Ryż czerwony
Opis
Ryż czerwony
ang. red rice;
hiszp. arroz rojo;
niem. roter-reis;
fran. riz rouge;
ros. красный рис;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż czerwony zaliczany jest do odmiany średnioziarnistej. Dzięki czerwonej łupinie, jaką zawdzięcza obecności licznych antocyjanów, ma zdecydowanie dekoracyjny charakter, dlatego z powodzeniem wykorzystywany bywa do przygotowania potraw jednogarnkowych oraz wszelkiego rodzaju sałatek. Wywodzi się z Indii, lecz współcześnie bywa uprawiany również w Europie, m.in. we Francji. Cechuje się słodkawym posmakiem i wonią prażonych orzeszków ziemnych. Obfituje w witaminy z grupy B i uważany jest za bardziej wartościowy pod względem składników odżywczych od tradycyjnego, białego ryżu. Zaliczany jest do szczególnie lekkostrawnych, dlatego bywa zalecany osobom na dietach odchudzających.
Składniki ryżu czerwonego
ryż czerwony 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 354 kcal (1496 kJ); tłuszcz 3,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g; węglowodany 70,0 g, w tym cukry 1,2 g; błonnik 4,8 g; białko 8,8 g; sól 0,0 g;
Sposób przygotowania ryżu czerwonego
Ryż przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka. Zalać wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu), posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłączyć gaz i zostawić ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż czerwony |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% ryż czerwony |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dieta lekkostrawna |
Kraj pochodzenia | Tajlandia |