

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
SOS Z ZIELONYM PIEPRZEM





Opis
SOS pieczeniowy z ZIELONYM PIEPRZEM
(-)
ang. sauce with green pepper;
hiszp. salsa con pimienta verde;
niem. Sauce mit grünem Pfeffer;
fran. sauce au poivre vert;
ros. соус с зеленым перцем;
Sos z zielonym pieprzem zaliczany jest do szczególnie wykwintnych produktów urozmaicających smak wyszukanych dań poprzez nadanie im wykwintnego, egzotycznego wydźwięku. Powstaje z połączenia tradycyjnej, jasnej zasmażki z kremowa śmietanką wzbogaconą dodatkiem ziaren zielonego pieprzu, świeżego lub marynowanego. Wyróżnia się aksamitną konsystencją, jasną barwą i stosunkowo łagodnym smakiem, przełamanym jedynie pikanterią korzennej przyprawy. Dla podkreślenia jego wyjątkowości bywa wzbogacany nieznacznym dodatkiem czerwonego wina lub brandy, choć koneserzy cenią go również w połączeniu z musztarda Dijon.
Sos pieczeniowy z zielonym pieprzem instant powstał w zastępstwie sosu naturalnego. Posiada identyczny smak i aromat, natomiast cechuje się dużo wyższym stopniem prostoty i wygody zastosowania, zaś jego przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych.
Sos z zielonym pieprzem wyśmienicie komponuje się przede wszystkim ze szlachetnymi gatunkami czerwonego mięsa. Podkreśla kruchość medalionów z szynki czy bitek z polędwicy, uwydatnia walory delikatnej cielęciny i piersi drobiowych, doskonale współgra z krwistymi befsztykami. Wspaniale smakuje z filetami rybnymi, w szczególności czerwonym łososiem i tuńczykiem, może być również podawany jako uzupełnienie dań na bazie ryżu i włoskich makaronów. Sos z zielonym pieprzem sprawdza się również jako uzupełnienie naturalnego smaku dań nabiałowych i warzywnych.
SKŁAD: mąka pszenna, skrobia pszenna (natywna), sól, cukier, wzmacniacz smaku i zapachu: glutaminian sodu; zasmażka (mąka pszenna, olej palmowy), odtłuszczone mleko w proszku, pieprz zielony (6%), hydrolizat białka roślinnego (sojowego), regulator kwasowości: kwasek cytrynowy; aromaty, barwnik: karmel E150c
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Do 250 ml wrzącej wody dodać 25 g sosu instant. Dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1510 kJ / 360 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
10,5 g 6,1 g |
15% 31% |
Węglowodany - w tym cukry |
46,7 g 4,5 g |
18% 5% |
Błonnik | 1,5 g | - |
Białko | 6,4 g | 13% |
Sól | 11,5 g | 192% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonym pieprzem
2 polędwiczki wieprzowe
2 cebule szalotki
1 duży ząbek czosnku
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml)
1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml)
2-3 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy
łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki klarowanego lub zwykłego masła
sól, pieprz
Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster rozbić otwarta dłonią, oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem, po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (po 2 minuty z każdej strony).
Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy jej) wrzucamy 1 łyżkę masła. Następnie podsmażamy na nim obrane i pokrojone w kostkę szalotki. Gdy będą szkliste dolewamy bulion i wino. Redukujemy o prawie o połowę. Trochę płynu mieszamy ze śmietaną (hartujemy) i wlewamy całość do sosu. Dodajemy musztardę, pieprz z zalewy, wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Łyżkę mąki rozcieramy z łyżką miękkiego masła. Dodajemy do sosu i rozpuszczamy. Gdy sos się zagotuje wkładamy usmażone polędwiczki. Gotujemy przez około 15-25 minut na małym ogniu lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie.
Dane techniczne
Postać | instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | sos do potraw |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |