SŁONECZNIK PESTKI ŁUSKANE
Opis
PESTKI SŁONECZNIKA ŁUSKANE
(Helianthus annuus semen)
ang. sunflower seeds;
hiszp. semillas de girasol;
niem. Sonnenblumenkern;
fran. graines de tournesol;
ros. семян подсолнечника;
Słonecznik zwyczajny z rodziny astrowatych wywodzi się z Ameryki, skąd do Europy i Azji przybył w XVI wieku stając się jedną z najchętniej uprawianych współcześnie roślin użytkowych. Nazwa rośliny odwołuje się do charakterystycznego kształtu jego kwiatów przypominających rozbłyskujące słońce i zabarwionych na intensywne odcienie żółci i pomarańczu, które to kwiaty przez cały dzień zwrócone są w kierunku słońca. Swoje uznanie słonecznik zyskał jednak nie tyle ze względu na walory dekoracyjne, lecz z powodu wysokiej zawartości tłuszczu w swoich nasionach i możliwość uniwersalnego zastosowania w gospodarce. Uprawiany jest jako warzywo jadalne, wykorzystywany do produkcji oleju, margaryn oraz tłuszczów technicznych.
SUROWIEC: pestki słonecznika (semen helianthusi)
Pestki słonecznika zawierają, w zależności od odmiany, od 25 do 40% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obfitują w białko - ok. 25%, witaminy (E, B, A, D), aminokwasy ( niezbędne do formowania białka) oraz minerały, przede wszystkim magnez, cynk, żelazo, potas i wapń.
DZIAŁANIE
Pestki stanowią bardzo ważne źródło magnezu w codziennej diecie. Ich regularne spożywanie (w ograniczonych ilościach ze względu na szczególnie wysoką kaloryczność) ułatwia koncentrację i rozjaśnia umysł, przyspiesza procesy mózgowe i… uspokaja. Korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz funkcjonowanie układu immunologicznego. Ze względu na wysoką koncentrację witamin i minerałów ziarna słonecznika uzupełniają ewentualne niedobory mikroelementów, poprawiają wygląd i stan skóry i włosów, redukują działanie wolnych rodników w organizmie i hamują procesy starzenia. Mimo szczególnej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
ZASTOSOWANIE
Codzienne spożywanie ograniczonej ilości łuskanych pestek słonecznika zalecane jest w profilaktyce chorób serca, osobom po przebytych zawałach serca i udarach mózgu, jak również osobom uskarżającym się na częste migreny. Ponadto ziarna słonecznika redukują dolegliwości związane z kurzą ślepotą i niedowidzeniem o zmroku, hamują tempo postępowania osteoporozy, zaś u dzieci gwarantują prawidłowy rozwój i wzrost kośćca. Ze względu na wysoką zawartość witaminy E i kwasu foliowego zalecane są do spożycia przez kobiety planujące zajście w ciążę. Przy okazji pestki słonecznika łagodzą dolegliwości spowodowane przez stres, zmniejszają uczucie napięcia nerwowego (także przedmiesiączkowego) i korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego. Dzięki zawartości potasu i żelaza poprawiają stopień dotlenienia organizmu i wspomagają działanie leków obniżających ciśnienie tętnicze krwi.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na produkt. Dzienna zalecana dawka ziaren słonecznika to ok. 30 g (3 łyżki stołowe) ze względu na bardzo wysoką kaloryczność pestek.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 2348 kJ / 561 kcal | 28% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
43,7 g 4,42 g |
62% 22% |
Węglowodany - w tym cukry |
24,6 g 1,7 g |
9% 2% |
Błonnik | 6 g | - |
Białko | 24,4 g | 49% |
Sól | <0,01 g | <0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Sałatka z kurczakiem i z prażonym sezamem
1 podwójny filet z kurczaka
100 g ziaren słonecznika
100 g ryżu
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
3 ogórki kiszone
3 łyżki majonezu
20 g przyprawy do kebaba od Aromatiki
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Filety z kurczaka opłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Olej wymieszać z przyprawą do kebaba i w tak przygotowanej marynacie obtoczyć kawałki mięsa. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie usmażyć na patelni, po czym przełożyć do osobnego naczynia aż do całkowitego przestygnięcia. Na tej samej, rozgrzanej patelni uprażyć ziarna słonecznika na złoty kolor (mieszając, aby się nie przypaliły). Ryż ugotować na sypko w dużej ilości posolonej wody. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Gdy mięso, ryż i pestki słonecznika będą już całkowicie wystudzone, połączyć z resztą składników sałatki i całość wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku.
Dane techniczne
Rodzaj | pestki słonecznika |
Postać | łuskane |
Skład | 100% słonecznika |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | choroby serca, kurza ślepota, niedobór magnezu |
Kraj pochodzenia | Bułgaria |