Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

ŻURAWINA OWOC SUSZONY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,80 zł 2.80
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

ŻURAWINA WIELKOOWOCOWA
(Vaccinium macrocarpon)

ang. large cranberry, American cranberry, bearberry;
hiszp. arándano rojo grande o cranberry;
niem. Großfrüchtige Moosbeere, Kraanbeere;
fran. Canneberge à gros fruits;
ros. Клю́ква;


Żurawina wielkoowocowa, nazywana również borówką wielko żurawinową, w stanie naturalnym porastała wilgotne lasy Ameryki Północnej, a obecnie uprawiana bywa również na zachodzie USA oraz w Europie (Wielka Brytania i Holandia). Wyróżnia się stosunkowo szybkimi przyrostami i dorodnymi owocami, które w smaku przypominają owoce żurawiny błotnej. Krzewinkę najczęściej spotkać można na obszarach podmokłych, na bagnach i torfowiskach oraz w miejscach występowania szczególnie kwaśnych gleb. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca, a jej blado-różowe kwiaty przypominają kształtem głowę i szyję żurawia (od czego wywodzi się jej nazwa w większości języków świata). Surowe owoce żurawiny są cierpkie i kwaskowate, jednak po przetworzeniu do postaci konfitury, soku, nalewki czy sosu tworzą bardzo smaczny dodatek spożywczy.

Żurawina suszona oferowana przez firmę Aromatika pozostaje wolna od konserwantów i sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu i pełnię naturalnego smaku.


SUROWIEC: suszone owoce

Zawierają duża ilość błonnika, witaminy C, E i K, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, potas, mangan, miedź i jod. Obfitują w przeciwutleniacze i flawonoidy.


DZIAŁANIE

Żurawina posiada silne właściwości antygrzybicze i przeciwbakteryjne. Zawiera kwas benzoesowy, który zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów i ich rozprzestrzenianiu po organizmie. Owoce żurawiny korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu moczowego. Przyspieszają leczenie stanów zapalnych pęcherza, moczowodów i nerek, łagodzą dolegliwości spowodowane zakażeniami bakteryjnymi i ułatwiają oddawanie moczu. Zmniejszają podatność na infekcje u mężczyzn z przerostem prostaty. Działają odtruwająco i detoksykująco, ograniczają ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe i miażdżycę naczyń krwionośnych, jak również… paradontozę, choroby dziąseł i przyzębia. Związki zawarte w owocach żurawiny wykazują osłaniający wpływ na wątrobę, jak również działają ochronno na serce. Zwiększają skuteczność leków przyjmowanych na wrzody żołądka i kłopoty trawienne. Stanowią ważne źródło łatwoprzyswajalnych witamin i mikroelementów.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Żurawina zalecana jest przede wszystkim osobom cierpiącym na choroby układu moczowego, nawracające zapalenia pęcherza, zakażenia bakteryjne dróg moczowych, kamicę i problemy z opróżnianiem pęcherza. Pomocniczo u chorych zacewnikowanych jako środek zmniejszający podatność na infekcje i ograniczający ilość bakterii w moczu. Profilaktycznie w zapobieganiu żylakom, krwawieniom, chorobie niedokrwiennej serca czy hipercholesterolemii. Jako środek wspomagający detoksykację w zatruciach, dietach odchudzających i oczyszczających. Bywa także zalecana chorym na wrzody żołądka i uskarżającym się na zaparcia, ponieważ pomaga uregulować pracę żołądka i jelit. Może być spożywana pomocniczo w zapaleniach bakteryjnych dróg oddechowych, przy anginie i przeziębieniu. Ułatwia zachowanie prawidłowej higieny jamy ustnej u chorych na paradontozę oraz choroby dziąseł i przyzębia.



ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Owoce żurawiny to bardzo smaczny, lecz wciąż niedoceniony rodzaj bakalii. Można ją spożywać samodzielnie lub jako element wszelkiego rodzaju słodkich deserów. Dobrze komponuje się dodana do domowego ciasta, kruchych i drożdżowych wypieków, galaretek, jogurtów, sałatej jarzynowych czy mesli. Tworzy wyjątkowe połączenie z mięsnymi pieczeniami, w szczególności drobiowymi (kurczakiem, indykiem, gęsią i kaczką) oraz dziczyzną.



PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenie na żurawinę.

 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1374 kJ / 232 kcal  16%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 0,7 g
 0,1 g
1%
1% 
 Węglowodany
- w tym cukry
75 g
74 g
29%
82%
 Błonnik  7,6 g
 Białko 0,4 g  1% 
 Sól 0,01 g  0%

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Muffinki z żurawinami

1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g cukru waniliowego (lub wanilinowego)
szczypta sody
szczypta soli
100 g suszonej żurawiny,
szklanka mleka,
1/3 szklanki oleju,
jajko,
cukier puder

Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, olej i jajko. Płynne składniki ciasta wlać do mąki i dokładnie wyrobić na jednolitą, gładką masę. Żurawinę porozdzielać lub pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta. Masą napełniać formę do pieczenia mufinek wyłożoną papilotkami (mniej więcej do 4/5 wysokości każdej formy). Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Dane techniczne

Rodzaj Owoce suszone
Skład żurawina owoc 60%, cukier 39%, olej słonecznikowy 1%
Kraj pochodzenia USA
Data przydatności podana na etykiecie

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl