SZCZYPIOREK
Opis
SZCZYPIOREK suszony
(Allium schoenoprasum)
ang. chives;
hiszp. ciboulette, cebolla de hoja, cebollino, cebolleta, cebollín, cebollino de ajo, cebolla china;
niem. Schnittlauch;
fran. ciboulette ou civette;
ros. Лук скорода́, шни́тт-лук, лук-резане́ц, лук-сибуле́т;
Szczypiorek, a według oficjalnej terminologii czosnek szczypiorek, jest szeroko rozprzestrzenioną na całej kuli ziemskiej rośliną z rodziny czosnkowatych. Ta wieloletnia bylina najchętniej rośnie w zwartych kępach w glebach przepuszczalnych i bogatych w materię organiczną, na stanowiskach w pełni eksponowanych na działanie promieni słonecznych. Już w starożytności doceniano szczególne walory smakowe liści szczypiorku, łączące dominujący smak cebuli z delikatniejszym posmakiem czosnku, choć nasi europejscy przodkowie traktowali go przede wszystkim jako roślinę leczniczą. Informacje o możliwości kulinarnego wykorzystania byliny przywiózł dopiero Marco Polo z podróży do Chin.
SUROWIEC: liść szczypiorku (folium allii)
Zawiera duże ilości witaminy C (50-100 mg w 100 g), karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo.
DZIAŁANIE
Liście szczypiorku posiadają właściwości delikatnie antyseptyczne, analogiczne do cebuli i czosnku. Działają miejscowo odkażająco, a ze względu na wysoką zawartość witaminy C wspierają siły obronne organizmu i korzystnie wpływają na jego ogólną odporność. Jednocześnie przyspieszają procesy trawienne i ułatwiają pozyskiwanie z pokarmu cennych składników odżywczych, jak również wzmagają apetyt. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi i przyczyniają się do wzmocnienia ścianek naczyń krwionośnych.
ZASTOSOWANIE
Ze względu na smak przypominający cebulę, liście szczypiorku dodaje się wszędzie tam, gdzie stosuje się wspomniane warzywo, np. do zup, sałatek warzywnych i z dodatkiem mięsa, past, zapiekanek i marynat. Wzbogaca smak sosów, surówek oraz potraw jajecznych, serów i twarogów, idealnie też sprawdza się jako składnik zimnych i gorących przekąsek. Przy gotowaniu należy jednak zwrócić uwagę, by szczypiorek dodawać pod sam koniec obróbki termicznej potrawy, ponieważ inaczej straci on swój smak. Liści używać można również do dekoracji dań.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Omlet z szynką, serem i szczypiorkiem
6 jaj
2 łyżki mleka
15 dag szynki
15 dag żółtego sera
1 cebula
szczypiorek
sól, pieprz
masło
Szczypiorek posiekać. Jajka, mleko i łyżeczkę masła ubić mikserem, po czym doprawić solą i pieprzem. Dodać ser żółty starty na tarce. Cebulę posiekać w drobne piórka i zeszklić na patelni na łyżeczce masła. Schłodzić i dodać do masy jajecznej. Na tłuszczu pozostałym z cebuli obsmażyć pokrojoną w kostki szynkę, odłożyć do osobnego naczynia. Masę jajeczną jeszcze raz dokładnie wymieszać i wylać na patelnię. Gdy spód się zetnie, dodać szynkę. Przed samym końcem smażenia i złożeniem omletu posypać wierzch świeżym szczypiorkiem.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
5 jajek
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
Jaja ugotować na twardo, schłodzić, obrać i zetrzeć na tarce. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do jajek. Wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować schłodzoną jako pastę do kanapek.
Dane techniczne
Rodzaj | szczypiorek |
Postać | suszony, cięty liść |
Skład | 100% szczypiorek |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | osłabiona odporność organizmu |
Kraj pochodzenia | Polska |