Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

SOS POMIDOROWY BOLOŃSKI

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,20 zł 2.20
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

SOS pomidorowy BOLOŃSKI 
(-)


ang. bolognese sauce;
hiszp. salsa boloñesa;
niem. Tomatensauce alla Bolognese;
fran. sauce bolognaise;
ros. томатный соус Болоньезе;


Sos boloński to podawany na ciepło gęsty sos mięsny, którego receptura wywodzi się z włoskiego miasta Bolonia. Najczęściej przyrządzany jest z drobno krojonych lub mielonych kawałków wieprzowiny i wołowiny (o podwyższonej zawartości tłuszczu) oraz siekanego boczku, kiełbasy, mortadeli lub szynki, które przez kilka godzin dusi się z dodatkiem włoszczyzny, oliwy z oliwek, pomidorów i, opcjonalnie, niewielkiej ilości czerwonego wina. W odróżnieniu od sosu neapolitańskiego jego podstawę stanowi mięso, a pomidory to tylko jeden z kilku dodatkowych składników. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych dań staropolskich, również sos boloński występuje w wielu różnych odmianach, a jego sposób przyrządzenia różni się w zależności od preferencji osoby gotującej. Jego smak najczęściej wzbogacany jest dodatkiem aromatycznych ziół zwyczajowo stosowanych w kuchni słonecznej Italii.

Sos bolognese instant to produkt umożliwiający szybkie przygotowanie sosu o tradycyjnym, włoskim smaku. Wyróżnia się intensywnym, pomidorowo-ziołowym aromatem i stanowi idealną bazę pod dodatek duszonego mięsa. Nie wymaga długotrwałego gotowania, dlatego z jego pomocą już w kilka minut można przygotować sycące i smaczne dania. Wyśmienicie komponuje się z wszelkiego rodzaju makaronami, ze szczególnym uwzględnieniem tagliatelle i spaghetti, jak również lasagne, parpadelle i fettuccine. Może być serwowany z ryżem, wszelkiego rodzaju kaszami oraz jako dodatek do podawanych na ciepło wędlin czy obsmażonego boczku. Świetnie smakuje również jako podstawa sosów wegetariańskich, z dodatkiem dużej ilości warzyw i duszonych grzybów.


SKŁAD: 
suszone pomidory (41,2%), mąka pszenna, sól, cukier, zasmażka (mąka pszenna, olej palmowy), wzmacniacz smaku i zapachu: glutaminian sodu, maltodekstryna, olej roślinny (palmowy), substancja zagęszczająca: guma guar; cebula, oregano, czosnek, tymianek, nać pietruszki, bazylia, pieprz biały, aromaty;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Do 250 ml wrzącej wody dodać 50 g sosu bolognese instant. Dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1405 kJ / 335 kcal  17%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 7,4 g
 4,1 g
11%
 21% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
51 g
21,8 g 
20%
24%
 Błonnik  8,6 g
 Białko 8,0 g  17%
 Sól 8,3 g  138% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Zapiekanka po rzymsku

200 g makaronu typu świderki lub kolanka
100 g wędzonego boczku
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki tartej bułki
200 g tartego, żółtego sera
50 g sosu bolognese instant
250 ml wody
sól, pieprz, oliwa z oliwek

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni na złoty kolor, aż powstaną skwarki. Przygotować sos bolognese instant zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sos połączyć z makaronem, boczkiem, krojonymi pomidorami z puszki oraz połową tartego sera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Nałożyć makaron z sosem, wierzch oprószyć pozostałą częścią żółtego sera. Zapiekać ok. 25 minut w temp. 180 st.C.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl