Ryż dziki
Opis
Ryż dziki - owies wodny
ang. wildrice;
hiszp. arroz salvaje;
niem. wildreis
fran. riz sauvage;
ros. цицания вoдная;
Dziki ryż, zwany również indiańskim, to ziarna ostrudy wodnej (zizanii) - jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych porastającej pogranicze Stanów Zjednoczonych i Kanady. W stanie dzikim roślina ta już praktycznie nie występuje, zaś jej naturalne siedliska podlegają ścisłej ochronie. Dostępne na rynku ziarna, pozyskiwane ręcznie z charakterystycznych wiech wieńczących poszczególne źdźbła, pozyskiwane są ze specjalistycznych plantacji prowadzonych przede wszystkim za oceanem. W przeszłości dziki ryż uznawany był przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej za roślinę świętą. Otaczano go szczególnym szacunkiem i poważaniem, zaś zbiory przekształcano w prawdziwy, plemienny rytuał.
Dziki ryż zalicza się do długoziarnistych. Podobnie jak ryż czarny, ciemne zabarwienie ziaren zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów i jodu w łupinie otaczającej wnętrze ziarna. Ma bardzo wyrazisty smak i aromat. Wymaga dość długiego gotowania (ponad 40 minut), a mimo to pozostaje stosunkowo twardy. Zawiera do 80% węglowodanów, ponadto błonnik, białko (do 17%) oraz liczne witaminy z grupy B i minerały (magnez, fosfor, cynk, mangan). Korzystnie wpływa na układ krążenia, wzrok oraz pamięć. Podobnie jak ryż siewny nie zawiera glutenu. Za oceanem najczęściej podawany jest jako samodzielny dodatek do mięs lub składnik sałatek, podczas gdy w Europie najczęściej oferowany jest w mieszance z ryżem typu parboiled.
Składniki ryżu wodnego
ryż dziki (ziarno ostrudy wodnej - zizanii) 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 357 kcal (1535 kJ); tłuszcz 1,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g; węglowodany 75,0 g, w tym cukry 2,5 g; błonnik 6,0 g; białko 15,0 g; sól <0,01 g;
Sposób przygotowania ryżu wodnego
Ryż wsypać do garnka. Zalać wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu), posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż dziki (owies wodny) |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% zaizania wodna |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dieta niskoglikemiczna |
Kraj pochodzenia | USA / Kanada |