Ryż parboiled
Opis
Ryż parboiled
ang. parboiled rice;
hiszp. arroz sanochado;
niem. parbiled-reis;
fran. riz étuvé;
ros. пропаренный рис;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż znany pod angielską nazwą parboiled to ryż, który przed wprowadzeniem do sprzedaży poddany został wstępnej obróbce termicznej. Pod wpływem gorącej pary wodnej wtłaczanej pod wysokim ciśnieniem, wszystkie najważniejsze składniki odżywcze zawarte w otoczce okalającej środek ziaren trafiają do ich wnętrza, zatem nie ulegają zniszczeniu ani wymyciu podczas gotowania. Ziarna ryżu parabolicznego cechują się lekko żółtawym zabarwieniem i nigdy się nie kleją. Wymagają bardzo krótkiego, bo trwającego zaledwie kwadrans, gotowania, jednak nawet po przyrządzeniu pozostają nieznacznie twardsze niż tradycyjny, biały ryż. Pod względem wartości odżywczych odpowiadają jednak ryżowi brązowemu. Świetnie nadają się do przyrządzania ryżowych sałatek oraz serwowania jako samodzielna przystawka.
Składniki ryżu parboiled
ryż parboiled 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 365 kcal (1548 kJ); tłuszcz 1,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g; węglowodany 79,0 g, w tym cukry 0,5 g; błonnik 1,3 g; białko 7,9 g; sól <0,01 g;
Sposób przygotowania ryżu parboiled
Ryż wsypać do garnka. Zalać wodą (3 szklanki wody na 1 szklankę ryżu), posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić, podawać.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż biały preparowany (parboiled) |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane, parowane |
Skład | 100% ryż biały |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dodatek do potraw mięsnych |
Kraj pochodzenia | Pakistan |