Ryż basmati
Opis
Ryż basmati
ang. basmati rice;
hiszp. arroz basmati;
niem. basmati-reis;
fran. riz basmati;
ros. басмати рис;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż basmati jest kultiwarem ryżu długoziarnistego. Jego ziarna są cieńsze niż w przypadku pozostałych odmian produktu, za to ich długość przekracza 7 mm. Główne uprawy ryżu basmati znajdują się w Indiach u podnóża Himalajów. Produkt wyróżnia się delikatnym, orzechowym posmakiem i nie skleja się podczas gotowania, które powinno trwać ok. 15 minut. Po przyrządzeniu zachowuje śnieżnobiały kolor i wyrazisty aromat. Polecany jest do smażenia oraz jako dodatek do dań typowo obiadowych, sosów i potraw rybnych. Znawcy polecają serwować go na ciepło.
Składniki ryżu basmati
ryż basmati 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 374 kcal (1566 kJ); tłuszcz 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g; węglowodany 81,0 g, w tym cukry 0,33 g; błonnik 1,8 g; białko 7,51 g; sól 0,0 g
Sposób przygotowania ryżu basmati
Ryż przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka. Zalać wodą (1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu), posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 12 minut. Następnie wyłączyć gaz i zostawić ryż pod przykryciem na 5-10 minut aby wchłonął resztę wody i stał się bardziej puszysty.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż biały typu basmati |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% basmati |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dodatek do potraw mięsnych |
Kraj pochodzenia | Pakistan |