KWIAT MUSZKATOŁOWY CAŁY
Opis
KWIAT MUSZKATU cały
(Myristica fragrans Houtt)
ang. nutmeg;
hiszp. nuez moscada;
niem. Muskatnussbaum;
fran. noix de muscade;
ros. Мускатный орех, Мускатник, Мускатное дерево, Миристик
Kwiat gałki muszkatołowej, inaczej nazywany macis, pozyskiwany jest z osnówki otaczającej nasiona muszkatołowca, czyli cienkiej błony roślinnej powlekającej wewnętrzną warstwę owoców tego drzewa. Występuje w postaci płatków o intensywnie czerwonej barwie, które w procesie suszenia tracą swój kolor, ale za to zdecydowanie zyskują na aromacie. Charakteryzują się mocnym, słodkim zapachem przypominającym woń suszonej gałki muszkatołowej oraz ostrym, pikantnym smakiem. Ze względu na swój jasny kolor często wykorzystywane są do aromatyzacji potraw, do których dodanie mielonej gałki pozostawiającej ciemne kropeczki psułoby efekt wizualny. W gastronomii szczególne uznanie znajduje kwiat muszkatu w postaci mielonej, ponieważ przez długi czas zachowuje świeżość i pełnię właściwości smakowych.
DZIAŁANIE
Gałka muszkatołowa działa silnie rozkurczowo na mięśnie gładkie. Eliminuje bóle brzucha spowodowane silnymi skurczami żołądka i jelit, przez co ułatwia uregulowanie procesów trawiennych. Ponadto wpływa na działanie układu nerwowego poprzez zwiększenie uwalniania serotoniny do mózgu, dzięki czemu polepsza nastrój, a w niektórych wypadkach może nawet wywoływać stan radości i wylewności. Jednocześnie redukuje apetyt, ponieważ blokuje ośrodek głodu. Sprawdza się jako środek wywołujący miesiączkę u kobiet, i jednocześnie zmniejszający krzepliwość krwi. Stosowana zewnętrznie do nacierania ciała wykazuje właściwości rozgrzewające, przeciwreumatyczne i odkażające.
ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Kwiat muszkatu idealnie komponuje się z daniami warzywnymi, kremowymi zupami, a nawet rdzennie polskim bigosem. Okazuje się niezastąpiony przy przygotowaniu potraw kuchni włoskiej, z dodatkiem pomidorów, szpinaku i pleśniowych serów. Rewelacyjnie podkreśla naturalny smak pieczonych mięs, w szczególności baraniny i jagnięciny, jak również drobiu (wystarczy dodać go już w minimalnych ilościach). Ciekawie wypada w zestawieniu z owocami morza. Można go także stosować do aromatyzowania napojów orzeźwiających, kompotów, herbaty i kawy, jak również nalewek alkoholowych i domowych win. Fantastycznie sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków i deserów z dodatkiem mleka (lodów, budyniów, itp.).
ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE
Preparaty ziołowe na bazie gałki muszkatołowej zalecane są w bolesnych kurczach żołądka, przy nadmiernych wzdęciach i biegunce jako środek regulujący trawienie. Ponadto w stanach obniżonej samooceny, złego samopoczucia psychicznego i depresji. Pomocniczo w diecie odchudzającej jako składnik potraw redukujący łaknienie i związane z nim przykre doznania.
PRZECIWWSKAZANIA
Wyciągi alkoholowe spożywane w nadmiernych ilościach mogą powodować halucynacje i stany euforyczne podobne do występujących po zażyciu niektórych narkotyków. Preparaty na bazie wody w nadmiarze działają wymiotnie. Gałki muszkatołowej nie powinny spożywać dzieci ani kobiety karmiące piersią. U kobiet ciężarnych gałka może prowadzić do poronienia lub ciężkiego uszkodzenia płodu.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Nalewka
10 g całych kwiatów muszkatu wymieszać z 10 g kwiatów dziurawca i 10 g mielonej kurkumy (kłącza ostryżu długiego). Zalać 200 ml spirytusu 60-70%. Odstawić do maceracji na 4 tygodnie. Po upływie miesiąca wymieszać z 500 ml wódki 40%. Pić 3 razy dziennie po 4 ml przed jedzeniem.
Dane techniczne
Rodzaj | osnówka owocu gałki muszkatołowej |
Postać | łuskana |
Skład | 100% macis |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | wspomaganie trawienia |
Kraj pochodzenia | Indonezja |