SÓL HIMALAJSKA DROBNOZIARNISTA
Opis
SÓL HIMALAJSKA drobnoziarnista
(Salis Himalaya)
ang. Himalayan salt;
hiszp. sal de Himalaya;
niem. Himalaya-Salz;
fran. sel de l'Himalaya;
ros. Гималайской сол;
Sól Himalajska wydobywana jest u podnóża najwyższych gór świata, we wschodniej części pasma Karakorum na terenie Pakistanu. Uważana jest za jeden najzdrowszych naturalnych spożywczych związków chemicznych na świecie - w odróżnieniu od soli warzonej, pozyskiwanej z soli kamiennej i najbardziej rozpowszechnionej na naszych szerokościach geograficznych, prócz chlorku sodu zawiera blisko 80 innych pierwiastków i mikroelementów.
DZIAŁANIE
Sól himalajska to doskonały środek spożywczy. Może być dodawana do potraw w zastępstwie soli warzonej (najlepiej będąc mielona w specjalnym młynku do soli bezpośrednio przed przygotowaniem dania), uzupełniając niedobory soli mineralnych w diecie. Bogata w jod, magnez, cynk, żelazo i wapń zapobiega występowaniu powszechnych chorób cywilizacyjnych, z których część uważana jest za skutek nadmiernego spożycia rodzimej soli kamiennej i ułatwia zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej.
Sól może być również używana do celów kosmetycznych i estetycznych, np. przygotowania regenerującej kąpieli i nasiadówek. Rozpuszczona w ciepłej wodzie mobilizuje siły obronne organizmu do walki z przeziębieniami i grypą, poprawia ukrwienie, zapobiega przestojom limfy, jak również redukuje dolegliwości bólowe związane z chorobami mięśni i stawów. Przyspiesza gojenie ran oraz ułatwia detoksykację całego ustroju. Uważa się, że pomaga obniżać podwyższone ciśnienie krwi oraz wzmacnia w stanach osłabienia lub wycieńczenia, braku energii i sił witalnych.
Sól himalajską można wykorzystać do przygotowania domowych zabiegów SPA, np. gruboziarnistych peelingów lub odżywczych masek do ciała. Przywraca mikrokrążenie i prawidłowy poziom nawilżenia skóry, jak również wzbogaca powłoki ciała w brakujące składniki mineralne. Ulatwia leczenie trudno gojących się ran skóry, zmniejsza swędzenie spowodowane ugryzieniami owadów bądź wysypką powstałą w efekcie alergii. Wykorzystana do przyrządzenia inhalacji (solanka w stężeniu 5-10% roztworu) ułatwia pozbycie się zawiesiny zalegającej w drogach oddechowych.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku, w nadmiernych ilościach nie jest zalecana kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 0 kJ / 0 kcal | 0% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
0 g 0 g |
0% 0% |
Błonnik | 0 g | - |
Białko | 0 g | 0% |
Sól | 98 g | 1633% |
w tym sód | 36 g | 600% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Rodzaj | sól morska |
Postać | drobna, krystaliczna |
Skład | NaCl |
Zawartość glutaminianu sodu | NIE |
Zbiór | - |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | - |
Kraj pochodzenia | Pakistan |