![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
![]() |
![]() |
![](/libraries/images/1px.gif)
![]() |
![]() |
![]() |
Ryż arborio
Opis
Ryż arborio
ang. arborio rice;
hiszp. arroz arborio;
niem. Arborio-reis;
fran. riz Arborio;
ros. арборио рис;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż arborio zaliczany jest do krótkoziarnistych odmian zboża. Wyróżnia się lekko zaokrąglonym, pękatym kształtem ziaren, które podczas gotowania chłoną duże ilości wody, a wraz z nią - charakterystyczny smak potrawy. Po ugotowaniu zewnętrzna warstwa każdego ziarna staje się kleista i bardzo miękka, podczas gdy środek pozostaje twardy niczym ryż podawany al dente. Ryż arborio wyróżnia się wysoką zawartością skrobi i nie wymaga płukania przed obróbką cieplną - poddany działaniu bieżącej wody może utracić część składników odpowiedzialnych za jego kleistość, a co za tym idzie - charakterystyczne zgęstnienie potraw z jego udziałem. Wyśmienicie nadaje się do przygotowania tradycyjnej, włoskiej potrawy risotto, można go również wykorzystać jako dodatek do zawiesistych gulaszów, pilawów oraz jako podstawę do gęstych, mlecznych deserów ryżowych.
Składniki ryżu arborio
ryż arborio 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 359 kcal (1529 kJ); tłuszcz 1,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,11 g; węglowodany 79,8 g, w tym cukry 0,2 g; błonnik 5,0 g; białko 6,8 g; sól 0,0 g
Sposób przygotowania ryżu arborio
W średniej wielkości garnku podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wsypać ryż i smażyć na wolnym ogniu, aż stanie się szklisty. Dodać bulion warzywny (1,5 szklanki wywaru na 1 szklankę ryżu, posolić do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut, aż ryż stanie się kleisty. Odcedzić.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż biały arborio |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% arborio |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | risotto, sushi, kleiki ryżowe |
Kraj pochodzenia | Włochy |