WIŚNIA OWOC SUSZONY
Opis
WIŚNIA POSPOLITA owoc
(Cerasus vulgaris)
ang. sour cherry, tart cherry, or dwarf cherry;
hiszp. lguindo, cerezo ácido, cerezo de Morello;
niem. Sauerkirsche, Weichselkirsche;
fran. cerisier acide, cerisier aigre ou griottier;
ros. Вишня киислая, или Вишня обыкнове́нная;
Wiśnia pospolita jest drzewem, rzadziej krzewem, należącym do rodziny różowatych uprawianych dla pozyskania smacznych, soczystych owoców o wyraźnie cierpkim smaku. Choć najczęściej spotkać ją można w przydomowych ogródkach i sadach, gdzie występuje w ponad trzydziestu równych odmianach, nierzadko dziczeje, porastając miedze, przydrożne rowy obrzeża jasnych, młodych zagajników. Jej owoce dojrzewające w pełni lata pozostają szeroko wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym, stanowiąc cenny surowiec do produkcji dżemów, powideł, konfitur oraz soków, nalewek i win. Jednym ze sposobów ich wykorzystania jest również suszenie i kandyzowanie, dzięki czemu nadają się do stosowania jako bakalie.
SUROWIEC: owoc wiśni (fructus cerasi)
Obfituje w witaminy K, C i witaminy z grupy B, zawiera również liczne mikroelementy: miedź, żelazo, magnez i potas, ponadto garbniki i kwasy organiczne. Cechuje się wysokim poziomem substancji przeciwutleniających i wysoką zawartością błonnika.
DZIAŁANIE
Suszone owoce wiśni cenione są przede wszystkim ze względu na zawartość naturalnych witamin i minerałów. Wzmacniają organizm, przyspieszają rekonwalescencję u pacjentów po urazach i trudnych zabiegach medycznych, aktywują działalność systemu immunologicznego oraz chronią przed przeziębieniami oraz ułatwiają walkę z wirusami i bakteriami atakującymi układy wewnętrzne. Zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych i usprawniają pracę serca. Korzystnie oddziałują na proces produkcji czerwonych krwinek, dzięki czemu regularnie zażywane pomagają dotlenić organizm. Redukują poziom tzw. „złego” cholesterolu we krwi, jak również obniżają ryzyko chorób serca. Uważane są za sprzymierzeńca profilaktyki przeciwnowotworowej ze względu na obecność przeciwutleniaczy, spowalniających procesy starzenia i zapobiegających pojawianiu się mutacji komórkowych. Ponadto wiśnie ułatwiają wiązanie i wydalanie toksyn z organizmu.
ZASTOSOWANIE
Regularne spożywanie suszonych wiśni zalecane jest przede wszystkim dzieciom i dorosłym o obniżonym poziomie naturalnej odporności, jak również osłabionym, rozkojarzonym i uskarżającym się na problemy z koncentracją. Wspomagają leczenie chorób serca i układu krwionośnego, działają korzystnie na osłabione żyły i przeciwdziałają pojawianiu się kolejnych żylaków. Pomagają zachować młody wygląd, rześkość i pełnię sił witalnych, stanowiąc suplement diety naturalnie chroniący organizm przed szybkim procesem starzenia. Zalecane są jako przekąska osobom pozostającym na diecie, gdyż z racji zawieranego błonnika regulują procesy trawienne i stymulują metabolizm.
Suszone wiśnie to również bardzo smaczne bakalie, wyróżniające się charakterystycznym, kwaskowatym posmakiem. Można je spożywać samodzielnie (podobnie jak żurawinę), jak również wykorzystywać do przygotowania mieszanek bakaliowych, owocowych i musli. Idealnie sprawdzają się do wykorzystania przy pieczeniu ciast, można je używać w formie dekoracji do deserów, posypek do lodów czy jako składnik słodkich kasz. Doskonałe do przyrządzania egzotycznych sosów i owocowych farszów do mięs pieczonych.
PRZECIWWSKAZANIA
Alergia na wiśnie.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1283 kJ / 303 kcal | 15% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,1 g 0,1 g |
0% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
70 g 55 g |
27% 62% |
Błonnik | 4,4 g | - |
Białko | 2,38 g | 5% |
Sól | <0,01 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Czekoladowe mufinki z wiśniami
225 g mąki pszennej
25 g ciemnego kakao w proszku
100 g cukru
85 g masła
300 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
garść groszków czekoladowych
100 g suszonych wiśni
Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia oraz cukier wsypać do wysokiego naczynia i dokładnie wymieszać. Masło stopić na patelni, połączyć z jajkami i kwaśną śmietaną. Suche składniki ciasta wymieszać z mokrymi aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka). Na koniec dodać groszki czekoladowe i wiśnie. Przygotować papilotki – na każdą nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut w temp. 180 st.C. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Dane techniczne
Rodzaj | suszone owoce wiśni |
Postać | suszona, kandyzowana, całe owoce, drelowane |
Skład | wiśnia (78%), cukier (21%), olej roślinny słonecznikowy (1%) |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dodatek kulinarny do ciast i deserów |
Kraj pochodzenia | USA / Włochy |