ŚLIWKA KALIFORNIJSKA
Opis
ŚLIWKA KALIFORNIJSKA owoc suszony
(Prunus domestica)
ang. prune;
hiszp. ciruela pasa;
niem. Trockenpflaume,Backpflaume;
fran. pruneau d'Agen;
ros. Черносли́в;
Śliwki kalifornijskie to popularna, potoczna nazwa suszonych owoców śliwy domowej - drzewa owocowego z rodziny różowatych, którego największe uprawy znajdują się właśnie w Kalifornii w Stanach Zjednoczonych. Rośliny te wywodzą się z pogranicza Europy i Azji, gdzie zostały udomowione kilka tysięcy lat temu i z biegiem czasu rozprzestrzeniły się na całym świecie. Suszone śliwki otrzymywało się metodą tradycyjną susząc je w piecach chlebowych lub przydomowych wędzarniach na rusztach wykonanych z leszczynowych gałęzi, dzięki czemu gotowy produkt wyróżniał się intensywnym zapachem dymu. Obecnie stosuje się nowoczesną metodę suszenia tunelowego, podczas której stałe monitorowanie poziomu wilgotności pozwala uzyskać soczyste bakalie o zawartości wody nieznacznie przekraczającej 20%, co czyni suszone śliwki miękkimi i podwyższa ich walory smakowe.
SUROWIEC: owoc śliwki kalifornijskiej (fructus pruni)
Zawiera wysokie dawki witamin, w tym witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy, ponadto następujące składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan. Obfituje w cukry (fruktozę i glukozę), sorbitol oraz kwas chlorogenowy.
DZIAŁANIE
Suszone owoce śliwy to doskonałe źródło zdrowej energii. Uzupełniają niedobory witamin i pierwiastków śladowych w organizmie, pomagają również kontrolować poziom makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania serca i całego układu krwionośnego. Posiadają właściwości silnie przeczyszczające, regulują procesy trawienne, pozytywnie wpływają na rozwój flory bakteryjnej w jelitach i pomagają kontrolować pracę narządów końcowego odcinka przewodu pokarmowego. Powodują gęstnienie i zlepianie treści pokarmowej zalegającej w żołądku, co przekłada się na silniejsze uczucie sytości i ułatwia kontrolę łaknienia. Przeciwdziałają nadkwasocie przez regulację wydzielania soków trawiennych.
ZASTOSOWANIE
Suszone śliwki kalifornijskie to zdrowa i smaczna przekąska dostarczająca organizmowi łatwo przyswajalnych makro- i mikroelementów. Ich spożywanie zalecane jest osobom cierpiącym na anemię, niedożywienie i awitaminozę, jak również rekonwalescentom po długich i wyczerpujących chorobach. Wspomagająco przy arytmii i tachykardii oraz zawyżonym poziomie sodu w organizmie. Doskonale sprawdzają się jako naturalny środek na zaparcia i wzdęcia, polecane są również przy nadkwasocie i zgadze. Dodane do ciężkostrawnych potraw ułatwiają ich trawienie i przeciwdziałają kłopotom trawiennym odbarczając wątrobę.
Śliwki kalifornijskie zaliczane są do bakalii i chętnie wykorzystywane jako składnik ciast, słodkich deserów (w tym pralinek czekoladowych) i mieszanek typu muesli. Jednocześnie fantastycznie komponują się z potrawami mięsnymi i nadają do wykorzystania jako nadzienie lub składnik sosów pieczeniowych. Wzbogacają smak ciężkostrawnych, tłustych dań, np. bigosu. Stanowią ważny komponent potraw staropolskich i podstawę wielu tradycyjnych dań, np. kompotu bożonarodzeniowego
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na śliwki.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1191 kJ / 282 kcal | 14 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,2 g 0,2 g |
2% 1% |
Węglowodany - w tym cukry |
60 g 60 g |
23% 67% |
Błonnik | 9,4 g | - |
Białko | 3,5 g | 7% |
Sól | 0,03 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pierś z gęsi w cydrze z suszonymi śliwkami
1 kg piersi z gęsi piersi gęsiej
400 ml wytrawnego cydru
2 jabłka
100 g śliwek kalifornijskich z Aromatiki
250 g moreli suszonych z Aromatiki
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki tymianku z Aromatiki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru z Aromatiki
sól
Pierś z gęsi umyć w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę i podskórną warstwę tłuszczu naciąć w kratkę ostrym nożem. Mięso posolić, posypać 1 łyżeczką tymianku i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Następnie ułożyć na zimnej patelni skórką do dołu, obłożyć zmiażdżonymi dłonią ząbkami czosnku (ale wciąż w łupinach) i na wolnym ogniu podsmażać aż do wytopienia tłuszczu. Zrumieniony czosnek wyjąć zanim ulegnie przypaleniu, pozostawić do dekoracji gotowego dania.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ósemki. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dno przelać część wytopionego tłuszczu i dodać cydr. Ułożyć pierś z gęsi, obłożyć kawałkami jabłek i bakaliami, dodać dwa rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko posypać pozostałą częścią tymianku i imbirem. Zapiekać ok. 15-20 minut w temp. 150 st.C w piecyku z termoobiegiem. Gotową pieczeń pokroić w plastry. Podawać z pieczonymi bakaliami obficie podlane sosem.
Dane techniczne
Rodzaj | suszone śliwki |
Postać | całe owoce, drelowane |
Skład | 100% śliwka kalifornijska |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | zastosowanie kulinarne |
Kraj pochodzenia | USA/Chile |