Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

SOS Z ZIELONYM PIEPRZEM

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 2,20 zł 2.20
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010201345

Opis

SOS pieczeniowy z ZIELONYM PIEPRZEM
(-)


ang. sauce with green pepper;
hiszp. salsa con pimienta verde;
niem. Sauce mit grünem Pfeffer;
fran. sauce au poivre vert;
ros. соус с зеленым перцем;


Sos z zielonym pieprzem zaliczany jest do szczególnie wykwintnych produktów urozmaicających smak wyszukanych dań poprzez nadanie im wykwintnego, egzotycznego wydźwięku. Powstaje z połączenia tradycyjnej, jasnej zasmażki z kremowa śmietanką wzbogaconą dodatkiem ziaren zielonego pieprzu, świeżego lub marynowanego. Wyróżnia się aksamitną konsystencją, jasną barwą i stosunkowo łagodnym smakiem, przełamanym jedynie pikanterią korzennej przyprawy. Dla podkreślenia jego wyjątkowości bywa wzbogacany nieznacznym dodatkiem czerwonego wina lub brandy, choć koneserzy cenią go również w połączeniu z musztarda Dijon.

Sos pieczeniowy z zielonym pieprzem instant powstał w zastępstwie sosu naturalnego. Posiada identyczny smak i aromat, natomiast cechuje się dużo wyższym stopniem prostoty i wygody zastosowania, zaś jego przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych.

Sos z zielonym pieprzem wyśmienicie komponuje się przede wszystkim ze szlachetnymi gatunkami czerwonego mięsa. Podkreśla kruchość medalionów z szynki czy bitek z polędwicy, uwydatnia walory delikatnej cielęciny i piersi drobiowych, doskonale współgra z krwistymi befsztykami. Wspaniale smakuje z filetami rybnymi, w szczególności czerwonym łososiem i tuńczykiem, może być również podawany jako uzupełnienie dań na bazie ryżu i włoskich makaronów. Sos z zielonym pieprzem sprawdza się również jako uzupełnienie naturalnego smaku dań nabiałowych i warzywnych. 


SKŁAD: 
mąka pszenna, skrobia pszenna (natywna), sól, cukier, wzmacniacz smaku i zapachu: glutaminian sodu; zasmażka (mąka pszenna, olej palmowy), odtłuszczone mleko w proszku, pieprz zielony (6%), hydrolizat białka roślinnego (sojowego), regulator kwasowości: kwasek cytrynowy; aromaty, barwnik: karmel E150c 

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Do 250 ml wrzącej wody dodać 25 g sosu instant. Dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1510 kJ / 360 kcal  18%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 10,5 g
 6,1 g
15%
 31% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
46,7 g
4,5 g 
 18%
5%
 Błonnik  1,5 g
 Białko 6,4 g  13%
 Sól 11,5 g  192% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonym pieprzem

2 polędwiczki wieprzowe
2 cebule szalotki
1 duży ząbek czosnku
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml)
1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml)
2-3 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy
łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki klarowanego lub zwykłego masła
sól, pieprz

Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster rozbić otwarta dłonią, oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem, po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (po 2 minuty z każdej strony).
Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy jej) wrzucamy 1 łyżkę masła. Następnie podsmażamy na nim obrane i pokrojone w kostkę szalotki. Gdy będą szkliste dolewamy bulion i wino. Redukujemy o prawie o połowę. Trochę płynu mieszamy ze śmietaną (hartujemy) i wlewamy całość do sosu. Dodajemy musztardę, pieprz z zalewy, wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Łyżkę mąki rozcieramy z łyżką miękkiego masła. Dodajemy do sosu i rozpuszczamy. Gdy sos się zagotuje wkładamy usmażone polędwiczki. Gotujemy przez około 15-25 minut na małym ogniu lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie.

Dane techniczne

Postać instant
Skład jak w opisie
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu TAK
Zastosowanie sos do potraw
Wskazania -
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl