RYŻ DZIKI
Opis
RYŻ DZIKI
(-)
ang. wildrice;
hiszp. arroz salvaje
niem. wildreis;
fran. riz sauvage;
ros. цицания вoдная;
Dziki ryż, zwany również indiańskim, to ziarna ostrudy wodnej - jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych porastającej pogranicze Stanów Zjednoczonych i Kanady. W stanie dzikim roślina ta już praktycznie nie występuje, zaś jej naturalne siedliska podlegają ścisłej ochronie. Dostępne na rynku ziarna, pozyskiwane ręcznie z charakterystycznych wiech wieńczących poszczególne źdźbła, pozyskiwane są ze specjalistycznych plantacji prowadzonych przede wszystkim za oceanem. W przeszłości dziki ryż uznawany był przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej za roślinę świętą. Otaczano go szczególnym szacunkiem i poważaniem, zaś zbiory przekształcano w prawdziwy, plemienny rytuał.
Dziki ryż zalicza się do długoziarnistych. Podobnie jak ryż czarny, ciemne zabarwienie ziaren zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów i jodu w łupinie otaczającej wnętrze ziarna. Ma bardzo wyrazisty smak i aromat. Wmaga dość długiego gotowania (ponad 40 minut), a mimo to pozostaje stosunkowo twardy. Zawiera do 80% węglowodanów, ponadto błonnik, białko (do 17%) oraz liczne witaminy z grupy B i minerały (magnez, fosfor, cynk, mangan). Korzystnie wpływa na układ krążenia, wzrok oraz pamięć. Podobnie jak ryż siewny nie zawiera glutenu. Za oceanem najczęściej podawany jest jako samodzielny dodatek do mięs lub składnik sałatek, podczas gdy w Europie najczęściej oferowany jest w mieszance z ryżem typu parboiled.
SKŁAD: ryż dziki (ziarno ostrudy wodnej) 100%
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1566 kJ / 378 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3 g 0 g |
4% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
79 g 0,0 g |
32% 0 % |
Błonnik | 0 g | - |
Białko | 8 g | 16% |
Sól | <0,01 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Sałatka z dzikiego ryżu na sposób śródziemnomorski
100 g dzikiego ryżu
1 czerwona cebula
6 szt. pomidorków koktajlowych
1/2 ogórka wężowego (lub 1 ogórek gruntowy)
1/2 puszki konserwowanej ciecierzycy
1/2 puszki ciemnej fasoli
50 g serka typu feta
50 g orzechów włoskich łuskanych
1/2 pęczka szczypiorku
4 łyżki oliwy z oliwek virgen
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka świeżych listków kolendry (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Dziki ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (co najmniej 40 minut), odsączyć. Cebulę obrać i posiekać w piórka, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki lub ćwiartki, ser feta pokroić w dużą kostkę, szczypiorek zsiekać na drobno. Na suchej patelni delikatnie przeprażyć orzechy. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i ziół prowansalskich przygotować aromatyczny sos sałatkowy. Połączyć wszystkie warzywne składniki z przepisu, dokładnie wymieszać. Po wierzchu posypać fetą i orzechami, oprószyć szczypiorkiem, po czym polać przygotowanym sosem sałatkowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać udekorowane listkami kolendry (opcjonalnie).
Dane techniczne
Rodzaj | ryż czarny |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% dziki ryż |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | - |
Kraj pochodzenia | USA / Kanada |