SZANTA ZIELE
Opis
SZANTA ZWYCZAJNA ziele
(Marrubium vulgare)
ang. white horehound;
hiszp. marrubio;
niem. Gewöhnliche Andorn;
fran. Marrube Blanc;
ros. Шандра обыкновенная;
Szanta zwyczajna jest wieloletnią byliną z rodziny jasnotowatych. Poznać ją można po wysmukłych łodygach porośniętych pomarszczonymi liśćmi, które od spodu pokryte są gęstym, szarym włosiem. Występuje w Azji i Europie na terenach położonych w obrębie wpływu klimatu umiarkowanego, najczęściej porastając wszelkiego rodzaju nieużytki, rumowiska i przydroża, również na obszarach wyżynnych i górskich. W Polsce znana jest również pod regionalnymi nazwami krzesiny, krzeszyny oraz gojnika. Dawniej pospolita, współcześnie w naszym kraju spotkać ją można bardzo rzadko. Znajduje się w czerwonej księdze zagrożonych gatunków rodzimej fauny i podlega ścisłej ochronie. (surowiec dostępny w sklepie pochodzi z plantacji).
SUROWIEC: ziele szanty (herba marrubii)
Zawiera przede wszystkim śluzy, sterole, garbniki, kwasy organiczne, trójterpeny oraz duże ilości goryczy, którym zawdzięczają swój gorzko-cierpki smak.
DZIAŁANIE
Ziele szanty posiada dwojakie działanie. Z jednej strony, dzięki obecności saponin, ułatwia odkrztuszanie wydzielin płucnych, działa rozkurczowo na mięśnie i powlekająco na błony śluzowe. Z drugiej strony obecna w surowcu marrubina stymuluje wydzielanie żółci i pobudza do działania układ trawienny, w szczególności wątrobę. Tym samym usprawnia procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Dodatkowo rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie.
ZASTOSOWANIE
Odwary z ziela szanty zalecane są w chorobach górnych dróg oddechowych dla ułatwienia odkrztuszania wydzieliny zalegającej w płucach i oskrzelach, ponadto w zaburzeniach trawienia i przy niedostatecznym wydzielaniu żółci. Wzmagają apetyt i przyspieszają przyswajanie pokarmów. Znajdują zastosowanie w chorobach wątroby i dróg żółciowych, ponadto przy zaburzeniach rytmu serca (np. kołataniu), ponieważ powodują spadek ciśnienia krwi i przywracają jego miarową pracę (z tego powodu nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach). Zapisy w literaturze wskazują również na pozytywne działanie szanty w zaburzeniach miesiączkowania.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. W przypadku kamicy żółciowej ziele szanty stosować w porozumieniu z lekarzem.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżeczki ziela szanty zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 20 minut. Odcedzić. Pić 3 x dziennie po 1 szklance jako środek wykrztuśny.
Nalewka
100 g ziela szanty zalać 300 ml alkoholu o mocy 50%. Odstawić do maceracji na 14 dni. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować, zlać do butelki. Pić do 3 razy dziennie po 5 ml rozcieńczone w 50 ml wody.
Dane techniczne
Nazwa polska | Szanta zwyczajna |
Nazwa łacińska | marrubium vulgare |
Skład | 100% ziele szanty |
Rodzaj surowca | ziele |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,3-1 cm |
Wskazania | kaszel, podrażnienie błon śluzowych, niedostateczne wydzielanie żółci |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |