TOPOLA PĄCZEK

Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Cena: 8,40 zł 8.40
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Aromatika
Kod produktu: 02014055

Opis

TOPOLA CZARNA 
(Populus nigra)

ang. black poplar;
hiszp.  álamo negro o chopo negro;
niem.  Schwarz-Pappel, Saarbaum;
fran.  peuplier noir;
ros.  То́польчёрный, Осоко́рь;


Topola czarna jest drzewem z rodziny wierzbowatych w stanie naturalnym występującym w zachodniej Europie, środkowej Azji i Afryce północnej (przez Polską przebiega górna granica jej występowania na kontynencie). Dorasta do 30 m wysokości, a starsze drzewa często wyróżniają się grubym pniem pełnym guzowatych narośli. Kwitnie wczesną wiosną, a na przełomie maja i czerwca wdaje nasiona otoczone puszystą osłonką, zazwyczaj niesłusznie posądzane za powód alergii i kataru siennego u ludzi. Najczęściej spotkać ją można na terenach zalewowych, w dorzeczach rzek i na podmokłych łąkach, choć w miastach często nasadzana bywa w parkach i przy drogach jako drzewo ozdobne.


SUROWIEC:  pączek topoli (gemmae populi)

Pączki topoli pozostają bogate w żywice, olejek eteryczny (ok. 0,5-1%), flawonoidy (tektochryzyna), woski, gumy, garbniki, kwas chryzynowy, mannitol, tłuszcze, kwas galusowy, kawowy, cynamonowy, salicylowy, propionowy, masłowy jabłkowy, białka i glikozydy fenolowe (salicyna, populina, salikortyna)..


DZIAŁANIE

Pączki topoli posiadają właściwości przeciwzapalne i napotne. Obniżają gorączkę, przeciwdziałają dreszczom, ułatwiają odkrztuszanie i wykazują działanie przeciwprzeziębieniowe. Przyspieszają wydzielanie żółci i usprawniają procesy trawienne, obniżają poziom mocznika i innych szkodliwych metabolitów w organizmie. Jednocześnie mają właściwości uspokajające, rozluźniające mięśnie i nasenne (skuteczne są w szczególności w przypadku dzieci i osób podeszłych cierpiących na bezsenność). Ponadto działają lekko przeciwbólowo ze względu na zawartość salicylanów.


ZASTOSOWANIE

Pączki topoli czarnej znajdują zastosowanie podobne jak kwiat wiązówki i kora wierzby. Stosowane są przy przeziębieniach, infekcjach gardła, w stanach zapalnych płuc i oskrzeli, w anginie i przy zapaleniu migdałków dla obniżenia temperatury i wzmocnienia wydzielania potu. Ponadto w kaszlu i wspomagająco w kombinacji z innymi ziołami przy skąpomoczu i zapaleniach narządów układu moczowego. Zalecane są w walce z obrzękami i opuchlizną powstałymi na tle nadmiaru wody zalegającej w organizmie, również jako bardzo delikatny, ziołowy środek nasenny. Pomocniczo w chorobach reumatycznych, dnie moczanowej i zapaleniach stawów.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
2 łyżeczki  pączków topoli zalać 200 ml chłodnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem na kolejne 15 minut, przecedzić. Pić 3 do 6 razy dziennie po 100 ml.

Napar
2 łyżeczki pączków topoli zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez 30 minut, przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 100 ml.

Nalewka
50 g pączków topoli zalać 200 ml alkoholu o mocy 40-60%. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 14 dni do maceracji. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować, zlać do butelek. Spożywać 2-3 razy dziennie po 10 ml przy przeziębieniach, infekcjach wewnętrznych, anginie, dla zbicia gorączki i zmniejszenia dolegliwości reumatycznych. Można stosować zewnętrznie do przemywania ciała w chorobach skórnych.

Intakt
1 część pączków topoli zalać 5 częściami gorącego alkoholu o mocy 60-70%. Pozostawić do naciągnięcia na co najmniej 7 dni. Codziennie silnie wstrząsać. Przefiltrować. Zażywać po 5-10 ml 1-4 razy dziennie jako środek wykrztuśny, przeciwzapalny, przeciwbólowy, rozkurczowy, moczopędny i żółciopędny.


Mieszanki ziołowe

Na przeziębienie
50 g pączków topoli wymieszać z 25 g kwiatów lub ziela wiązówki, 25 g kory lub liści jesionu oraz 50 g kory wierzby białej. 2 łyżeczki mieszanki zalać 200 ml chłodnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez kwadrans, następnie zaparzać pod przykryciem jeszcze 10 minut. Przecedzić. Pić do 3 razy dziennie po 100 ml.

Dane techniczne

Nazwa łacińska Populus nigra
Rodzaj surowca pączek
Postać cały
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Kraj pochodzenia Polska
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl