Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

ŻELATYNA SPOŻYWCZA 180 BL

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 6,25 zł 6.25
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 060700063

Opis

ŻELATYNA spożywcza 180 BL
(Gelatus)

ang. gelatin;
hiszp. gelatina;
niem. Gelatine;
fran. gélatine;
ros. Желати́н;


Żelatyna (nazywana również glicyną)  jest bezbarwną, przezroczystą, bezzapachową substancją białkową stanowiącą mieszaninę naturalnych białek i peptydów. Otrzymuje się ją na drodze hydrolizy kolagenu zawartego w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. Rozpuszczona w wodzie tworzy układ koloidalny, czyli tzw. zol liofilowy, który w odpowiednio wysokiej temperaturze otoczenia zamienia się w żel. Jakość żelatyny określana jest w stopniowej skali Blooma opisującej twardość pozyskiwanego z niej żelu. Oferta  dotyczy żelatyny 180 BL.


SUROWIEC: 
żelatyna

Składa się z glicyny, proliny i hydroksyproliny Zawiera również i inne białka takie jak kreatyny i albuminy oraz produkty ich rozkładu. Nie wymaga konserwowania za pomocą sztucznych dodatków.


DZIAŁANIE

Żelatyna to mieszanina białek i peptydów bez dodatku tłuszczu i węglowodanów. Należy do substancji bardzo dobrze i szybko przyswajanych przez organizm. Do jej najważniejszych właściwości zalicza się zdolność żelowania (zamieniania ciekłej substancji w formę żelu), co jest procesem odwracalnym (po podgrzaniu żel rozpuszcza się do postaci ciekłej, po czym może ponownie stężeć). Żelatyna wzmacnia strukturę kości i stawów, przyspiesza regenerację organizmu po urazach kostno-stawowych oraz przyspiesza procesy metaboliczne zachodzące na poziomie komórkowym. Korzystnie wypływa również na wygląd włosów i paznokci.


ZASTOSOWANIE

Żelatyna znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i gastronomii, gdzie używana jest przede wszystkim jako rodzaj zagęszczacza, emulgator i zarazem doskonały środek żelujący. Służy przede wszystkim do przygotowania deserów, budyniów, galaretek i niektórych rodzajów słodyczy (np. popularnych żelków). W gastronomii stosowana jest do przyrządzania różnych potraw mięsnych i rybnych podawanych w galarecie. Wykorzystuje się ją również do produkcji jogurtów (w formie zagęszczacza) oraz gotowych deserów i lodów (w formie środka ochronnego). Ponadto żelatynę używa się w przemyśle farmaceutycznym do produkcji kapsułek i otoczek żelowych leków, jak również w kosmetyce jako dodatek do środków przeznaczonych do pielęgnacji cery.

Spożywanie produktów z wysoką zawartością żelatyny (np. galaretek) zaleca się osobom cierpiącym na osteoporozę, zrzeszotnienie kości i zwyrodnienia stawów, jak również nadmierną łamliwość paznokci i włosów.


PRZECIWWSKAZANIA

Nie stwierdzono.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Maseczka do włosów
3 łyżki żelatyny rozpuścić w 150 ml ciepłej wody. Schłodzić, dodać kilka łyżeczek (ok. 15-20 ml) odżywki do włosów (uwaga, nie powinna zawierać w swym składzie silikonów ani protein!) i dokładnie wymieszać. Włosy zmoczyć, rozczesać i nałożyć maseczkę. Przykryć czepkiem foliowym (można dodatkowo obwiązać ręcznikiem). Po 45 minutach dokładnie spłukać powstałą galaretkę i umyć włosy szamponem. Maseczka żelatynowa dodaje balasku i objętości, wygładza włosy i utrwala ich naturalną strukturę (np. delikatne loki), zapobiega również puszeniu fryzury.

Maseczka typu pell-off na wągry
1 łyżeczkę żelatyny wsypać do 1 łyżki mleka (ilość tłuszczu jest obojętna) i wstawić do mikrofalówki na ok. 8-10 sekund. Sprawdzić, czy żelatyna się rozpuściła, ewentualnie jeszcze podgrzać. Ciągnącą się masę lekko schłodzić, po czym za pomocą pędzelka nałożyć na twarz w miejscach, gdzie występuje najwięcej zaskórniaków. Po upływie ok. 10-15 minut, po całkowitym zastygnięciu masy – oderwać jednym, zdecydowanym ruchem. Maseczki nie powinny stosować osoby o cerze wrażliwej i naczyniowej.


Indyk w galarecie

10 jaj
1/2 puszki kukurydzy
100 g marchewki z groszkiem (może być ze słoika)
1 pierś z kurczaka
2-3 łyżeczki bulionu drobiowego
8 łyżeczek żelatyny
sól, pieprz

Jaja ugotować na twardo, dokładnie ostudzić, obrać i każde przekroić na pół. Pierś z kurczaka natrzeć solą i pieprzem i upiec w folii aluminiowej w piekarniku lub usmażyć na łyżce oleju. Ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na 5 minut. W rondelku zagotować 1 litr wody, dodać bulion i napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. W tym czasie przygotować 20 plastikowych kubeczków o gładkich ściankach. Na dno każdego wlać po 2 łyżki bulionu. Gdy się zetnie, włożyć połówkę jajka (żółtkiem do dołu), obłożyć kawałkami kurczaka i obsypać kukurydzą i marchewką z groszkiem. Zalać płynną galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Podawać na półmisku wyjęte z foremek, udekorowane nacią pietruszki i cząstkami cytryny.


Dietetyczny sernik na zimno

4 serki homogenizowane waniliowe po 150 g
4 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie biszkoptów
2 opakowania galaretki
1 puszka brzoskwiń (albo owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, itp.)
100 g rodzynek

Wybraną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody (użyć mniej niż podano na opakowaniu, żeby przyspieszyć jej tężenie). Schłodzić. Drugą galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu dodając dodatkowe 4 łyżeczki żelatyny. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę i ubić mikserem z cukrem pudrem. Dodać serki homogenizowane i miksując powoli wlać schłodzoną galaretkę z dodatkową żelatyną. Na koniec dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami (można nasączyć je ponczem przygotowanym z wody z dodatkiem soku z cytryny), nałożyć masę serową, a wierzch ciasta udekorować kawałkami owoców. Całość zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Dane techniczne

Rodzaj żelatyna wieprzowa 180 BL
Postać sypka
Skład 100% żelatyny
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Kraj pochodzenia Polska / Niemcy

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl