Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

WIÓRKI KOKOSOWE RÓŻOWE

Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Cena: 3,50 zł 3.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Aromatika
Kod produktu: 050200304

Opis

WIÓRKI KOKOSOWE różowe
(Cocos nucifera)

ang copra;
hiszp.copra;
niem. Kopral;
fran. le coprah;
ros. Ко́пра;


Wiórki kokosowe pozyskuje się z kopry, czyli wysuszonego miąższu orzechów kokosowych będących owocem palmy kokosowej. Kokosowce wywodzące się z południowo-wschodniej Azji i należą do najbardziej rozpowszechnionych gatunków palm na obszarze tropików, ponieważ porastają praktycznie każde wybrzeże oceaniczne i morskie położone w tej strefie geograficznej. W gospodarce państw takich jak Indonezja, Sri Lanka, Cejlon czy Filipiny odgrywają bardzo ważną rolę stanowiąc ważne źródło codziennego pożywienia tysięcy ludzi. Cenione są ze względu na smaczny miąższ o wysokiej kaloryczności, będący lokalnie głównym źródłem białka w pełni zastępującym białko zwierzęce.


SUROWIEC: wiórki kokosowe

Świeży owoc palmy kokosowej zawiera około 50% wody i 25 % tłuszczu, do 4 % białka i 8% cukru, podczas gdy wysuszona kopra o zawartości 4-5% wody zamienia się w niecenione źródło tłuszczu (do 70%) wykorzystywane do produkcji oleju kokosowego. Obfituje w kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, mikroelementy (potas, magnez i żelazo) oraz wyróżnia się słodkim, łagodnym i przyjemnym smakiem. Najlepszej jakości kopra, czyli suszona za pomocą gorącego powietrza (tzw. hot air-dried copra), a nie na słońcu lub nad nagrzewnicami, zostaje rozdrobniona i przeznaczona do sprzedaży w formie wiórków kokosowych.


DZIAŁANIE

Wiórki kokosowe zawierają średniołańcuchowy kwas laurynowy, który wykazuje pozytywny wpływ na system odpornościowy i pomaga wzmocnić siły obronne organizmu. Należy do łatwo trawionych przez organizm, dzięki czemu nie wydłuża czasu przemiany materii i nie obciąża narządów wewnętrznych. Wspomaga natomiast zwalczanie zapaleń bakteryjnych, ponieważ posiada zdolność przenikania przez błony komórkowe niektórych drobnoustrojów, co zaburza ich naturalne pH i doprowadza do śmierci całego organizmu. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika kopra korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych w wiórkach kokosowych, a tym samym ich dużą kaloryczność, należy spożywać je w ograniczonych ilościach.


ZASTOSOWANIE

Wiórki kokosowe najczęściej wykorzystywane są w cukiernictwie jako składnik słodkich wypieków (ciast, np. kokosanek lub kremów i mas cukierniczych), ponadto jako nadzienie cukierków i czekolad oraz posypka do tortów. Nie tylko zbogacają smak potraw, lecz również, dzięki swoim barwnym odcieniom, znacząco korzystnie wpływają na ich wygląd, dodając im atrakcyjności. Ponadto wiórki kokosowe znajdują zastosowanie w tradycyjnej kuchni azjatyckiej jako dodatek do zup, panierek do mięs (w szczególności drobiu), marynat, sosów i duszonych warzyw. Idealnie komponują się z ryżem przygotowanym na słodko-kwaśno oraz podsmażanym na oleju kokosowym.


PRZECIWWSKAZANIA

Alergia na wiórki kokosowe.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  2534 kJ / 606 kcal  30%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 63,2 g
 53,25 g
90%
 266% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
27 g
5,6 g 
 10%
6%
 Błonnik  21,1 g
 Białko 12,6 g  26% 
 Sól 0,07 g  2% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Krewetki w wiórkach kokosowych
1 opakowanie krewetek tygrysich
1 jajko
2/3 szklanki piwa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
100-150 g wiórków kokosowych
olej do głębokiego smażenia

Krewetki umyć pod strumieniem chłodnej wody, obrać (pozostawić ogonki) i osuszyć na papierowym ręczniku. Na dwie miseczki wysypać oddzielnie pół szklanki mąki i wiórki kokosowe. Przygotować ciasto piwne: w wąskim, głębokim naczyniu wymieszać 1 jajko z połową szklanki mąki, piwem i proszkiem do pieczenia. Na patelni rozgrzać olej. Każdą krewetkę obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w cieście piwnym, po czym dokładnie oprószyć wiórkami kokosowymi. Usmażyć na złoto, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać z ryżem.

Dane techniczne

Rodzaj wiórki kokosowe
Postać medium
Skład 100% kopra kokosowa, barwnik E162 betanina
Zawartość dwutlenku siarki SO2 brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania zastosowanie kulinarne
Kraj pochodzenia Indonezja (koloryzacja w Polsce)

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl