obrać, razem z papryką i cukinią pokroić w kostkę, czosnek obrać i przepuścić przez praskę, natkę posiekać. Pierś z kurczaka przepłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać kurczaka, posolić i przesmażyć z każdej strony. Następnie dosypać ryż. Smażyć jeszcze kilka minut, podlać winem, podgotować, po czym dodać pokrojone warzywa. Smażyć 1 minutę. Domieszać przyprawy, po czym podlać ok. 150 ml gorącego bulionu. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut podlewając bulionem za każdym razem, gdy ilość płynu ulegnie naturalnej redukcji. Gdy ryż będzie miękki, zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać tartym parmezanem.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż biały |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% arborio |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | risotto, sushi |
Kraj pochodzenia | Włochy |