SÓL WĘDZARNICZA
Opis
SÓL WĘDZARNICZA
(Salis)
ang. salt smoke-scented;
hiszp. sal con aroma de humo;
niem. Speisesalz-duftenden Rauch;
fran. sel de table avec parfumé de fumée;
ros. соль с запахом дыма;
Sól kuchenna, czyli chlorek sodu, to substancja spożywcza nadająca potrawom słonego posmaku. Stanowi nie tylko środek podkreślający naturalne walory smakowe poszczególnych dań, lecz jest również bardzo bogatym źródłem surowców mineralnych niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Należy do najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Wzmianki na jej temat pojawiają się już w Biblii i filozoficznych rozprawach starożytnych, w których określano ją mianem "białego złota" i "najszlachetniejszego z pokarmów". Stosowano ją nie tylko do podkreślenia smaku potraw, lecz przede wszystkim do konserwowania najbardziej wartościowych, lecz łatwo psujących się składników codziennej diety: ryb i mięsa. W wiekach średnich wydobycie i sprzedaż soli podlegały ścisłej kontroli królewskiej i obłożone były wysokimi podatkami. Współcześnie, ze względu na powszechnie użycie w gastronomii, zwyczajowo wzbogacana jest jodem regulującym pracę tarczycy.
Jak wskazują lekarze i dietetycy, dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól kuchenną wynosi 5 g, podczas gdy rzeczywiste spożycie bywa trzy-, a nawet czterokrotnie wyższe wynika to z obecności w diecie produktów wysokoprzetworzonych, które w procesie produkcyjnym wzbogacane są znacznymi dawkami chlorku sodu. Tymczasem, jak dowodzą prowadzone badania naukowe, długotrwałe przyjmowanie nadmiaru soli może przyczynić się do rozwoju chorób uważanych za tzw. cywilizacyjne, między innymi sprzyja rozwojowi nadciśnienia, cukrzycy, otyłości oraz osteoporozy.
Zastąpienie czystej soli mieszanką smakową umożliwia efektywne zmniejszenie ilości tej przyprawy w codziennej diecie oraz szybsze odzwyczajenie organizmu od spożywania jej w nadmiarze. Sól smakowa w szczególny sposób uwydatnia naturalnie bogaty aromat potraw, a jednocześnie wykazuje pozytywny wpływ na procesy trawienne zachodzące w organizmie. Zawarte w jej składzie składniki regulują przemianę materii, ułatwiają utrzymanie prawidłowej gospodarki wodnej (zapobiegając gromadzeniu nadmiaru płynów w tkankach) oraz przyspieszają wchłanianie nawet ciężkich i tłustych potraw.
Sól wędzarnicza łączy w sobie zalety tradycyjnej, białej soli kuchennej, soli peklującej oraz substancji wzbogacających smak wędlin. Polecana jest jako dodatek w procesie produkcji wędlin domowych, którym pragniemy nadać intensywny aromat dymu z nutą jałowca, dębu i sosny. Nie tylko soli mięso, lecz również konserwuje je, zmiękcza, zapewnia apetyczny kolor oraz gwarantuje dłuższą świeżość produktu finalnego.
Dawkowanie: 2-5 g/ kg masy mięsnej.
SKŁAD: sól, błonnik sojowy, aromat dymu wędzarniczego
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 486 kJ / 115 kcal | 6% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,44 g 0,08 g |
1% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
22 g 1,6 g |
8% 2% |
Błonnik | 4,9 g | - |
Białko | 3,5 g | 7% |
Sól | 70 g | 1167% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Postać | sól drobnoziarnista |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | sól morska |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |