SOCZEWICA CZERWONA
Opis
SOCZEWICA CZERWONA
(Lens culinaris)
ang. lentil;
hiszp. lenteja
niem. Linse, Erve;
fran. lentille cultivée, la lentille comestible;
ros. чечевица пищевая;
Soczewica jadalna jest jednoroczna lub dwuletnią rośliną z rodziny bobowatych wywodząca się z Azji Środkowej, gdzie do czasów współczesnych występuje w stanie dzikim. Jest jedną na najstarszych znanych roślin uprawnych, a jej obecność i znaczenie w diecie starożytnych podkreślano wielokrotnie m.in. na kartach Biblii. Występuje w licznych odmianach dostarczających ziaren o zmiennej wielkości i barwie, od złotej, przez zieleń i czerwień aż po głęboką czerń, a spośród innych roślin strączkowych wyróżnia się delikatnym, orzechowym posmakiem. Ze względu na bogactwo składników odżywczych z powodzeniem zastępuje czerwone mięso, stanowiąc, zaraz po soi, podstawę diety wegetariańskiej. Jej największe uprawy znajdują się w Kanadzie, Indiach, Turcji i USA.
SUROWIEC: nasiona soczewicy
Zwierają znaczące ilości białek, węglowodanów i błonnika, ponadto witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy i ryboflawinę), witaminy A, C, K oraz wapń, potas, żelazo, cynk, magnez, fosfor i cynk.
DZIAŁANIE
Spożywanie soczewicy zalecane jest osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, w szczególności nadciśnienie i zaburzenia rytmu serca. Dzięki wysokiej zawartości potasu produkt ten pomaga w stabilizacji ciśnienia i korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu krwionośnego. Z kolei obecny w ziarnach soczewicy błonnik przyspiesza redukcję złego cholesterolu we krwi i hamuje rozwój miażdżycy, znacząco redukując tym samym ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Pomaga również zrównoważyć gospodarkę insulinową i dłużej utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Spożywanie soczewicy zalecane jest osobom na diecie odchudzającej, ponieważ już niewielkie ilości ziaren zapewniają uczucie sytości, ułatwiając zmniejszenie objętości standardowych posiłków. Jednocześnie soczewica reguluje trawienie i ułatwia wypróżnianie, a obecne w niej mikroelementy u witaminy szczególnie korzystnie oddziałują na funkcjonowanie układu nerwowego.
ZASTOSOWANIE
Soczewica jest produktem w pełni uniwersalnym. Może być spożywana po ugotowaniu jako samodzielne danie, może również stanowić składnik zup, sałatek, pasztetów, puree, past kanapkowych czy wegetariańskich kotletów mielonych. Idealnie sprawdza się jako składnik pierogów, placków, krokietów i blinów, może być spożywana z pieczywem, mięsem, produktami nabiałowymi i innymi warzywami. Suszoną soczewicę można mielić otrzymując mąkę do wyrobu makaronu, klusek i azjatyckiego, egzotycznego chleba.
PRZECIWWSKAZANIA
Soczewica spożywana w nadmiarze może spowodować wzdęcia i powodować nadmierną fermentację jelitową.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1440 kJ / 341 kcal | 17% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3 g 0,45 g |
4% 2% |
Węglowodany - w tym cukry |
48,6 g 1,2 g |
19% 1% |
Błonnik | 8,9 g | - |
Białko | 25,4 g | 51% |
Sól | 0,05 g | 1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
1 szklankę soczewicy zalać 2 szklankami wody. Soczewicę czerwoną i żółtą wystarczy gotować 15-20 minut, podczas gdy soczewica zielona wymaga wcześniejszego namoczenia (co najmniej pół godziny) i gotowania przez godzinę. Wodę, w której gotuje się soczewica, należy solić ok. 10 minut przed końcem gotowania, co zapobiega twardnieniu ziaren i przeciwdziała utracie pełni walorów odżywczych (przede wszystkim stratom białka).
Zupa z soczewicy
150 g czerwonej soczewicy
pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 litr bulionu
1 puszka pomidorów bez skórki
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
liść laurowy
2 ziarenka ziela anielskiego
pieprz czarny ziarnisty
Soczewicę opłukać, zalać 1-2 szklankami bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie pierś z kurczaka pokroić w kostkę, cebulę posiekać, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub pokroić w słupki). Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i pozostałe warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć często mieszając, aż mięso się zrumieni, a cebula zeszkli. Warzywa przełożyć do garnka z gotującą się soczewicą. Podlać pozostałym bulionem i gotować do miękkości. Na 5 minut przed końcem dodać pomidory z puszki. Podawać oprószone natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Dane techniczne
Rodzaj | soczewica czerwona |
Postać | całe ziarna / połówki |
Skład | 100% soczewicy |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | - |
Kraj pochodzenia | Kanada |