

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
SOS PIECZENIOWY CIEMNY
Opis
SOS pieczeniowy CIEMNY
(-)
ang. dark gravy;
hiszp. salsa oscura de sabor de carne;
niem. dunkel Bratensauce;
fran. sauce au jus de viande sombre;
ros. сподливы темный соус;
Sos pieczeniowy to naturalny produkt uboczny powstały podczas pieczenia lub smażenia mięsa. Powstaje z wytopionego tłuszczu i soków wypływających z pieczeni poddawanej obróbce w wysokiej temperaturze, jak również fragmentów oderwanych włókien mięśniowych. Najczęściej posiada ciemną barwę i charakterystyczny zapach, które zawdzięcza przypalonym resztkom wchodzącym w jego skład. W zależności od potrzeb i upodobań może być rozcieńczany (wodą, winem, mlekiem, śmietaną, bulionem) lub zagęszczany (najczęściej przez dodanie zasmażki), może być również uszlachetniany dodatkiem przypraw, ketchupu czy musztardy.
Sos pieczeniowy instant powstał w zastępstwie sosu naturalnego. Posiada identyczny smak i aromat, natomiast cechuje się dużo wyższym stopniem prostoty i wygody zastosowania, zaś jego przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych.
Sos pieczeniowy ciemny wyróżnia się aksamitnie kremową konsystencją i wyrazistym, esencjonalnym aromatem. Ma ciemną barwę idealnie odzwierciedlającą naturalne zabarwienie soków pozyskiwanych z dobrze wypieczonego mięsa. Doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa czerwonego, może stanowić uzupełnienie potraw przygotowanych z wieprzowiny, wołowiny, jak również dziczyzny i drobiu. Wspaniale smakuje z ziemniakami, ryżem, makaronem oraz jasnymi, pełnoziarnistymi kaszami. Wyśmienicie sprawdza się również w połączeniu z pyzami, kopytkami, kluskami śląskimi, przecierakami oraz plackami ziemniaczanymi. Może zostać uzupełniony dodatkiem podsmażanych pieczarek oraz świeżych lub suszonych ziół, w szczególności pietruszki, koperku, majeranku, bazylii i oregano.
SKŁAD: skrobia pszenna (natywna), mąka pszenna, sól, olej roślinny (palmowy), cukier, cebula, suszone pomidory, ekstrakt z wołowiny (2%), aromaty, papryka słodka, barwnik: karmel E150c; pieprz czarny, czosnek.
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Do 250 ml wrzącej wody dodać 25 g sosu instant. Dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1591 kJ / 380 kcal | 19% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
12 g 6,6 g |
17% 33% |
Węglowodany - w tym cukry |
53 g 2,7 g |
20% 3% |
Błonnik | 3,1 g | - |
Białko | 7,3 g | 15% |
Sól | 11,5 g | 192% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Karkówka z kopytkami i ciemnym sosem
1,5 kg karkówki
25 g przyprawy do karkówki
2 łyżeczki majeranku
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
25 g sosu pieczeniowego ciemnego instant
250 ml wody
olej
Karkówkę umyć pod zimną, bieżącą wodą, następnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników i dokładnie natrzeć przyprawą do karkówki wymieszaną z dwoma łyżeczkami majeranku. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny, po czym piec w temp. 180 st. C. przez co najmniej 1,5 godziny, od czasu do czasu obracając mięso i podlewając je sosem zbierającym się na dnie brytfanki. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na co najmniej pół godziny do przestygnięcia. Dopiero po upływie tego czasu pokroić w plastry.
W tym czasie przygotować kopytka: ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa (lub utłuc na tyle dokładnie, by nie było w nich grudek), po czym wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli, wyrabiając miękkie, gładkie ciasto. Masę podzielić na mniejsze kawałki i uformować z nich wałki. Każdy wałek kroić ukośnie na mniejsze kluski, po czym gotować je w osolonej wodzie przez około 1 minutę od wypłynięcia na wierzch. Odławiać łyżką cedzakową.
Przygotować sos pieczeniowy ciemny (zgodnie z przepisem). Karkówkę podawać z kopytkami, polane obficie sosem pieczeniowym, z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej.
Dane techniczne
Postać | instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | sos do potraw |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |