ŻURAWINA OWOC SUSZONY
Opis
ŻURAWINA WIELKOOWOCOWA owoc
(Vaccinium macrocarpon)
ang. large cranberry, American cranberry, bearberry;
hiszp. arándano rojo grande o cranberry;
niem. Großfrüchtige Moosbeere, Kraanbeere;
fran. Canneberge à gros fruits;
ros. Клю́ква;
Żurawina wielkoowocowa, nazywana również borówką wielko żurawinową, w stanie naturalnym porastała wilgotne lasy Ameryki Północnej, a obecnie uprawiana bywa również na zachodzie USA oraz w Europie (Wielka Brytania i Holandia). Wyróżnia się stosunkowo szybkimi przyrostami i dorodnymi owocami, które w smaku przypominają owoce żurawiny błotnej. Krzewinkę najczęściej spotkać można na obszarach podmokłych, na bagnach i torfowiskach oraz w miejscach występowania szczególnie kwaśnych gleb. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca, a jej blado-różowe kwiaty przypominają kształtem głowę i szyję żurawia (od czego wywodzi się jej nazwa w większości języków świata). Surowe owoce żurawiny są cierpkie i kwaskowate, jednak po przetworzeniu do postaci konfitury, soku, nalewki czy sosu tworzą bardzo smaczny dodatek spożywczy.
Żurawina suszona oferowana przez firmę Aromatika pozostaje wolna od konserwantów i sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu i pełnię naturalnego smaku.
SUROWIEC: suszone owoce żurawiny
DZIAŁANIE
Substancje naturalne obecne w owocach żurawiny zapobiegają namnażaniu się drobnoustrojów i ich rozprzestrzenianiu po organizmie. Owoce żurawiny korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu moczowego. Ich spożywane powoduje zakwaszanie moczu, co przyczynia się do zahamowania rozwoju bakterii.
ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE
Żurawina zalecana jest przede wszystkim osobom cierpiącym na choroby układu moczowego, nawracające zapalenia pęcherza, zakażenia bakteryjne dróg moczowych, kamicę i problemy z opróżnianiem pęcherza. Pomocniczo u chorych zacewnikowanych jako środek zmniejszający podatność na infekcje i ograniczający ilość bakterii w moczu. Profilaktycznie w zapobieganiu żylakom, krwawieniom, chorobie niedokrwiennej serca czy hipercholesterolemii. Jako środek wspomagający detoksykację w zatruciach, dietach odchudzających i oczyszczających. Bywa także zalecana chorym na wrzody żołądka i uskarżającym się na zaparcia, ponieważ pomaga uregulować pracę żołądka i jelit. Może być spożywana pomocniczo w zapaleniach bakteryjnych dróg oddechowych. Ułatwia zachowanie prawidłowej higieny jamy ustnej u chorych na paradontozę oraz choroby dziąseł i przyzębia.
ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Owoce żurawiny to bardzo smaczny, lecz wciąż niedoceniony rodzaj bakalii. Można ją spożywać samodzielnie lub jako element wszelkiego rodzaju słodkich deserów. Dobrze komponuje się dodana do domowego ciasta, kruchych i drożdżowych wypieków, galaretek, jogurtów, sałatej jarzynowych czy mesli. Tworzy wyjątkowe połączenie z mięsnymi pieczeniami, w szczególności drobiowymi (kurczakiem, indykiem, gęsią i kaczką) oraz dziczyzną.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na żurawinę.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1374 kJ / 232 kcal | 16% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,7 g 0,1 g |
1% 1% |
Węglowodany - w tym cukry |
75 g 74 g |
29% 82% |
Błonnik | 7,6 g | - |
Białko | 0,4 g | 1% |
Sól | 0,01 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Muffinki z żurawinami
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g cukru waniliowego (lub wanilinowego)
szczypta sody
szczypta soli
100 g suszonej żurawiny,
szklanka mleka,
1/3 szklanki oleju,
jajko,
cukier puder
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, olej i jajko. Płynne składniki ciasta wlać do mąki i dokładnie wyrobić na jednolitą, gładką masę. Żurawinę porozdzielać lub pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta. Masą napełniać formę do pieczenia mufinek wyłożoną papilotkami (mniej więcej do 4/5 wysokości każdej formy). Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dane techniczne
Rodzaj | owoce suszone, kandyzowane |
Postać | połówki |
Skład | żurawina owoc 60%, cukier 39%, olej słonecznikowy 1%, |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | problemy z nietrzymaniem moczu, zapalenia układu moczowego |
Kraj pochodzenia | USA / Kanada / Chile |