Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

RYŻ DO SUSHI

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 12,90 zł 12.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 060500088

Opis

RYŻ do SUSHI
(-)

ang. sushi rice;
hiszp. arroz para sushi
niem. Sushi-reis;
fran. riz a sushi;
ros. Суши-риса;


Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.

Ryż do sushi różni się od innych odmian tego zboża zarówno kształtem, jak i zawartością skrobi. Składa się z bardzo drobnych, okrągłych ziaren o perłowej barwie, które podczas gotowania wyśmienicie wchłaniają wodę, tworząc lepką, kleistą masę. Po przygotowaniu ryż do sushi cechuje się delikatnym, aksamitnym smakiem, wyśmienicie podkreślanym niewielką ilością octu ryżowego z dodatkiem cukru i soli. Doskonale nadaje się do przygotowania potraw kuchni orientalnej i dalekowschodniej, przede wszystkim - japońskiego sushi.


SKŁAD: ryż do sushi 100%

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1547 kJ / 370 kcal  18%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 0,6 g
 0,2 g
1%
 0% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
81,7 g
0,2 g 
 30%
<1%
 Błonnik  -
 Białko 6,8 g  14% 
 Sól 0 g  0%

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). 
Możliwe naturalne odchylenia.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Ryż do sushi

Ryż do sushi 
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli 

Ryż do sushi wsypać do miski i zalać wodą. Energicznie zamieszać kolistymi ruchami, po czym wylać wodę. Czynność powtarzać co najmniej 3-4-krotnie, aż wylewana woda będzie przezroczysta. Następnie zalać wodą (aby zakryła ryż) i odstawić do napęcznienia na 30 minut. Namoczony ryż przełożyć do garna z grubym dnem i zalać wodą proporcjach 1 i 1/5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień do minimum i gotować bez mieszania przez ok. 7-8 minut, aż cały płyn ulegnie redukcji. Zdjąć z ognia i pozostawić bez odkrywania jeszcze 10 minut. W tym czasie z octu, soli i cukru przygotować zalewę do sushi: wszystkie składniki wymieszać aż do rozpuszczenia kryształków. Zaparzony ryż przełożyć do drewnianej miski i za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżeczki dokładnie wymieszać z zaprawą uważając, by nie rozkruszyć ugotowanych ziaren. Przykryć mokrą ściereczką, poczekać, aż całkowicie wystygnie. Po wystygnięciu formować w pożądany kształt sushi.

Dane techniczne

Rodzaj ryż biały
Postać sypka, całe ziarna, łuskane
Skład 100% ryż biały
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania sushi
Kraj pochodzenia Włochy

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl