

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
Zioła na NIEDOKWAŚNOŚĆ żołądka - 550 g
Opis
Zestaw ziół na niedokwaśność żołądka
(wg receptury ojca Andrzeja Czesława Klimuszki)
ang. herbs for gastric insufficiency;
hiszp. hierbas para la la insuficiencia gástrica;
niem. Kräuter für Mageninsuffizienz;
fran. herbes pour insuffisances gastriques;
ros. травы для лечения желудочной недостаточности;
Z niedokwasotą mamy do czynienia w sytuacji, gdy żołądek produkuje zbyt mało soków trawiennych, co zaburza proces prawidłowego przyswajania składników pokarmowych z przyjmowanego pożywienia. Zbyt mała ilość soków trawiennych, czyli de facto kwasu solnego, powoduje, że część spożywanych produktów nie zostaje prawidłowo rozłożona na składniki pierwsze w procesach zachodzących w żołądku i niestrawiona trafia do jelit, które nie potrafią poradzić sobie z niewłaściwie przetworzonym pożywieniem. W rezultacie tych zaburzeń pojawiają się naprzemienne biegunki i zaparcia oraz obniża się przyswajalność niektórych witamin (np. z grupy B) i pierwiastków (w szczególności żelaza, miedzi i cynku), co może prowadzić do niedoboru tych mikroelementów w organizmie. Niedokwaśność, ze względu na objawy przypominające do złudzenia nadkwasotę żołądka (czyli stan odwrotny), takie jak np. refluks, mdłości, wzdęcia, wymaga jednoznacznej diagnozy lekarskiej, lecz do jej leczenia najlepiej stosować odpowiednią dietę oraz zioła.
Aromatika oferuje zestaw ziół na niedokwasotę żołądka przygotowany według receptury zaczerpniętej z książki "Wróćmy do ziół leczniczych" znanego, polskiego zielarza ojca Andrzeja Czesława Klimuszki. Składniki mieszanki stanowią naturalne źródło substancji o działaniu pobudzającym wydzielanie soków trawiennych, przede wszystkim żołądkowego, zawierającego kwas solny. Poprawiają wchłanianie substancji odżywczych, chronią przed pojawieniem się awitaminozy lub anemii. Zmniejszają podatność na rozwój bakterii i grzybów w przewodzie pokarmowym, w szczególności wzmacniają odporność na zakażenia Helicobacter pylori i drożdżakami (kandydozą). Poprawiają łaknienie, przeciwdziałają wzdęciom, zapobiegają kolkom jelitowym i ogólnie regulują trawienie. Działanie ziół można wzmocnić przez stosowanie lekkostrawnej i ubogiej w mięso diety oraz zachowanie właściwej higieny spożywania posiłków, tj. przyjmowania pokarmów odpowiednio rozdrobnionych przez spokojne i dokładne przeżuwanie każdej porcji.
Skład mieszanki ziół na niedokwasotę żołądka
Arcydzięgiel korzeń
Bez czarny kwiat
Bobrek liść
Bylica piołun ziele
Dziurawiec ziele
Koper włoski owoc
Mięta liść
Nostrzyk ziele
Szałwia liść
Świetlik ziele
Tatarak korzeń
(w równych proporcjach)
Kupując jeden zestaw ziół otrzymasz mieszankę o wadze 550 g przygotowaną z wymienionych wyżej składników, przewidziany przez ojca Czesława Klimuszkę na jeden cykl kuracji. Schemat zalecanej, długotrwałej kuracji przewiduje spożycie jednego zestawu ziół, zrobienie 7 dni przerwy, ponowne spożycie całego zestawu ziół, zrobienie 12 dni przerwy i spożycie trzeciego zestawu – już w ramach utrwalenia uzyskanych rezultatów i profilaktyki zdrowotnej.
Zastosowanie ziół na niedokwaśność żołądka
Jako tradycyjny środek zalecany przez medycynę ludową w dolegliwościach spowodowanych niedokwasotą żołądka.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników oferowanego zestawu ziół. Nie stosować w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Interakcje - działania niepożądane - skutki uboczne ziół na niedokwasotę
Nieznane.
Sposób przechowywania ziół na niedokwaśność żołądka
Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.
Dawkowanie i przykładowe sposoby użycia ziół na niedokwasotę
Napar ziołowy na niedokwaśność żołądka
1 kopiastą łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzącej wody, nie gotować. Pozostawić pod przykryciem aby się zaparzyły, następnie przecedzić, lekko podgrzać i powoli wypić. Należy pić trzy razy dziennie po jednej szklance przed posiłkiem, za każdym razem zioła świeżo parzone.
Dane techniczne
Zalecenia | niedokwaśność, problemy trawienne, trudności w przyswajaniu pokarmów |
Postać | zioła sypkie, cięte, do przygotowania mieszanki |
Kraj pochodzenia | Polska |