POROST ISLANDZKI - TARCZOWNICA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 4,70 zł 4.70
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020160023

Opis

TARCZOWNICA ISLANDZKA / PŁUCNICA
(Cetraria islandica)

ang. Iceland moss;
hiszp.  musgo de Islandia;
niem.  Isländisches Moos, Islandmoos, Lichen Islandicus;
fran.  mousse d'Islande, lichen d'Islande;
ros.  Цетрария исландская;


Tarczownica islandzka jest grzybem z rodziny tarczownicowatych, jednak ze względu na jej ścisłą współpracę z glonami zaliczana jest do porostów. Występuje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy i Afryki , a na półkuli północnej jest wręcz powszechna. Tworzy krzaczkowatą plechę o zróżnicowanej barwie wahającej się od szarej przez brunatną aż do brunatno zielonej, od spodu – wyraźnie jaśniejszej.  Kolor plechy uzależniony jest od rodzaju siedliska, stopnia nasłonecznienia oraz dostępności wody. W środowisku wilgotnym surowiec jest miękki i elastyczny, w suchym – kruszy się przy dotknięciu. Najczęściej spotkać ją można w widnych lasach sosnowych i na otwartych przestrzeniach, gdzie dominują gleby piaszczyste i próchnicze. W Polsce podlega częściowej ochronie.


SUROWIEC: plecha płucnicy (thallus cetrariae)

Zawiera głównie węglowodany. W dużych ilościach występuje llchenina i izolichenina - substancja pokrewna celulozie, rozpuszczalna w gorącej wodzie i łatwo ulegająca hydrolizie na glukozę; ponadto zawiera: hemicelulozy, kwas krzemowy, kwasy llchenowe, śluzy, barwniki, jod, miedź i krzem. Charakteryzuje się dość gorzkim smakiem.


DZIAŁANIE

Porost islandzki znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości powlekających. Działa osłaniająco na błony śluzowe chroniąc je przed podrażnieniami i możliwymi ranami. Ułatwia odkrztuszanie i zmniejsza dolegliwość kaszlu przyspieszając usuwanie z organizmu wydzieliny zalegającej w płucach przy przeziębieniu i w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Wykazuje cechy środka przeciwbakteryjnego, antyseptycznego i antybiotycznego. Działa wzmacniająco i uspokajająco. Wzmaga wydzielanie żółci wspomagając procesy przemiany materii i korzystnie oddziałując na szybkość trawienia. Jednocześnie stymuluje produkcję śliny i soków trawiennych. Uważany jest za środek ogólnie odtruwający i pomocny przede wszystkim przy przeziębieniach.  W dużych dawkach hamuje wymioty spowodowane chorobą morską.


ZASTOSOWANIE

Porosty islandzki zalecany jest w infekcjach górnych dróg oddechowych, przy przeziębieniach, zapaleniu gardła, zapaleniu krtani, infekcjach migdałków, grypie i anginie. W chorobach przebiegających z gorączką i potami. Ponadto w schorzeniach powodujących podrażnienie i nieżyt dróg oddechowych, np. przy alergiach wziewnych objawiających się katarem siennym. Uważany jest za pomocny w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, także w zaburzeniach przemiany materii i trawienia. Wspomagająco w kuracjach wątroby i trzustki, w zapaleniu jąder lub przydatków, przy hemoroidach oraz w chorobach układu moczowego objawiających się skąpomoczem. Przynosi ulgę w nadkwasocie żołądka.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
2 łyżeczki plechy porostu islandzkiego zalać 200 ml chłodnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Nie zaparzać, tylko od razu odcedzić. Pić wielokrotnie w ciągu dnia po 30-50 ml jako środek ułatwiający oddychanie i wspomagający trawienie.

Napar
2 łyżeczki plechy porostu islandzkiego zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 30 minut, odcedzić. Pić wielokrotnie w ciągu dnia po 30-50 ml jako środek ułatwiający oddychanie i wspomagający trawienie.

Ekstrakt
50 g porostu islandzkiego  zalać 150 ml alkoholu o mocy 60%. Pozostawić do wytrawienia w chłodnym i ciemnym miejscu na 10 dni. Po upływie dwóch tygodni odfiltrować i zlać do butelki. Spożywać 4 x dziennie po pół łyżeczki.

Nalewka
50 g porostu islandzkiego  zalać 300 ml alkoholu o mocy 40-60%. Pozostawić do wytrawienia w chłodnym i ciemnym miejscu na 14 dni. Po upływie dwóch tygodni odfiltrować i zlać do butelki. Zażywać 4 -6 x dziennie po 5 ml w kaszlu, mdłościach i dla pobudzenia wydzielania soków trawiennych. Można podawać dzieciom 5 ml na szklankę mleka z miodem lub naparu przeciwkaszlowego z tymianku.

Olej z plechy płucnicy
25 g plechy  porostu islandzkiego zalać 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego podgrzanego do temperatury ok. 60 st.C. Pozostawić do maceracji na 7 dni. Po upływie tygodnia przefiltrować i zlać do butelki. Stosować zewnętrznie do masażów ciała, wcierania w trudno gojące się rany, składnik maseczek na zniszczone włosy oraz do wcierania w miejsca intymne dotknięte stanem zapalnym (np. krwawiące żylaki odbytu, itp.


Mieszanki ziołowe

Na alergię i katar sienny
50 g plechy porostu islandzkiego wymieszać z 50 g ziela hyzopu, 50 g liści szałwii i 50 g ziela glistnika. 2 łyżeczki mieszanki zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 20 minut, odcedzić. Pić 4 x dziennie po 100 ml przez miesiąc, następnie zrobić dwa tygodnie przerwy i powtórzyć kurację. Zalecana w nieżycie alergicznym nosa, chorobach alergicznych, w zaburzeniach trawienia i przy bólach wątroby.

Na zaburzenia pracy tarczycy i chorobę Basedowa
50 g plechy tarczownicy islandzkiej wymieszać z 50 g plechy morszczynu, 50 g ziela lub kłącza kokoryczki i 50 g ziela przytulii. 2 łyżki mieszanki zalać 200 ml chłodnej wody. Zagotować i odstawić do zaparzenia na 30 minut. Odcedzić. Pić 4 x dziennie po 50 ml. Kuracja trwa 25 dni, następnie należy zrobić 14 dni przerwy, i ponowić. Zalecana w chorobach tarczycy, chorobie Basedowa, wolu endemicznym oraz w zaburzeniach hormonalnych.


Na stany zapalne dróg oddechowych
100 g plechy porostu islandzkiego wymieszać z 75 g korzenia żywokostu i 25 g plechy morszczynu. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szklankami chłodnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kwadrans. Odcedzić. Do wywaru dodać pół łyżeczki żelatyny spożywczej i mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia. W drugim naczyniu podgrzać 100 ml miodu z pół łyżeczki gliceryny i pół łyżeczki żelatyny. Oba płyny wymieszać. Dolać 1 łyżkę nalewki z tymianku i 50 ml wina czerwonego lub białego. Dokładnie wymieszać. Zażywać 4 x dziennie po 1 łyżce w kaszlu, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i wspomagająco w chorobach zakaźnych jako środek wzmacniający. Można przechowywać w lodówce.


Dane techniczne

Nazwa polska Porost islandzki
Nazwa łacińska cetraria islandica
Skład 100% porost islandzki
Rodzaj surowca plecha
Postać cięta
Frakcja 0,5-1 cm
Wskazania przeziębienie, choroby płuc, problemy z oddychaniem
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Miejsce pochodzenia -
Kraj pochodzenia Dania
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl