Ziele angielskie - mielone
Opis
Ziele angielskie - owoc korzennika lekarskiego
(Origanum majorana herba)
ang. allspice, Jamaica pepper, pepper, myrtle pepper, newspice;
hiszp.pimienta de Jamaica, pimienta gorda, pimienta guayabita, pimienta dulce, Pimienta Inglesa;
niem. Piment, Nelkenpfeffer, Jamaikapfeffer, Neugewürz, Englisches Gewürz, Viergewürz;
fran. piment de la Jamaïque, poivre de la Jamaïque;
ros. Пимелекарственная Пимента;
Ziele angielskie, określane również mianem pieprzu angielskiego, pimentu czy pieprzu goździkowego, w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z Wielką Brytanią. Do Europy przywędrowało wraz z hiszpańskimi konkwistadorami, którzy po odkryciu Ameryki w gorących, karaibskich lasach natknęli się na drzewo rodzące aromatyczne jagody, do złudzenia przypominające wyglądem pieprz. Przekonani, że chodziło o tak poszukiwany przez nich pieprz indyjski, zebrali znaczne ilości owoców i po wysuszeniu zabrali ze sobą w drogę powrotną na Stary Kontynent. Pomyłkę oczywiście udało się wyjaśnić, ale w tym czasie przyprawa zdążyła już trafić na dwór brytyjski, gdzie wzbudziła prawdziwą furorę. Ze względu na jej uniwersalny charakter (łączy w sobie korzenne nuty smakowe cynamonu, imbiru, goździków, pieprzu i jałowca) i szerokie możliwości zastosowania, otrzymała miano „allspice”, czyli przyprawy uniwersalnej. W kolejnych latach Brytyjczycy rozpropagowali ją na całym świecie, w tym w Polsce, gdzie nadano jej przydomek „angielski”.
Co to jest ziele angielskie? Opis rośliny – informacje ogólne
Ziele angielskie to owoce korzennika lekarskiego - wiecznie zielonego drzewa z rodziny mirtowatych wywodzącego się z deszczowych lasów tropikalnej części Ameryki Południowej i dorastającego do 10-15 m wysokości. Współcześnie największe plantacje ziela angielskiego prowadzone są w Meksyku i na Jamajce i jest to jedyna roślina przyprawiwa, której jak dotąd nie udało się zaadoptować do uprawy na półkuli południowej. Przyprawę pozyskuje się z niedojrzałych owoców – jagody wielkości ziaren grochu zbiera się, gdy są jeszcze zielone (dojrzałe przyjmują szkarłatną barwę i tracą charakterystyczny aromat) i suszy na słońcu, aż zamienią się w twarde, brązowe kuleczki.
Surowiec zielarski i kulinarny
owoc korzennika nazywany zielem angielskim (fructus pimentae) 100%
Skład
Owoce ziela angielskiego zawierają do 5% olejku eterycznego skomponowanego w większości z eugenolu (65-80%) z dodatkiem metyleugenolu, eukaliptolu (cyneolu), chawikolu, linaloolu i kariofilenu. W owocach są obecne glikozydy, proantocyjanidyny, flawonoidy (kwercetyna), katechina, olej i cukry. Ponadto ziele angielskie zawiera liczne witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę A, jak również fosfor, potas, sód, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i selen.
Właściwości ziela angielskiego
Ziele angielskie charakteryzuję się pikantnym, ciepły i słodkim smakiem, zaś zapachem przypomina mieszankę goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej z dodatkiem nut pieprzu i jałowca. Pojedyncze wysuszone jagody mogą nieznacznie różnić się wielkością, a ich średnica waha się od 4 do 7 mm.
Działanie ziela angielskiego
O działaniu ziela angielskiego na organizm – czytaj na naszym blogu.
Zastosowanie ziela angielskiego
Ziele angielskie w gastronomii
Ziele angielskie jest przyprawą absolutnie uniwersalną, powszechnie stosowaną nie tylko w kuchni meksykańskiej, karaibskiej i brytyjskiej, ale na całym świecie. To doskonały dodatek do zup, w szczególności rosołu, barszczu białego, żurku, krupniku oraz zup z warzywami strączkowymi: grochówki i zupy fasolowej. Ziele angielskie okazuje się nieodzownym składnikiem marynat do warzyw, m.in. mieszanki do kwaszenia ogórków, duszonej kapusty i dyni, jak również wytrawnych sosów typu chutney czy naturalnych dipów do serów i twarogów. Aromat ziela angielskiego podkreśla smak dziczyzny i mięsnych farszów na bazie mięsa mielonego, jak również domowych wędlin, zwłaszcza pasztetów, kiełbas i mielonek. Dodany do jednogarnkowych potraw na bazie ryżu lub kaszy (risotto, kaszoto, pilaw, etc.), również z dodatkiem baraniny lub jagnięciny, również nada potrawie wyjątkowego wydźwięku.
Ziele angielskie można także z powodzeniem używać do przygotowania deserów. W postaci mielonej sprawdza się jako dodatek do ciast (w szczególności piernika oraz słodkich wypieków zawierających bazę warzywną, np. pieczoną dynię lub tartą marchewkę), lodów, budyniów i deserów typu panna cotta. Wzbogaca smak kakao i gorącej czekolady (właśnie w ten sposób przyprawa była spożywana przez Azteków), jak również grzanego wina i rozgrzewających herbat owocowych. Okazuje się przydatny przy gotowaniu kompotu i zup owocowych. Może służyć do aromatyzacji wódek i likierów, jak również stanowić komponent domowych przetworów owocowych, np. dżemów, powideł i konfitur.
Ziele angielskie znajduje również zastosowanie w ziołolecznictwie. O sposobach jego wykorzystania w fitoterapii - czytaj na naszym blogu.
Sposób przechowywania
Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.
Przepisy kulinarne z zielem angielskim
Chutney z dyni
0,5 kg miąższu z dyni
2 średnie cebule
1 duża lub 2 małe czerwone papryki
5 ząbków czosnku
1 mała papryczka chili
50 g białej gorczycy w ziarenkach
150 g rodzynek
50 g cukru
125 ml wody
100 ml octu balsamicznego
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól, pieprz, olej
Cebulę, papryki, chili oraz miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać. Do wysokiego garnka wylać taką ilość oleju, by cienką warstwą przykryła całe dno, po czym rozgrzać na wolnym ogniu. Wsypać gorczycę i prażyć stale mieszając lub potrząsając garnkiem, aż zmieni barwę na ciemną. Wówczas wsypać cebulę i paprykę, dodać do smaku sól i pieprz. Gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać pozostałe przyprawy: ziele angielskie, kumin i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię i rodzynki. Wszystkie składniki zalać wodą i dokładnie wymieszać. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, często mieszając. Następnie dolać ocet balsamiczny i w odkrytym garnku gotować jeszcze pół godziny, aż do odparowania nadmiaru płynu. Podawać na gorąco lub zimno jako dodatek do mięs, dziczyzny i domowych wyrobów wędliniarskich, w tym schłodzonych pasztetów.
Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę z octem, dodać cukier i sól, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać musztardę, wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Cukinię obrać, wydrążyć środek, miąższ pokroić w kostkę lub paski, przelać wrzątkiem. Do każdego słoika włożyć cukinię, po jednym liściu laurowym, 4 ziarna ziela angielskiego i 2 ząbki czosnku. Zalać zimną zalewą, dokładnie zamknąć i pasteryzować przez 10 minut
Bibliografia
https://rozanski.li/708/korzennik-lekarski-pimenta-dioica-linne-merrill-czyli-ziele-angielskie/
Medicinal Properties of the Jamaican Pepper Plant Pimenta dioica and Allspice
Antimicrobial, Cytotoxic, and Anti-Inflammatory Activities of Pimenta dioica and Rosmarinus officinalis Essential Oils
Ethnopharmacological Studies on Allspice (Pimenta dioica) in Laboratory Animals
Dane techniczne
Rodzaj | ziele angielskie |
Postać | mielone |
Skład | 100% owoc korzennika lekarskiego |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | przeziębienie, grypa, nudności, niestrawność |
Kraj pochodzenia | Meksyk |