Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

Ryż czarny

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 11,90 zł

Cena regularna:

11.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 060500017

Opis

Ryż czarny

ang. black rice;
hiszp. arroz negro;
niem. schwarzer-reis;
fran.  riz noir;
ros.  черный рис;


Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu. 

Ryż czarny  jest kultiwarem ryżu długoziarnistego. Jego ziarna są stosunkowo długie, zaś barwa po ugotowaniu zamienia się z czerni na głęboką purpurę, nierzadko farbującą ewentualne pozostałe składniki dania. Najczęściej występuje w odmianach indyjskich i tajskich. Wyróżnia się orzechowym smakiem oraz wysokim stopniem twardości po ugotowaniu (wymaga co najmniej 30 min. obróbki cieplnej). Jest niezwykle dekoracyjny, dlatego najczęściej stosuje się go jako dodatek do wysublimowanych dań w połączeniu z bardziej lekkostrawnymi odmianami ryżu białego. Idealnie komponuje się z owocami morza oraz wytrawnymi sałatkami, nadaje się również do zapiekania. Ze względu na wysoką zawartość antocyjanów korzystnie wpływa na układ krążenia, wzrok oraz pamięć. Zawiera również znaczne ilości błonnika (9 g w 100 g produktu) i witaminy E.


   Składniki ryżu czarnego

ryż czarny 100%.

Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 351 kcal (1500 kJ); tłuszcz 3,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g; węglowodany 75,0 g, w tym cukry 0,5 g; błonnik 4,0 g; białko 7,5 g; sól 0,0 g

 

   Sposób przygotowania ryżu czarnego

Ryż przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka. Zalać wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu), posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłączyć gaz i zostawić ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut.

 

Dane techniczne

Rodzaj ryż czarny
Postać sypka, całe ziarna, łuskane
Skład 100% ryż czarny
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania dieta lekkostrawna
Kraj pochodzenia Pakistan

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl