Zioła na WRZODZIEJĄCE ZAPALENIEJELITA GRUBEGO - 450 g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 49,90 zł 49.90
ilość zestaw

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Aromatika
Kod produktu: 02020057

Opis

Zestaw ziół na wrzodziejące zapalenie jelita grubego
(wg receptury ojca Andrzeja Czesława Klimuszki)


ang. herbs for ulcerative colitis;
hiszp. hierbas para colitis ulcerosa;
niem. Kräuter für Colitis ulcerosa;
fran. herbes pour colite ulcéreuse;
ros. травы для лечения язвенный колит;


Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to stan zapalny błony śluzowej wyściełającej od środka odbytnicę i jelito grube. W wyniku odczynu zapalnego tworzą się drobne owrzodzenia, które z czasem przekształcają się w ogniska martwicze. W pierwszym etapie choroby mogą zajmować tylko krańcowy odcinek odbytnicy, docelowo obejmując zasięgiem  całą długość narządu. Głównym objawem  wrzodziejącego zapalenia jelita jest silny ból brzucha, któremu towarzyszą uporczywe biegunki, często z bolesnym parciem na stolec, wzdęcia i stany podgorączkowe. W wydalanych resztkach pokarmowych zazwyczaj dostrzec można ślady krwi i śluzu. Ze względu na ciężkie powikłania, jakie może wywołać choroba (perforacja jelit, rak jelita grubego, polipowatość jelit) konieczne jest wdrożenie szybkiego leczenia, zazwyczaj farmakologicznego, rzadziej chirurgicznego, które wspomóc można naturalnymi ziołami.

Aromatika oferuje zestaw ziół na wrzodziejące zapalenie jelita grubego skomponowany według receptury zaczerpniętej z książki "Wróćmy do ziół leczniczych" znanego, polskiego zielarza ojca Andrzeja Czesława Klimuszki. Składniki mieszanki stanowią naturalne źródło substancji o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i antywirusowym. Substancje czynne obecne w składnikach mieszanki wzmacniają błony komórkowe śluzówki jelita chroniąc je przed podrażnieniami i uszkodzeniami, hamują procesy martwicze zachodzące w uszkodzonych tkankach, zmniejszają obrzęki i przeciwdziałają krwawieniom. Obniżają ryzyko zakażenia otwartych ran bakteriami bytującymi w jelicie, ograniczają rozprzestrzenianie zmian w obrębie organu. Działają powlekająco na śluzówkę jelit i regulują wchłanianie wody z mas kałowych, co pomaga przywrócić im właściwą gęstość i jednocześnie chroni cały organizm przed odwodnieniem. Ze względu na właściwości rozkurczające zmniejszają dolegliwości bólowe towarzyszące chorobie i okresom parcia na stolec, jak również chronią przed przykrymi i bolesnymi kolkami.
 

   Skład mieszanki ziół na wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Arcydzięgiel korzeń
Głóg kwiat
Kozłek korzeń
Kruszyna kora
Lawenda kwiat
Perz kłącze
Podbiał liść
Porost islandzki plecha
Prawoślaz korzeń


(w równych proporcjach)

Kupując jeden zestaw ziół otrzymasz mieszankę o wadze 450 g przygotowaną z wymienionych wyżej składników, przewidziany przez ojca Czesława Klimuszkę na jeden cykl kuracji. Schemat zalecanej, długotrwałej kuracji przewiduje spożycie jednego zestawu ziół, zrobienie 7 dni przerwy, ponowne spożycie całego zestawu ziół, zrobienie 12 dni przerwy i spożycie trzeciego zestawu – już w ramach utrwalenia uzyskanych rezultatów i profilaktyki zdrowotnej.

 

   Zastosowanie ziół na wrzodziejące jelita

Jako tradycyjny środek zalecany przez medycynę ludową w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, w szczególności przy wrzodach żołądka i jelit, zwłaszca przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

 

   Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników oferowanego zestawu ziół. Nie stosować w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Interakcje - działania niepożądane - skutki uboczne ziół na wrzodziejące zapalenie jelit

Nieznane.


   Sposób przechowywania ziół na wrzodziejące jelita

Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.


   Dawkowanie i przykładowe sposoby użycia na wrzodziejące zapalenie jelit

Napar ziołowy na wrzodziejące zapalenie jelita grubego

1 kopiastą łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzącej wody, nie gotować. Pozostawić pod przykryciem aby się zaparzyły, następnie przecedzić, lekko podgrzać i powoli wypić. Należy pić trzy razy dziennie po jednej szklance przed posiłkiem, za każdym razem zioła świeżo parzonee.


 

Dane techniczne

Zalecenia wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, zapalenie wrzodziejące jelita grubego
Postać zioła sypkie, cięte
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl