Ryż czarny
Opis
Ryż czarny
ang. black rice;
hiszp. arroz negro;
niem. schwarzer-reis;
fran. riz noir;
ros. черный рис;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż czarny jest kultiwarem ryżu długoziarnistego. Jego ziarna są stosunkowo długie, zaś barwa po ugotowaniu zamienia się z czerni na głęboką purpurę, nierzadko farbującą ewentualne pozostałe składniki dania. Najczęściej występuje w odmianach indyjskich i tajskich. Wyróżnia się orzechowym smakiem oraz wysokim stopniem twardości po ugotowaniu (wymaga co najmniej 30 min. obróbki cieplnej). Jest niezwykle dekoracyjny, dlatego najczęściej stosuje się go jako dodatek do wysublimowanych dań w połączeniu z bardziej lekkostrawnymi odmianami ryżu białego. Idealnie komponuje się z owocami morza oraz wytrawnymi sałatkami, nadaje się również do zapiekania. Ze względu na wysoką zawartość antocyjanów korzystnie wpływa na układ krążenia, wzrok oraz pamięć. Zawiera również znaczne ilości błonnika (9 g w 100 g produktu) i witaminy E.
Składniki ryżu czarnego
ryż czarny 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 351 kcal (1500 kJ); tłuszcz 3,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g; węglowodany 75,0 g, w tym cukry 0,5 g; błonnik 4,0 g; białko 7,5 g; sól 0,0 g
Sposób przygotowania ryżu czarnego
Ryż przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka. Zalać wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu), posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłączyć gaz i zostawić ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż czarny |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% ryż czarny |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dieta lekkostrawna |
Kraj pochodzenia | Pakistan |