Kategorie
Cena
-
od
do
Zupa to rodzaj posiłku podawanego tradycyjnie jako pierwsze danie obiadowe. To płynny lub półpłynny wywar uzyskiwany przez długotrwałe gotowanie różnych składników, najczęściej kości lub mięsa, z dodatkiem wybranych warzyw. Pożywne i sycące, najczęściej podawane są na ciepło, choć wybrane rodzaje mogą być serwowane na zimno jako tzw. chłodniki. Podstawę większości zup stanowi bulion lub rosół, które odpowiednio doprawione zamieniają się w zupy warzywne: cebulową, brokułową, kalafiorową, porową, grochową, pomidorową, grzybową czy pieczarkową, itp. Dzięki dodatkowi zagęszczaczy w formie śmietany lub zawiesiny z mąki, zupy mogą przybierać formę aksamitnych kremów. Niektóre rodzaje zup stały się daniami regionalnymi i znakami rozpoznawczymi całych społeczności kulturowych, jak przykładowo barszcz czerwony, żurek, zupa rybna czy ramen.
Dzięki nowoczesnym technologiom obróbki żywności, gotowe zupy mogą być dziś oferowane w sprzedaży wysyłkowej. W postaci skondensowanej najczęściej dostępne są w wekach lub puszkach, które umożliwiają zachowanie płynnej konsystencji potrawy i zapewniają jej długi termin przydatności do spożycia. Istnieją również zupy instant, czyli w proszku, do przygotowania których wystarczy niewielka ilość wrzątku. Te ostatnie nazywane są zupami błyskawicznymi, ponieważ od momentu zagotowania wody i zalania nią sproszkowanego kondensatu posiłek jest gotowy do spożycia po upływie zaledwie kilku minut.