

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
SOS SAŁATKOWY CZOSNKOWY
Opis
SOS sałatkowy CZOSNKOWY
(-)
ang. garlic flavoured sauce for salads;
hiszp. salsa con sabor de ajo para ensaladas;
niem. Knoblauch gewürzte Salat-Dressing;
fran. vinaigrette à l'ail;
ros. чесночный соус;
Sos czosnkowy w postaci instant został opracowany specjalnie z myślą o miłośnikach tradycyjnych, staropolskich smaków będących jednocześnie zwolennikami smacznej i zdrowej kuchni. Dzięki idealnie dobranym proporcjom oraz najwyższej jakości składnikom w ciągu kilku chwil umożliwia wyczarowanie lekkiego, aksamitnego dressingu, który w niepowtarzalny sposób podkreśli smak domowej kuchni i nada nowe oblicze już znanym i cenionym potrawom.
Sos czosnkowy stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju potraw, od mięs pieczonych, smażonych i grillowanych, przez sałatki warzywne i surówki, po kanapki, hamburgery, cheesburgery, pieczone ziemniaki, frytki, krokiety czy potrawy rybne. Bywa powszechnie stosowany jako dodatek do potraw typu fast-food. Nadaje się do serwowania zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w formie schłodzonej, gdzie tworzy gęsty dip fantastycznie podkreślający smak popularnych przekąsek takich jak paluszki, krakersy i chipsy.
SKŁAD: cukier, sól, czosnek (10%), laktoza, skrobia pszenna (natywna), regulator kwasowości: kwasek cytrynowy; papryka słodka, wzmacniacz smaku i zapachu: glutaminian sodu; aromaty, papryka ostra, bazylia, nać pietruszki, oregano;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
25 g sosu czosnkowego wsypać do 150 ml jogurtu naturalnego albo greckiego. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 5 minut.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1277 kJ / 305 kcal | 15% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,3 g 0,1 g |
2% 1% |
Węglowodany - w tym cukry |
29,4 g 9,2 g |
11% 10% |
Błonnik | 3,3g | - |
Białko | 4,2 g | 8% |
Sól | 20 g | 333% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Zielona sałatka z sosem czosnkowym
1 mała sałata masłowa
2 ogórki zielone (węże)
1 mały pęczek koperku
2 cebule dymki
50 g sosu czosnkowego instant
300 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Sałatę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i podrzeć na mniejsze kawałki. Ogórki obrać i pokroić w talarki. Cebule dymki, szczypior i koperek posiekać. Z sosu czosnkowego i jogurtu przygotować dressing. Sałatę wymieszać z ogórkami, cebulką, koperkiem i szczypiorem, po czym obficie polać sosem czosnkowym. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sałatka idealnie nadaje się do serwowania w zastępstwie dietetycznego chłodnika.
Dane techniczne
Postać | instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | sos sałatkowy |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |