Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

Ryż do sushi

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 6,40 zł

Cena regularna:

6.40
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 060500087

Opis

Ryż do sushi

ang. sushi rice;
hiszp. arroz para sushi;
niem. Sushi-reis;
fran.  riz a sushi;
ros.  суши-риса;


Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu. 

Ryż do sushi różni się od innych odmian tego zboża zarówno kształtem, jak i zawartością skrobi. Składa się z bardzo drobnych, okrągłych ziaren o perłowej barwie, które podczas gotowania wyśmienicie wchłaniają wodę, tworząc lepką, kleistą masę. Po przygotowaniu ryż do sushi cechuje się delikatnym, aksamitnym smakiem, wyśmienicie podkreślanym niewielką ilością octu ryżowego z dodatkiem cukru i soli. Doskonale nadaje się do przygotowania potraw kuchni orientalnej i dalekowschodniej, przede wszystkim - japońskiego sushi.


   Składniki ryżu do sushi

ryż do sushi 100%.

Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 347 kcal (1475 kJ); tłuszcz 0,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g; węglowodany 78,0 g, w tym cukry 0,2 g; błonnik 1,0 g; białko 6,8 g; sól 0,0 g;

 

   Sposób przygotowania ryżu do sushi

Ryż przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka. Zalać wodą (1,3 szklanki wody na 1 szklankę ryżu) i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie wyłączyć gaz i zostawić ryż pod przykryciem na kolejne 15 minut. Po przestudzeniu zalać zaprawą przygotowaną w proporcjach 4 łyżki octu ryżowego, 2 płaski łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli (na każdą 1 szklankę ryżu).

 

Dane techniczne

Rodzaj ryż biały do sushi
Postać sypka, całe ziarna, łuskane
Skład 100% ryż biały
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania sushi, kleiki ryżowe
Kraj pochodzenia Włochy

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl