RYŻ BASMATI biały
Opis
RYŻ BASMATI biały
(-)
ang. basmati rice;
hiszp. arroz basmati;
niem. Basmati reis;
fran. riz basmati;
ros. басмати;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż basmati jest kultiwarem ryżu długoziarnistego. Jego ziarna są cieńsze niż w przypadku pozostałych odmian produktu, za to ich długość przekracza 7 mm. Główne uprawy ryżu basmati znajdują się w Indiach u podnóża Himalajów. Produkt wyróżnia się delikatnym, orzechowym posmakiem i nie skleja się podczas gotowania, które powinno trwać ok. 30 minut. Po przyrządzeniu zachowuje śnieżnobiały kolor i wyrazisty aromat. Polecany jest do smażenia oraz jako dodatek do dań typowo obiadowych, sosów i potraw rybnych. Znawcy polecają serwować go na ciepło.
SKŁAD: ryż odmiany Basmati 100%
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1566 kJ / 374 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,03 g 0,3 g |
2% 1% |
Węglowodany - w tym cukry |
81 g 0,33 g |
30% 1% |
Błonnik | 1,8 g | - |
Białko | 7,51 g | 16% |
Sól | <0,01 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kurczak w panierce z ryżem basmati
1 pierś z kurczaka
100 g ryżu Basmati
100 ml bulionu drobiowego
po pół papryki czerwonej, żółtej, zielonej
1/2 łyżeczki papryki chili mielonej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka klasycznej
pieprz czarny
szczypta kurkumy
szczypta papryki jalapeno w grysie (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
Pierś z kurczaka dokładnie umyć w strumieniu zimnej wody, osuszyć za pomocą papierowych ręczników kuchennych i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do kurczaka klasyczną i odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Cebulę i papryki pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać paprykę i chili, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Gdy warzywa nieznacznie zmiękną, doprawić do smaku pieprzem i kurkumą. Dodać kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość przesmażyć, po czym zalać bulionem. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Potrawkę podawać z ugotowanym ryżem, można dla smaku posypać grysem z pikantnej papryki jalapeno.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż biały |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% basmati |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | - |
Kraj pochodzenia | Pakistan |