Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

SOS PIECZENIOWY CIEMNY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 2,10 zł 2.10
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010201315

Opis

SOS pieczeniowy CIEMNY
(-)


ang. dark gravy;
hiszp. salsa oscura de sabor de carne;
niem. dunkel Bratensauce;
fran. sauce au jus de viande sombre;
ros. сподливы темный соус;


Sos pieczeniowy to naturalny produkt uboczny powstały podczas pieczenia lub smażenia mięsa. Powstaje z wytopionego tłuszczu i soków wypływających z pieczeni poddawanej obróbce w wysokiej temperaturze, jak również fragmentów oderwanych włókien mięśniowych. Najczęściej posiada ciemną barwę i charakterystyczny zapach, które zawdzięcza przypalonym resztkom wchodzącym w jego skład. W zależności od potrzeb i upodobań może być rozcieńczany (wodą, winem, mlekiem, śmietaną, bulionem) lub zagęszczany (najczęściej przez dodanie zasmażki), może być również uszlachetniany dodatkiem przypraw, ketchupu czy musztardy.

Sos pieczeniowy instant powstał w zastępstwie sosu naturalnego. Posiada identyczny smak i aromat, natomiast cechuje się dużo wyższym stopniem prostoty i wygody zastosowania, zaś jego przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych.

Sos pieczeniowy ciemny wyróżnia się aksamitnie kremową konsystencją i wyrazistym, esencjonalnym aromatem. Ma ciemną barwę idealnie odzwierciedlającą naturalne zabarwienie soków pozyskiwanych z dobrze wypieczonego mięsa. Doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa czerwonego, może stanowić uzupełnienie potraw przygotowanych z wieprzowiny, wołowiny, jak również dziczyzny i drobiu. Wspaniale smakuje z ziemniakami, ryżem, makaronem oraz jasnymi, pełnoziarnistymi kaszami. Wyśmienicie sprawdza się również w połączeniu z pyzami, kopytkami, kluskami śląskimi, przecierakami oraz plackami ziemniaczanymi. Może zostać uzupełniony dodatkiem podsmażanych pieczarek oraz świeżych lub suszonych ziół, w szczególności pietruszki, koperku, majeranku, bazylii i oregano. 


SKŁAD: 
skrobia pszenna (natywna), mąka pszenna, sól, olej roślinny (palmowy), cukier, cebula, suszone pomidory, ekstrakt z wołowiny (2%), aromaty, papryka słodka, barwnik: karmel E150c; pieprz czarny, czosnek.

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Do 250 ml wrzącej wody dodać 25 g sosu instant. Dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.

 

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1591 kJ / 380 kcal  19%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 12 g
6,6 g
17%
 33% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
53 g
2,7 g 
20%
3%
 Błonnik  3,1 g
 Białko 7,3 g  15%
 Sól 11,5 g  192% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Karkówka z kopytkami i ciemnym sosem

1,5 kg karkówki
25 g przyprawy do karkówki
2 łyżeczki majeranku
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
25 g sosu pieczeniowego ciemnego instant
250 ml wody
olej

Karkówkę umyć pod zimną, bieżącą wodą, następnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników i dokładnie natrzeć przyprawą do karkówki wymieszaną z dwoma łyżeczkami majeranku. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny, po czym piec w temp. 180 st. C. przez co najmniej 1,5 godziny, od czasu do czasu obracając mięso i podlewając je sosem zbierającym się na dnie brytfanki. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na co najmniej pół godziny do przestygnięcia. Dopiero po upływie tego czasu pokroić w plastry.

W tym czasie przygotować kopytka: ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa (lub utłuc na tyle dokładnie, by nie było w nich grudek), po czym wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli, wyrabiając miękkie, gładkie ciasto. Masę podzielić na mniejsze kawałki i uformować z nich wałki. Każdy wałek kroić ukośnie na mniejsze kluski, po czym gotować je w osolonej wodzie przez około 1 minutę od wypłynięcia na wierzch. Odławiać łyżką cedzakową.

Przygotować sos pieczeniowy ciemny (zgodnie z przepisem). Karkówkę podawać z kopytkami, polane obficie sosem pieczeniowym, z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej.

Dane techniczne

Postać instant
Skład jak w opisie
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu TAK
Zastosowanie sos do potraw
Wskazania -
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl