Ryż do sushi
Opis
Ryż do sushi
ang. sushi rice;
hiszp. arroz para sushi;
niem. Sushi-reis;
fran. riz a sushi;
ros. суши-риса;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż do sushi różni się od innych odmian tego zboża zarówno kształtem, jak i zawartością skrobi. Składa się z bardzo drobnych, okrągłych ziaren o perłowej barwie, które podczas gotowania wyśmienicie wchłaniają wodę, tworząc lepką, kleistą masę. Po przygotowaniu ryż do sushi cechuje się delikatnym, aksamitnym smakiem, wyśmienicie podkreślanym niewielką ilością octu ryżowego z dodatkiem cukru i soli. Doskonale nadaje się do przygotowania potraw kuchni orientalnej i dalekowschodniej, przede wszystkim - japońskiego sushi.
Składniki ryżu do sushi
ryż do sushi 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 347 kcal (1475 kJ); tłuszcz 0,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g; węglowodany 78,0 g, w tym cukry 0,2 g; błonnik 1,0 g; białko 6,8 g; sól 0,0 g;
Sposób przygotowania ryżu do sushi
Ryż przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka. Zalać wodą (1,3 szklanki wody na 1 szklankę ryżu) i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie wyłączyć gaz i zostawić ryż pod przykryciem na kolejne 15 minut. Po przestudzeniu zalać zaprawą przygotowaną w proporcjach 4 łyżki octu ryżowego, 2 płaski łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli (na każdą 1 szklankę ryżu).
Dane techniczne
Rodzaj | ryż biały do sushi |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% ryż biały |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | sushi, kleiki ryżowe |
Kraj pochodzenia | Włochy |