

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
Zioła na NADKWAŚNOŚĆ żołądka - 450 g
Opis
Zestaw ziół na nadkwaśność żołądka
(wg receptury ojca Andrzeja Czesława Klimuszki)
ang. herbs for gastric acidity;
hiszp. hierbas para la acidez gástrica;
niem. Kräuter für Übersäuerung des Magens;
fran. herbes pour l'acidité gastrique;
ros. травы для лечения повышенной кислотности желудка;
Mianem nadkwasoty żołądka określa się dolegliwość polegającą na nadprodukcji kwasu solnego przez komórki nabłonkowe żołądka. Kwas solny, nazywany również sokiem żołądkowym, okazuje się niezbędny dla prawidłowego przebiegu procesów trawiennych. Jego wydzielanie regulowane jest przez hormony: pobudza je gastryna, a redukuje – somatostatyna. Na skutek niewłaściwej diety, nadużywania alkoholu, przewlekłych stanów zapalnych wywołanych obecnością bakterii Helicobacter pylori lub niektórych chorób (np. anemia złośliwa) kwas solny wydzielany jest w nadmiernych ilościach, co objawia się głównie ćmiącym bólem pojawiającym się w nadbrzuszu kilka godzin po posiłku i ustępującym po przyjęciu leków zobojętniających lub spożyciu kolejnego posiłku. Nieleczona nadkwaśność żołądka może być przyczyną rozwoju choroby wrzodowej i/lub pojawienia się nieprzyjemnego refluksu (zgagi), dlatego ważne jest wdrożenie prawidłowego leczenia, najczęściej farmakologicznego, które wspomóc można zachowując właściwą dietę, unikając używek oraz stosując zioła.
Aromatika oferuje zestaw ziół o działaniu silnie ściągającym i regulującym procesy trawienne zachodzące w obrębie żołądka i dwunastnicy, przygotowany według receptury zaczerpniętej z książki "Wróćmy do ziół leczniczych" znanego, polskiego zielarza ojca Andrzeja Czesława Klimuszki. Składniki mieszanki cechują się właściwościami alkalizującymi – rozrzedzają i zobojętniają kwas solny produkowany w żołądku, dzięki czemu redukują jego żrące działanie i obniżają ryzyko uszkodzenia błony śluzowej wyściełającej organy układu pokarmowego. Jednocześnie działają rozluźniająco na mięśnie gładkie i powlekająco na komórki nabłonkowe, dzięki czemu ograniczają ich wrażliwość na nadmiar soków trawiennych i łagodzą ból pojawiający się po posiłkach. Wspomagają odbudowę śluzówki i zmniejszają ryzyko pojawienia się wrzodów i nadżerek. Równocześnie wykazują właściwości bakteriobójcze, co wspomaga walkę z Helicobacter pylori. Regulują trawienie, zapobiegają kolkom i refluksowi.
Skład mieszanki ziół na nadkwaśność żołądka
Krwawnik ziele
Lipa kwiat
Majeranek ziele
Melisa liść
Perz kłącze
Porost islandzki plecha
Prawoślaz korzeń
Srebrnik ziele
Szanta ziele
(w równych proporcjach)
Kupując jeden zestaw ziół otrzymasz mieszankę o wadze 450 g przygotowaną z wymienionych wyżej składników, przewidziany przez ojca Czesława Klimuszkę na jeden cykl kuracji. Schemat zalecanej, długotrwałej kuracji przewiduje spożycie jednego zestawu ziół, zrobienie 7 dni przerwy, ponowne spożycie całego zestawu ziół, zrobienie 12 dni przerwy i spożycie trzeciego zestawu – już w ramach utrwalenia uzyskanych rezultatów i profilaktyki zdrowotnej.
Zastosowanie ziół na nadkwasotę żołądka
Jako tradycyjny środek zalecany przez medycynę ludową w dolegliwościach spowodowanych nadkwasotą.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników oferowanego zestawu ziół. Nie stosować w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Interakcje - działania niepożądane - skutki uboczne ziół na nadkwasotę
Nieznane.
Sposób przechowywania ziół na nadkwaśność żołądka
Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.
Dawkowanie i przykładowe sposoby użycia ziół na nadkwasotę
Napar ziołowy na nadkwaśność żołądka
1 kopiastą łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzącej wody, nie gotować. Pozostawić pod przykryciem aby się zaparzyły, następnie przecedzić, lekko podgrzać i powoli wypić. Należy pić trzy razy dziennie po jednej szklance przed posiłkiem, za każdym razem zioła świeżo parzone.
Dane techniczne
Zalecenia | nadkwaśność, refluks, wrzody żołądka, zakażenie bakterią Helicobacter pylori |
Postać | zioła sypkie, cięte, do przygotowania mieszanki |
Kraj pochodzenia | Polska |