SOK Z DZIKIEJ RÓŻY 200 ml
Opis
SOK Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY
(Rosa canina)
ang. dog rose;
hiszp. rosal silvestre;
niem. Hunds-Rose, Hagrose, Heckenrose;
fran. Rosier des Chiens, le Rosier des haies, l’Églantier des chiens;
ros. Шипо́вник соба́чий, ро́за соба́чья, роза канина;
Dzika róża jest kolczastym krzewem z rodziny różowatych nazywanym lokalnie psią różą, co stanowi dosłowne tłumaczenie jej łacińskiego określenia. W stanie naturalnym występuje na półkuli zachodniej na obszarach podlegających wpływom klimatu ciepłego i umiarkowanego. Jako gatunek zawleczony rozprzestrzeniała się również w Azji i Australii, a nawet w Nowej Zelandii. Wyróżnia się różowymi lub białymi kwiatami o bardzo miłym zapachu (ich płatki wykorzystywane są do przygotowania konfitur), a spotkać ją można na przydrożach, miedzach i w zaroślach na obrzeżach łąk i lasów.
SUROWIEC: 100% sok z owoców dzikiej róży (fructus rosae)
Owoce róży bfitują w kwas askorbinowy i L-askorbowy stanowiąc jedno z najbogatszych roślinnych źródeł witaminy C, ponadto kartenoidy, bioflawonoidy, garbniki, witaminę B1, B2, B6, PP, E, oraz cukry, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne i sole mineralne (wapń, potas, fosfor, sód, magnez, żelazo, jod, flor, mangan, miedź i cynk). Zawartość witaminy C zależy od gatunku, miejsca wzrostu krzewu, a przede wszystkim sposobu suszenia i przechowywania owoców. Najwięcej zawiera jej miękisz szupinki, który w formie suszonej często oferowany jest pod nazwą łuski róży.
Naturalny sok z owoców dzikiej róży tłoczony na zimno z miąższu i poddany lekkiej pasteryzacji. Sok posiada specyficzny dla rośliny zapach i smak. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się również rozwarstwiać. Kolor i smak soku jest zależny od stopnia dojrzałości byliny. Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry w owocach
DZIAŁANIE
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C (ponad dziesięciokrotnie wyższej, niż w owocach czarnej porzeczki – dwa świeże owoce róży pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę substancję u człowieka), dzika róża jest przede wszystkim surowcem o działaniu silnie wzmacniającym. Korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie nawet ciężkich i rozległych urazów (takich jak poparzenia). Mobilizuje do walki system immunologiczny w stanach osłabienia, przy przeziębieniach, infekcjach i zapaleniach wewnętrznych. Pomocniczo jako środek wspomagający leczenie dolegliwości wątroby, dróg żółciowych i nerek. Ogranicza działanie wolnych rodników w organizmie i ogranicza tempo procesów starzenia się.
ZASTOSOWANIE
Preparaty z owoców róży zalecane są w osobom osłabionym, po długich i ciężkich chorobach, rekonwalescentom i cierpiącym na awitaminozę oraz wszystkim wykazującym zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Pomaga przezwyciężyć problemy trawienne, przyspiesza gojenie stanów zapalnych oraz proces zdrowienia przy przeziębieniach, anginie i innych informacjach górnych dróg oddechowych. Przyjmowanie owoców róży zaleca się osobom chorym na gruźlicę, reumatyzm, zapalenie kości oraz kobietom w ciąży. Również w zakażeniach bakteryjnych, gorączce, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz zmniejszonym przepływie żółci. Po zabiegach i operacjach szpitalnych jako środek przyspieszający bliznowacenie i dobre gojenie się ran.
PRZECIWWSKAZANIA
Osoby ze skłonnością do kamicy szczawianowej oraz ze zwiększoną krzepliwością krwi i skłonnością do zakrzepów powinny spożywać preparaty na bazie owoców róży po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w temperaturze od 1 do 7 stopni C. Spożyć w ciągu 7 dni. Przed użyciem wstrząsnąć.
Wartości odżywcze w 100 ml | |
Wartość energetyczna | 210 kJ/50kcal |
Węglowodany | 9,7 g |
w tym cukry | 9,22 g |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Błonnik | 2,8 g |
Białko | 0,3 g |
Sól | 0,0 g |
Dane techniczne
Rodzaj | Sok naturalny |
Postać | tłoczony na zimno, pasteryzowany |
Skład | 100% sok z dzikiej róży |
Kraj pochodzenia | Polska |
Uwagi | Osad jest zjawiskiem naturalnym i nie świadczy o wadzie produktu. Wstrząsnąć przed użyciem |