RYŻ DO SUSHI
Opis
RYŻ do SUSHI
(-)
ang. sushi rice;
hiszp. arroz para sushi
niem. Sushi-reis;
fran. riz a sushi;
ros. Суши-риса;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż do sushi różni się od innych odmian tego zboża zarówno kształtem, jak i zawartością skrobi. Składa się z bardzo drobnych, okrągłych ziaren o perłowej barwie, które podczas gotowania wyśmienicie wchłaniają wodę, tworząc lepką, kleistą masę. Po przygotowaniu ryż do sushi cechuje się delikatnym, aksamitnym smakiem, wyśmienicie podkreślanym niewielką ilością octu ryżowego z dodatkiem cukru i soli. Doskonale nadaje się do przygotowania potraw kuchni orientalnej i dalekowschodniej, przede wszystkim - japońskiego sushi.
SKŁAD: ryż do sushi 100%
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1547 kJ / 370 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g 0,2 g |
1% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
81,7 g 0,2 g |
30% <1% |
Błonnik | - | - |
Białko | 6,8 g | 14% |
Sól | 0 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Ryż do sushi
Ryż do sushi
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
Ryż do sushi wsypać do miski i zalać wodą. Energicznie zamieszać kolistymi ruchami, po czym wylać wodę. Czynność powtarzać co najmniej 3-4-krotnie, aż wylewana woda będzie przezroczysta. Następnie zalać wodą (aby zakryła ryż) i odstawić do napęcznienia na 30 minut. Namoczony ryż przełożyć do garna z grubym dnem i zalać wodą proporcjach 1 i 1/5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień do minimum i gotować bez mieszania przez ok. 7-8 minut, aż cały płyn ulegnie redukcji. Zdjąć z ognia i pozostawić bez odkrywania jeszcze 10 minut. W tym czasie z octu, soli i cukru przygotować zalewę do sushi: wszystkie składniki wymieszać aż do rozpuszczenia kryształków. Zaparzony ryż przełożyć do drewnianej miski i za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżeczki dokładnie wymieszać z zaprawą uważając, by nie rozkruszyć ugotowanych ziaren. Przykryć mokrą ściereczką, poczekać, aż całkowicie wystygnie. Po wystygnięciu formować w pożądany kształt sushi.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż biały |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% ryż biały |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | sushi |
Kraj pochodzenia | Włochy |