SKRZYP ZIELE
Opis
SKRZYP POLNY ziele
(Equisetum arvense)
ang. field horsetail, common horsetail;
hiszp. cola de caballo;
niem. Acker-Schachtelhalm, Zinnkraut, Acker-Zinnkraut, Katzenwedel, Pferdeschwanz;
fran. Prêle des champs;
ros. Хвощполево́й, Хвощобыкнове́нный, Толка́чик;
Skrzyp polny jest wieloletnią rośliną z rodziny skrzypowatych występującą powszechnie na terenie Europy, od obszarów nizinnych aż po tereny górzyste. Najchętniej rośnie na glebach piaszczystych, gliniastych i lekkich. Spotkać go można na polach, ugorach, murawach, w zaroślach i jasnych lasach liściastych i mieszanych. Wyglądem przypomina jodełkę lub… koński ogon, co znalazło swoje odzwierciedlenie w jego zwyczajowych nazwach w obcych językach. Od stuleci wykorzystywany był jako roślina lecznicza, działająca ogólnie wzmacniająco i moczopędnie. Obecnie już wiadomo, że swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza bardzo wysokiej zawartości składników mineralnych.
SUROWIEC: ziele skrzypu (herba equiseti)
Ziele zawiera duże ilości krzemionki, alkaloidy (m.in. nikotynę), saponiny (ekwizetoninę), flawonoidy. Białka stanowią 14,6% suchej masy ziela, azot. Spośród składników mineralnych ziele skrzypu polnego zawiera potas, fosfor, żelazo i mangan.
DZIAŁANIE
Skrzyp polny posiada właściwości moczopędne i wzmagające diurezę. Działa przeciwobrzękowo, usuwa z organizmu nadmiar wody, ułatwia detoksykację i pozbycie się szkodliwych produktów przemiany materii. Zapobiegają powstawaniu kamicy nerkowej i kumulacji osadów w drogach moczowych. Stymuluje wydzielanie żółci, wzmacnia błony komórkowe i ściany naczyń krwionośnych. Dzięki wysokiej zawartości składników mineralnych utrzymuje prawidłowy poziom elastyczności komórek skóry i błon śluzowych, hamuje proces powstawania zmarszczek, wygładza cerę i wzmacnia paznokcie i cebulki włosowe. Zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega powstawaniu wewnętrznych krwawień i podskórnych wysięków. Przyspiesza proces mineralizacji kości.
ZASTOSOWANIE
Skrzyp polny najczęściej stosuje się jako podstawowy składnik mieszanek ziołowych moczopędnych i zapobiegających opuchliznom. Zalecany jest w zaburzeniach metabolicznych, w kamicy moczowej i chorobach reumatycznych. Wspomagająco pryz gośćcu i w rwie kulszowej. Zalecany jest kobietom uskarżającym się na przedłużające się lub zbyt obfite krwawienia miesięczne, osobom starszym, kobietom w połogu oraz karmiącym piersią jako doskonałe źródło minerałów (w szczególności wapnia wzmacniającego kości i stawy). Ponadto przy skłonności do pękania naczyń krwionośnych, w stanach zapalnych błon śluzowych oraz w przypadku choroby paznokci i włosów. Może być stosowany zewnętrznie jako środek przyspieszający gojeni ran, owrzodzeń, oparzeń i odmrożeń. W formie płukanki wzmacnia cebulki włosowe, zmniejsza łamliwość włosów i paznokci, redukuje skłonność do łupieżu i przeciwdziała nadmiernemu przetłuszczaniu włosów. Hamuje też ich wypadanie.
PRZECIWWSKAZANIA
Rwa kulszowa, postrzał, zapalenie korzonków nerwowych, bradykardia, rzucawka ciążowa, mięśniobóle, przykurcze mięśni. Podczas długotrwałego stosowania może wystąpić niedobór witaminy B1 - należy zażywać ją dodatkowo w ilości 1-2 pastylek dziennie.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
2 łyżeczki ziela skrzypu zalać 200 ml chłodnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Dopełnić ilość wody, która odparowała. Pić 4 razy dziennie po 100-150 ml lub dwa razy dziennie po jednej szklance. Stosować jako środek wzmacniający i odżywczy, poprawiający stan skóry, włosów i paznokci. Można również używać zewnętrznie.
Napar
2 łyżeczki ziela skrzypu zalać 250 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 30 minut, odcedzić. Pić 4 razy dziennie po 100-150 ml lub dwa razy dziennie po jednej szklance. Stosować jako środek wzmacniający i odżywczy, poprawiający stan skóry, włosów i paznokci. Można również używać zewnętrznie.
Nalewka
50 g ziela skrzypu zalać 500 ml alkoholu o mocy 40-50%. Pozostawić w ciemnym miejscu do maceracji na 14 dni. Przefiltrować, zlać do butelki. Pić po 3 razy dziennie po 1-2 łyżeczki od herbaty jako środek moczopędny i wzmacniający ścianki naczyń krwionośnych (podczas maceracji krzemionka ulega wytrawieniu).
Dane techniczne
Nazwa polska | Skrzyp polny |
Nazwa łacińska | equisetum arvense |
Skład | 100% ziele skrzypu |
Rodzaj surowca | ziele |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,3-08 cm |
Wskazania | zastój moczu, choroby nerek, opuchlizna, awitaminoza |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |