Ryż brązowy
Opis
Ryż brązowy (naturalny)
ang. brown rice;
hiszp. arroz integral;
niem. Brauner-reis;
fran. riz complet;
ros. коричневый рис;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż brązowy bywa nazywany „gorszym” bratem ryżu białego, choć absolutnie nie zasługuje na to miano. Powstaje poprzez usunięcie plew z ziaren zaraz bezpośrednio po zbiorach, dzięki czemu uzyskuje swoje charakterystyczne, ciemne zabarwienie. W porównaniu do ryżu białego zawiera zdecydowanie więcej błonnika (do 8,7g), witaminy E (0,7 mg), witamin z grupy B (tiamina 0,48 mng, ryboflawina 0,05 mg, niacyna 4,7 mg i witamina B6 0,49 mg na każde 100 g produktu), jak również białka (7,1 g) i magnezu (110 mg), wyróżnia się także daleko niższym indeksem glikemicznym, dlatego może być bezpiecznie spożywany przez diabetyków. Wymaga nieco dłuższego gotowania (ok. 30-40 minut), ale na długo pozostawia uczucie sytości. Jak wykazały badania, stanowi naturalny produkt spożywczy obniżając poziom cholesterolu we krwi u osób ze średnią hipercholesterolemią.
Składniki ryżu brązowego
ryż brązowy naturalny 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 355 kcal (1505 kJ); tłuszcz 1,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g; węglowodany 77,0 g, w tym cukry 0,8 g; błonnik 8,7 g; białko 7,1 g; sól 0,0 g
Sposób przygotowania ryżu brązowego
Ryż przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka. Zalać wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu), posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłączyć gaz i zostawić ryż pod przykryciem na 5-10 minut.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż brązowy |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% ryż naturalny |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dieta cukrzycowa |
Kraj pochodzenia | Pakistan |