Ryż jaśminowy
Opis
Ryż jaśminowy
ang. jasmin rice;
hiszp. arroz jazmín;
niem. Jasmin-reis;
fran. riz au jasmin;
ros. рис жасмин;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż jaśminowy wywodzi się z Tajlandii, gdzie w przeszłości uprawiany był wyłącznie z przeznaczeniem do spożycia przez władców i najwyższą arystokrację. Charakteryzuje się śnieżnobiałą barwą, drobnymi ziarnami oraz kwiatowym zapachem, jaki wydziela podczas gotowania (aromat przypomina woń jaśminu - stąd zwyczajowa nazwa tej odmiany zboża). Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość skrobii, ryż jaśminowy po ugotowaniu pozostaje dość spójny i kleisty. To czyni go idealnym składnikiem dań podawanych na słodko, z owocami i egzotycznymi przyprawami korzennymi. Dobrze komponuje się z jabłkami, musem gruszkowym i cynamonem, jak również owocami mango i brzoskwini. Świetnie się go zapieka, a po wymieszaniu z niewielką ilością śmietany kremówki tworzy smakowite puddingi ryżowe.
Składniki ryżu jaśminowego
ryż jaśminowy 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 354 kcal (1500 kJ); tłuszcz 0,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g; węglowodany 79,0 g, w tym cukry 0,2 g; błonnik 2,4 g; białko 6,7 g; sól <0,02 g;
Sposób przygotowania ryżu jaśminowego
Ryż przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka. Zalać wodą (1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu) i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie wyłączyć gaz i zostawić ryż pod przykryciem na kolejne 5-10 minut.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż biały jaśminowy |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% ryż jaśminowy |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | potrawy z ryżu na słodko |
Kraj pochodzenia | Wietnam |